Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

diumenge, 31 de juliol del 2011

Història dels jueus manresans




4 comentaris :

  1. He llegit aquest text extens i se m'han acudir dues preguntes marginals:
    1- Vaig viure uns anys a Santa Coloma de Queralt, on els agrada dir que tenen un dels calls jueus més grans de Catalunya. És probable?
    2- A la meva família hi ha dos cognoms que podrien ser jueus: Albert i especialment Estruch. Tu que en saps, què en diries?

    ResponElimina
  2. Lluís, no t'he contestat abans perquè acabo d'arribar de fora.

    És probable. Tot i que fa de mal dir perquè, en general, els calls estan bastant malmesos, el de Santa Coloma de Q. té la trama urbana prou ben conservada. I poca cosa queda a Catalunya a banda d'aquestes trames! Gairebé no hi ha restes materials.

    Pel que fa als cognoms, mai es pot afirmar res sense alguna dada més. És cert, però, que els cognoms que són noms propis de sants cristians (Albert, Andreu, Marc...) pertanyen a jueus conversos que, un cop batejats, canviaven el nom hebreu pel cristià.

    Pel que fa a "Estruch", té tots els números. El teu, i totes les variants: Estruc, Astruc, Astruch, Bonastruc, etc., és un cognom típic hebreu-català.

    ResponElimina
  3. SOC MANRESANA i m'agradaria saber si els meus cognoms tene origen jueu o no, em dic de cognoms SUBIRANA I ARNO.
    gracies.gemma.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Gemma. Et dic el mateix que li vaig dir al Lluís. Només amb els cognoms no n'hi ha prou perquè a no ser que siguin noms d'origen hebreu, els procedència romànica tant poden ser jueus com cristians perquè els adoptaven. Subirana ni Arno no són noms hebreus ni cap dels dos pertanyen a cap nissaga jueva coneguda. Però ja et dic, això no vol dir res. Només un estudi de l'adn et podria donar la solució.

      Hi ha en la teva família cap motiu per pensar en un origen jueu? Tradició oral, costums peculiars, objectes...?

      Elimina