Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dissabte, 5 de març del 2011

Pista d'atletisme [03] urbana: Graz


Si les pistes d'atletisme d'Elda proposen una sortida per la tangent incorporant a la pista tradicional un bucle, també amb carrers de tartan, que permet la sortida i l'entrada de nou al traçat oficial, i les pistes de Tussols-Basil integren les instal·lacions dins la natura sense gairebé modificar-la, avui us proposo una variant del tot heterodoxa.

No són unes pistes d'atletisme, sinó un disseny urbanístic que imita i incorpora la imatge de les pistes dins la trama dels carrers d'una ciutat, aprofitant les vies del tramvia per delimitar els carrers. El resultat és força impactant perquè se surt dels models urbanístics habituals que, normalment, busquen la mimesi amb models pròpiament urbans, o naturals (la recuperació de l'espai natural), procurant que l'entorn permeti al ciutadà reconèixer-se com a urbanita, o com a ciutadà preocupat per l'entorn natural.

La ciutat en qüestió és Graz, a Àustria, on el Departament de Desenvolupament Econòmic i de Turisme, en col·laboració amb Creative Industries Styria, va iniciar el programa de desenvolupament urbà "Jakominiviertel" al districte de Jakomini. El concurs Design Month Graz 2010, que demanava la revitalització i promoció a través d'activitats i ressaltant l'atractiu de la zona, va ser guanyat per Sandra Janser i Elisabeth Koller amb el projecte Ready. Steady. Go!


El marc visual del projecte guanyador (executat i acabat el setembre de 2010) redefineix els carrers Jakoministraße i Klosterwiesgasse. Els extrems nord i sud d'aquestes vies marquen clarament les entrades i el pas pel districte. La idea d'aquestes arquitectes austríaques era donar un aspecte "fresc i acollidor", tant per als ciutadans com per als visitants. I no deixa de ser curiós que aquestes qualitats s'hagin anat a buscar en l'atletisme, fent adoptar als carrers la forma d'una pista. La "pista", que té un total de 750 metres i està pintada en un color vermell brillant, amb línies blanques i grises, sembla ser compleix el seu objectiu i atreu l'atenció dels vianants i residents amb els seus colors vibrants. Diuen que la gent s'hi atura i observa el seu nou entorn. I crida l'atenció veure com el carrer és compartit per vianants, cotxes de nens, bicicletes i tramvies sense cap mena d'estridència. Europa.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada