Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Les revistes de la Generació del 27, en un clic


Encara en plena celebració del centenari de la Residencia de Estudiantes (1910-2010), Edad de Plata, un dels portals web d'aquesta institució, amb el suport del Govern i de la Fundación Francisco Giner de los Ríos [Institución Libre de Enseñanza], acaba de posar a l'abast de tothom l'aplicació Revistas de la Edad de Plata.

Revistas de la Edad de Plata ofereix la reproducció facsímil amb cerca per hipertext de 31 revistes literàries i culturals del període 1910-1939, l'edat de plata de la literatura espanyola, amb la Generación del 27 al capdavant. Un total de més de 9.000 registres, entre textos literaris, articles, anuncis, il·lustracions i d'altres textos breus. Un total de 316 exemplars (14.000 pàgines), on hi van col·laborar al voltant de 1.700 autors. A la base de dades hi figuren totes les revistes literàries d'una de les èpoques més importants i fructíferes de la literatura espanyola, com Caballo verde para la poesía, Litoral o la Gaceta Literaria, i els escriptors, periodistes, artistes i científics que protagonitzavem la vida cultural, com Federico García Lorca, Rafael Alberti i la resta d'autors de la Generació del 27, Buñuel, Paul Valery, Alfonso Reyes, Stephan Zweig, Jorge Luis Borges...



L'aplicatiu és un cercador visual  que permet relacionar autors, obres, grups, tertúlies, revistes, i accedir a 203 grups (tertúlies, moviments...), 5725 persones, 6524 obres (llibres, pel·lícules...) i 894 revistes, i totes les combinacions possibles entre aquestes dades. Un cop localitzat un text publicat en una de les revistes, es pot accedir a la versió facsímil i a la transcripció del text clicant en el quadre de la dreta i s'obrirà el Publicador de Revista.

Aquest Publicador, desenvolupat Rafael Millán, està dotat d'un potent cercador que permet cerques literals, però també per proximitat de paraules, i té integrat un vocabulari i morfologia de l'espanyol (el que fa que pugui buscar totes les formes d'un adjectiu, o d'un verb donats). Té també un potent llenguatge d'interrogació que permet consultes de l'estil: "aparicions de la preposició en seguida d'un verb en gerundi".

[Font: Libros y bitios]

[Més apunts sobre el centenari a Bereshit]

6 comentaris :

  1. Quan acabi d'escriure aquest comentari me'n vaig a visitar el portal que cites. La Residencia de estudiantes i les coses que han passat allà formen part del meu imaginari (i de molts altres). Tans ols per haver-hi tingut en Luis Buñuel entre les seves parets (i fora) és un lloc de la meva mitologia personal. Gràcies, Enric: no hi ha res com tenir enllaços tan cars com el teu!

    ResponElimina
  2. Ja en som dos, Lluís. Tinc dos apunts més sobre la Residencia, que si vols veure estan aquí: http://enarchenhologos.blogspot.com/search/label/Residencia%20de%20Estudiantes

    Hi he passat hores, passejant per la Residencia, impregnant-me dels esperits que hi vaguen. I és el que dius: l'imaginari és ple de tantes i tantes coses que hi van passar, pensar, escriure, viure...

    ResponElimina
  3. Perquè dimonis sembla tan impossible que ara es repeteixi aquell moment? Serà tan sols que ens hem fet grans?

    ResponElimina
  4. Jo crec que fa temps que som en un temps de decadència. Els que encara vibrem amb la idea de construir un món a la nostra imatge i semblança, com a continuadors d'una immmensa tradició cultural, estem desencisats. Vivim en una societat (l'occidental) que creu tenir veu i vot en tot perquè tenen molta informació a l'abast i qüestionen l'autoritat intel·lectual. Però com que tenim la possibilitat de recrear-nos en tants i tants artistes i pensadors que ens han precedit, hem creat el nostre jardí, el nostre hortus conclusus, i allà sobrevivim. Potser és que ja està tot fet. Ara, si vols ser algú, t'has de convertir en alquimista de frases fetes i escriure llibres d'autoajuda.

    Com es pot trencar aquesta inèrcia? No ho sé. Fixa't que som feliços només de compartir un pensament amb algú que ens entén. Et semblarà una tonteria, però en poc temps he trobat més gent interessant a la blocosfera que la que he conegut en les darreres dècades!

    ResponElimina
  5. Molt interessant tota la informació que aportes en les entrades que ofereixes, però hauré de dosificar-me el temps de dedicació!
    Sempre he desitjat que el dia durés moltes més hores, però no conec la fórmula d'aconseguir-ho!
    Tu la tens?
    El tema de les Residències d'estudiants, és una de les meves moltes assignatures pendents.
    Estudiar i conviure eń totes les seves vessants en un lloc com aquest, coincidint amb eminències encara desconegudes, m'emociona.
    Caldrà ajornar-ho per experimentar en la residència geriàtrica, però em temo que no serà pas el mateix!!!

    ResponElimina
  6. Carme, no el tinc controlat trec hores a dormir.

    En el cas de la Residencia de Estudiates l'experiència hauria pogut ser al·lucinant, envoltat de tanta gent interessant.

    ResponElimina