Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dijous, 24 de març del 2011

Museïtzació de la bateria antiaèria del Turó de la Rovira


Quan era petit, a principis dels anys 60, al barri del Clot els nens teníem delimitat el nostre territori amb quatre accidents geogràfics i urbans: al nord, el nucli de cases i carrers estrets del Camp de l'Arpa, a Can Robacols, més enllà del carrer Rogent; al sud, els horts que separaven els carrers d'Independència i Dos de Maig, amb el castell de la fàbrica Damm com a paisatge de fons; a l'est, el Camp del Sidral, amb horts, barraques, barrancs i el temut refugi de la Guerra Civil, sota dels Encants Vells; i a l'oest, el Turó de la Rovira, amb el Parc del Guinardó, la Font del Conte, més barraques i les restes de la bateria antiaèria. A banda que la memòria era viva, no era possible defugir la Guerra perquè les restes materials formaven part de la nostra geografia. El Turó de la Rovira és un espai de memòria viva de la història de Barcelona on, a més de barraques i instal·lacions militars, hi conviuen vestigis d'un poblat iber.

Font del Conte (Parc del Guinardó)

La dignificació del Turó de la Rovira ha revaloritzat aquest espai de memòria històrica i, alhora, mirador privilegiat de la ciutat. Al llarg de deu mesos, s’hi ha millorat l’accessibilitat i la seguretat amb camins més adequats. A la vegada, s’han rehabilitat la bateria antiaèria i les traces de barraquisme que hi perduraven per crear un conjunt museístic, vinculat al Museu d’Història de Barcelona.


El proper 27 de març, a partir de les 10.30 h, el Turó de la Rovira celebrarà la rehabilitació i recuperació de la bateria antiaèria republicana construïda durant la Guerra Civil. Per celebrar-ho, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha organitzat una jornada de portes obertes amb visites guiades, un seguit d’actuacions musicals i un vermut, al qual hi estem tots convidats.

Entre els mesos d’abril i maig el centre MUHBA Turó de la Rovira organitza un seguit de visites comentades per aquest conjunt patrimonial. Les dels dies 3 i 10 d’abril aniran a càrrec de l’arqueòleg Jordi Ramos; les dels dies 8 i 22 de maig se centraran en la Barcelona de la guerra i la postguerra; i les dels dies 16 i 30 d’abril i 21 de maig, versaran sobre la defensa de la ciutat moderna.



[Informació detallada de la intervenció arqueològica (PDF)]

[Font: Barcelona Cultura i Museu d'Història de la Ciutat]

2 comentaris :

  1. Sempre resulta reconfortant veure que una ciutat com la nostra no deixa de fabricar història. Cal cuidar els detalls i els racons de la memòria que reconstrueixen el nostre passat, el personal i el col·lectiu.

    ResponElimina
  2. Gràcies per la informació. Potser m'hi passo amb la família.

    ResponElimina