La reconstrucció de Barcelona i altres mons

dijous, 11 de novembre de 2010

San Dominguito del Val


San Dominguito de Val. Barcelona: Editorial F.T.D., 1931
Text d'F. T. D., portada de J. Navas i il·lustracions d' F. C.

Dominguito de Val o del Val és un sant medieval llegendari de Saragossa. És el protagonista del primer libel de sang (calúmnies antisemites que es van estendre durant l'Edat Mitjana contra els jueus) de la història d'Espanya. Va ser un escolà de la Seo (la catedral de Saragossa), que va desaparèixer el 31 d'agost 1250. El cadàver va ser trobat mutilat a la vora del riu Ebre. Però la primera notícia del cas és de 1583, tres-cents trenta anys després de l'esdeveniment, i sembla demostrat que va ser l'església local la que va elaborar llavors les suposades actes del succés per donar suport a la petició al Papa perquè el nen màrtir fos santificat. Pel que sembla, qui va elaborar les actes va copiar el cas del nen Hugo de Lincoln, recollit per fra Alonso de Espina (1).

Conte publicat a Barcelona l'any 1931 per l'Editorial F.T.D., que l'any següent canviaria el seu nom per Luis Vives (actual Edelvives), destinat a l'adoctrinament infantil. Narra la vida exemplar, però breu, del màrtir Dominguito de Val, seguint les llegendes medievals que presentaven els jueus celebrant la Pasqua crucificant  nens, calúmnia que va justificar més d'un pogrom i matances fins a temps no gaire llunyans.

Nota:

Álvarez Chillida, Gonzalo. El Antisemitismo en España. La imagen del judío (1812-2002). Madrid: Marcial Pons, 2002, p. 47.

2 comentaris :

 1. Se'n devien fer reedicions posteriors a la del 1931, perquè em sona molt d'haver llegit la història del tal Dominguito en aquells terrorífics llibres de text de la nostra infantesa, amb les il·lustracions adaptades a l'estètica dels 70.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo no recordo on ni quan, però segur que la història ens va arribar per altres vies.

   Sícoris, costa de creure que es pot sobreviure a aquella educació, oi?

   Elimina