Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons

dilluns, 28 de maig de 2012

Montjuïc 1929


El canal de Filmoaragon de YouTube (bloc La memoria filmada) ha editat aquesta filmació de Montjuïc en 16mm. L'autor és desconegut, però sembla ser amateur. El motiu central de la pel·lícula és una boda, que està acompanyada de diverses imatges de les instal·lacions construïdes l'any 1929 per a l'Exposició Internacional, i que comença amb una presa de la plaça Espanya seguida d'uns breus segons d'una cursa de motos dins de l'estadi.

S'assegura que la filmació és de 1929, però sembla estrany que estant, suposadament, en plena exposició (20 de maig de 1929-15 de gener de 1930) no hi hagi visitants i s'hi estigui celebrant una boda. No acabo d'identificar de quin edifici surten la núvia i els convidats, però la comitiva està encapçalada per dos personatges femenins molt peculiars que porten el pit cobert d'insígnies, creus i escapularis.

La cursa de motos és de speedway, especialitat que es va córrer per primer cop a Catalunya l'agost de 1929, precisament a l'estadi de Montjuïc, i se'n van fer fins l'esclat de la Guerra Civil. La data ha d'estar, doncs, entre aquests dos esdeveniments.

Podem esbrinar amb aquests detalls la data exacta d'aquesta boda? Celebrar una boda a Montjuïc en aquestes dates no ho podia fer qualsevol. De qui es tracta? És realment una boda?

8 comentaris :

 1. Desconeixia aquest bloc de la memoria filmada que recull aquestes filmacions... Saps quina sensació he tingut? Bé, a les imatges enregistrades des de la part de dalt ja es veu que Barcelona ha crescut molt, però en general la meva sensació ha estat que Barcelona no ha canviat pas tant... Molts racons de llavors són aproximadament com són ara, no? Les quatre columnes ja no hi eren, crec que les van enderrocar al 27, no?, i la font màgica era recent construïda, no?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Eastriver, és un bloc recent; i de fet no sé qui són.

   Les columnes es van enderrocar el 1928. La font i totes les instal·lacions són per a l'Exposició del 29. Com explico, el que no em quadra és que no hi hagi gent visitant el recinte. La data ha d'estar entre l'agost del 29 i la Guerra Civil.

   Però l'altra pregunta important és qui són aquesta gent i si realment és una boda. Has vist les dues dones que baixen les escales en primer lloc?

   Elimina
 2. Com diu Eastriver jo també he pensat que aquesta zona no ha canviat pas gaire. Ni idea de qui deu ser aquesta i és cert que la manera de vestir d'aquestes dues dones és ben curiosa. No sé pas si serà possible esbrinar qui era aquesta gent que podien tenir aquesta part de la muntanya per a ells sols.
  En tot cas, és un document molt interessant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És veritat, David, en aquesta banda de la muntanya poca cosa ha canviat des de l'exposició del 29.

   A mi m'intriga tot plegat. No m'estaré de braços plegats.

   Elimina
 3. La memòria sense memòria. Imatges sense identificar. En fi, un punt més a investigar!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Galderich, que que estàs informat, no identifiques els escapularis de les senyores de la boda?

   Elimina
 4. M'ha sorprès la cursa de motos a l'Estadi i d'aquí se'n deriven algunes averiguacions que entre d'altres coses poden ajudar a datar la filmació. Primer, no és flat-track (modalitat americana) sino speedway, la modalitat europea amb motors menors i sense suspensió. Quants als inicis diu la Viquipèdia:
  "L'Speedway a Catalunya
  L'agost de 1929 es disputà la primera cursa d'Speedway a Catalunya, concretament a l'Estadi de Montjuïc de Barcelona, amb la participació de 10 pilots britànics, destacant entre ells Douglas, Sinclair i Preston.[5] El dia 1 de setembre de 1929 hi començaren a córrer pilots catalans com ara Nogueras i Carme Viñals.[5]
  L'Speedway gaudí de popularitat a Catalunya durant uns quants anys, fins que amb la Guerra civil espanyola es va deixar de practicar i va caure en l'oblit.[5]"
  [5] Herreros, Francisco; Aznar, José Luis. «Dirt Track». A: Historia del motociclismo en España (en castellà). Barcelona: RACC & Hipòtesi Edi-Balmes Edició SL, 1998, p. 139-140. ISBN 84-920886-5-6.
  Pel que fa a l'activitat industrial, marques catalanes com Bultaco (de Don Paco Bultó) y OSSA (Orfeo Sincrónico S.A.) amb presència als Estats Units als anys 70 van fer màquines de flat track com la Bultaco Astro 360 cc de 1975 o l'Ossa ST1 Short Tracker 250 de 1977. Fins que als anys 80 el nostre mercat es va obrir als japonesos i les nostres marques anaren a fer companyia a Triumph, Norton o BSA (males llengües deien que no era la British Small Arms sino Bastard Stopped Again :)

  ResponElimina
 5. Gudari Brikolari, a banda de l'error en la denominació (les motos no són el meu fort ;), a mi el que em sembla estrany és que aquesta boda se celebrés el 1929 mentre l'Exposició estava ja en dansa: no es veu ningú visitant el recinte; la qual cosa em fa pensar que la boda es va celebrar més enllà del 15 de gener de 1930, data en què va acabar l'Exposició.

  Això o els celebrants eren tan poderosos que van poder tancar el recinte per casar-se en el Palau Nacional en plena Exposició!

  L'altra possibilitat és que no sigui una boda.

  I el que jo voldria saber és qui són aquests pàjarus.

  ResponElimina