Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimecres, 20 d’abril del 2011

El text més antic d'Europa


Una tauleta d'argila cuita de més de 3.000 anys d'antiguitat, considerada el text escrit (i desxifrable) més antic d'Europa, ha estat trobada a Grècia en un jaciment arqueològic del Peloponès. Es tracta d’un document financer que prové de l’antiga ciutat de Messènia, i que ha estat trobat en les excavacions que es duen a terme al turó de Iklaina, a 300 km al sud-oest d'Atenes. La tauleta és un segle més antiga que les similars descobertes fins ara.

Segons Michael Cosmoupolos, professor d’Arqueologia de la Universitat de Missouri, en una de les cares de la tauleta hi figuren noms i xifres i en l'altra un verb que fa referència al terme “confeccionar”. La inscripció està escrita en lineal B, una escriptura utilitzada pels micènics de l'edat de bronze (1600 a.e.c.), l'època de la guerra de Troia descrita a la Ilíada d'Homer.

Les excavacions, supervisades per l'Escola d'Arqueologia d'Atenes, van començar el 2006 i fins ara havien permès treure a la llum les ruïnes d'una gran estructura amb grans muralles del 1550-1440 a.e.c. Segons Cosmopoulos, el lloc va ser destruït probablement cap a l'any 1400 a.e.c., i envaït després per la ciutat de Pilos, de la qual Néstor, esmentat a la Ilíada, en va ser rei.

[Font: Agència France-Presse via Bloc de Lletres]

2 comentaris :

  1. Som cent anys més grans intel·lectualment parlant. Malgrat això, hauríem de tenir clar que les cultures àgrafes també tenien les seves obres de transmissió oral... que després van ser passades a escriptura!

    ResponElimina
  2. Galderich, no entenc això de "cent anys més grans".

    Sens dubte tens raó en el que dius. La literatura oral és la que més ha perdurat en la història de la humanitat. Ara encara és viva en algunes cultures, i tots hem begut dels relats familiars. I tot i que aquestes històries s'han perdut endutes pel vent, persisteixen en la retòrica, en els símbols i en les imatges de la nostra escriptura, de la cultura material.

    ResponElimina