Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dilluns, 14 de març del 2011

Bíblia i concordança: els hipervincles a l'Edat Mitjana


& Piscolabis Librorum ha publicat avui en el seu bloc un interessant apunt que relaciona conceptualment la concordança bíblica, Internet i Google. La concordança bíblica neix de la necessitat de relacionar totes i cada una de les parts de la Bíblia: els llibres, els versicles, les paraules, els conceptes i, fins i tot, les variants existents entre les diferents edicions del que és, sens dubte, el llibre més important de la civilització occidental. No parlo del seu valor religiós, sinó del seu valor literari, antropològic i filosòfic. Sense oblidar que la història de l'art no es pot explicar sense la influència que ha tingut el llibre sagrat de jueus i cristians. La nostra cosmogonia i el nostre imaginari està dissenyat en clau bíblica, encara que la clau que fem servir per obrir la porta dels misteris de l'univers sigui la ciència.

Des de principis del segle XIII (més de 300 anys abans que es tanqués el cànon), sorgeix la necessitat de posar ordre al llibre que es considerava que contenia totes les referències del saber humà i les respostes a tots els enigmes; començant per la divisió de cadascun dels llibres en capítols i versets, fins a relacionar les cites unes amb altres (entre edicions, però també dins d'una mateixa edició), de tal manera que les referències es poguessin encadenar com un dòmino polièdric, com una xarxa neuronal, com els hipervincles d'un codi html.

M'ha semblat enginyosa i encertada aquesta relació conceptual. Continuem llegint l'autor de la troballa: Les concordances bíbliques, el precedent de google, wikipèdia...

3 comentaris :

  1. Ha, ha... està més ben explicat que en el meu apunt!

    ResponElimina
  2. Galderich, et contesto al teu bloc.

    ResponElimina
  3. AHHHHH DONS ES CERT... TAN MATEIX SEMBLA QUE LA BIBLIA SIGUI EL LLIBRE DEL POBLE HEBREU -- JUDEU---

    NO PAS EL LLIBRE QUE CONSTANTI VA FER SERVIR PER FER UNA NOVA RELIGIO AL SEU IMPERI...

    ESPEREM QUE ALGUN DIA S'ENTENGUI AIXI....

    QUE SOLS EL JUDEUS -- HEBREUS SON ELS QUE ESTAN LEGITIMATS A ENTENDREL I A EXPLICARLO...

    EL MESIES ES DELS JUDEUS, SOLS DEL JUDEUS.---

    ELS DEMES NO EN SABEN RES DE AIXO DE MESIES...

    UN DIA EL JUDEUS DE ARA ES TROVARAN AMB ELS JUDEUS DE AVANS I ES CONEIXERAN COM A UNIC POBLE ---

    TOT EL MON ES HEBREU---
    I UNA PART DE AQUEST MON ES JUDEU---

    NOSALTRES TAMBE SOM HEBREUS I SOLS UNS POCS JUDEUS---

    ResponElimina