Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

divendres, 22 de març del 2013

Paisatges culturals de l'aigua en el Pla de Barcelona


Els dies 22, 23 i 24 de març, el Museu Municipal de Montcada organitza les primeres jornades Paisatges Culturals de l'Aigua en el Pla de Barcelona. El Rec Comtal, que encara és viu a Montcada i Reixac i al barri barceloní de Vallbona, i la participació ciutadana seran uns dels eixos centrals d'un programa estudiat amb la intenció de sensibilitzar la societat sobre la importància i transcendència de la cultura tradicional de l'aigua, des del punt de vista patrimonial, mediambiental i de la sostenibilitat del territori.

Bereshit, amb el bloc del Rec Comtal, ha estat convidat a aquestes jornades i col·laborarà en els tallers "El patrimoni immaterial dels paisatges culturals de l'aigua", que pretén la recuperació del patrimoni de l'aigua a través de les eines 2.0 per afavorir la recerca, la difusió i la participació democràtica. En aquest sentit, presentaré l'experiència del bloc com a projecte que, a més de ser una síntesi històrica i documental, vol recuperar els vestigis materials, personals i literaris del Rec Comtal, una important infraestructura històrica del Pla de Barcelona que va ser clau en el desenvolupament agrícola, industrial i humà, i que es manté viu en la memòria i en l'entramat urbà de Montcada i Reixac, Vallbona, Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals i el districte de Ciutat Vella de Barcelona.

El bloc del Rec Comtal vol ser, per tant, un relat que s'alimenti de l'experiència de tothom que hi vulgui col·laborar. El capítol de La Sèquia Comtal i el Clot és un exemple de la feina que es pot fer: aplicar el zoom sobre una part concreta del recorregut del Rec, el Clot de la meva infantesa però també el Clot actual, i veure-hi els detalls de com aquesta canalització d'aigua va influir en la trama urbana, en els elements del paisatge i en la vida dels veïns d'aquest barri de Sant Martí de Provençals. El mateix es pot fer sobre qualsevol tram, i així és on individualment o amb la col·laboració d'associacions de veïns o d'escoles podem recuperar el nostre patrimoni.

Al Clot de la Mel
 hi menà un camí
que sembla perdut
i sense padrí.
[...]
Miquel Desclot, “Cançó del barri"


Intervenció durant les Jornades

3 comentaris :

  1. És obvi que el bloc monogràfic havia de ser convidat. Demostra la intel·ligència dels organitzadors de les Jornades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Galderich. Ets molt amable. La veritat és que m'ha fet molta il·lusió. Quan em van trucar em vaig quedar de pedra. La cosa tindrà continuïtat, i si tot surt bé, encara tindré sorpreses més agradables. No avanço esdeveniments per si de cas.

      Elimina
    2. No és un tema d'amabilitat és un tema de reconeixement a la feina que fas i un reconeixement a l'obertura de mires dels organitzadors de tenir en compte també la feina ben feta que es fa a internet, cosa que no fa tothom.

      Elimina