Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimarts, 7 d’abril del 2015

Barcelona s'omple de màgia



Magic Tribute, a La Seca-Espai Brossa
III Festival el Rei de la Màgia
Magas antiguas y moderna, de Gema Navarro
El mago manco, de Ramón Mayrata
En tu mente, de Luis Pardo
Enajenatorium Theater Show, Pablo Raijenstein




Per recordar aquella Barcelona que fa un segle la il·lusio omplia els teatres de la ciutat (Tivoli, Novedades, Apolo, Olympia, Calderón, Borràs, Còmic o Romea), sis mags, sis noms lluminosos de la màgia vinguts de Nova York, Londres, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Mèxic o Munic pujaran a l’escenari de la mà del mag Hausson amb l’espectacle Magic Tribute, a La Seca-Espai Brossa que codirigeixen Hermann Bonnín (que dirigeix la posada en escena) i el mateix mag.






El mag barceloní Jesús Julve, sota el nom artístic de Hausson, recupera els millors trucs del nord-americà The Great Raymond (1877-1948); el lituà d’origen jueu Horace Goldin (1873-1939); el britànic Fu Manchú (1904-1974), darrer representant d’una famosa família de mags holandesa també d’origen jueu, la Bamberg Magical Dynasty; el peruà Aldo Izquierdo, conegut com Richiardi Jr. (1923-1985); el panameny Chang (1889-1972), amb qui els germans Roca, els The Fak-Hong’s, havien de fer una gran gira als Estats Units que mai es va dur a terme; i Kalanag (1903-1963), l’alemany Helmut Ewald Schreiber, que va mantenir una tèrbola relació amb l’Alemanya nazi a través de Goebbels, el ministre de Propaganda, que igual que Hitler estava meravellat pel món de la màgia i del circ.





Hausson proposa un homenatge col·lectiu a tots els que han fet de la màgia un art, i ho fa amb tretze números que barregen creacions noves que no han estat representades mai en un escenari, i que van des de la seva aparició enmig de l’escena a una ficció sobre què fa un mag en un casino, memoritzar tot un diccionari o desvetllar el missatge que hi ha dins d’una ampolla que s’ha trobat flotant a les aigües de la platja del Bogatell de Barcelona, amb sis números històrics dels esmentats mags, en una atmosfera teatral d’espectacularitat, de sorpresa, que vol ser, sense nostàlgia, una mirada actual d’aquella època daurada de la màgia. Números mítics com la levitació de Kalanag, la dona tallada d’Horace Goldin, la cabina espiritista de Raymond, el canari a la bombeta de Chang, les fulles d'afaitar de Richiardi Jr., o la bala atrapada amb les dents que va popularitzar Fu Manxú, configuren el gran repertori màgic que presentaven aquests artistes.




Magic Tribute és una gran oportunitat per recuperar aquells espectacles populars de la Barcelona de fa un segle, amb una posada en escena lluminosa, efectista, elegant i espectacular, que serveix per exhibir al món la interdisciplinarietat i la contemporaneïtat dels clàssics que van trepitjar els nostres escenaris i que, ara, reviuen i es projecten al futur a través de la mirada de Hausson, entre el 8 d’abril i el 10 de maig d’aquest 2015 a l’Espai Brossa.




Una ocasió única que coincideix amb el III Festival el Rei de la Màgia que se celebra entre el 15 i el 19 d’abril al Teatre del Rei de la Màgia, i que es pot complementar amb el Museu del Rei de la Màgia, que exhibeix el fons de la botiga que el mag Joaquim Partagàs va inaugurar el 1881.





Dimecres 15, a les 19 h, com a acte previ a la inauguració del festival, que es farà dijous 16 a les 21 h, Gema Navarro ens introduirà en el poc conegut món de les dones magues amb la conferència "Magas antiguas y modernas".




Durant el Festival, el dissabte 18 a les 12:30h, l'escriptor Ramón Mayrata, autor del magnífic llibre Valle-Inclán y el insólito caso del hombre con rayos X en los ojos, presentarà la seva novel·la El mago manco. Amb sentit de l'humor, l'obra mostra com la màgia por ser un sistema de coneixement, traspassant la realitat per descobrir què hi ha més enllà les aparences. La novel·la ens submergeix en l'univers de la màgia a través d'uns personatges les vides s'uneixen de manera desconcertant després de l'aparició del cadàver mutilat d'un tafur. Don Manuelito espera un senyal de la seva dona morta des del més enllà, com ho va fer Harry Houdini amb la seva dona Bess Rahner. Però els únics senyals de l'altre món semblen provenir del jugador assassinat. La presentació anirà precedida d'una xerrada en la qual Mayrata farà una exposició de la història cultural de la màgia que ell mateix està preparant.



I per acabar d'arrodonir aquest esclat primaveral, dos grans espectacles més. Luis Pardo presenta a la Sala Muntaner, fins al 17 de maig, l'espectacle En tu mente. Més de dues hores amb experiències pasicomàgiques sorprenents de la mà del que és considerat un dels millors mentalistes del món: telecinesi, telepatia, endevinació, espiritisme... El control del cos i de la ment.




Fins el 8 de maig, Antonio Díaz, el Mago Pop, presenta al Coliseum de Barcelona La gran ilusión. L’obra, en la qual intervenen Josep Maria Pou i Emma Vilarasau, explica la història de l’Antonio, un il·lusionista atrapat en el segon gran Reality Show Total de la Història. Una cadena de televisió catalana produeix Magic Life, un programa que retransmet les 24 hores de cada dia de la seva vida. Amics i familiars són actors que interpreten un paper en la seva vida, a la manera del que ocorria a la pel·lícula El show de Truman, dirigida per Peter Weir i interpretada per Jim Carrey. Un dia, però, per un error de producció, l’Antonio, que ha viscut obsessionat des de petit pels jocs de mans, descobreix la veritat i decideix abandonar el plató, la funció, el programa que ha convertit la seva vida i la realitat que l’envolta en una gran il·lusió i un decorat perfecte.




I després de tota una primavera amb màgia i mentalisme com feia temps que no es veia a Barcelona,  del 4 al 28 de juny Pablo Raijenstein ens portarà cap el solstici d'estiu amb Enajenatorium Theatre Show al Teatre Almeria de Gràcia.

El Doctor H, protagonista de l'espectacle, és un científic que porta tota la vida tractant de trencar barreres per explorar els camins de la psique per aconseguir una alienació total. Després d'anys d'exploració, el Dr. ha aconseguit desenvolupar una sèrie d'exercicis que estimulen la ment i que posa en pràctica a Enajenatorium. Un viatge cap al desconegut, cap a l'altre costat de la percepció, a deixar de creure. No es un espectacle de por; és mentalisme, percepció, intriga... És quedar-se amb la boca oberta buscant una explicació lògica a allò que veiem.

11 comentaris :

  1. Por cierto, el cartel de Fructuós Canonge es espectacular ¡¡¡

    ResponElimina
  2. Gràcies per l'avís i per la tota la informació que aportes en aquest esplèndid apunt. Anotats a l'agenda l'espectacle del mag Hausson i la visita al fons del Museu El rei de la màgia (m'acabes de fer feliç!).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un plaer, Sícoris. El Museu del Rei de la Màgia és pur èxtasi estètic. Al Festival de Màgia vindrà el Ramón Mayrata a presentar la seva novel·la "El mago manco". Serà una gran ocasió per saludar a un dels grans historiadors del món de la màgia.

      Elimina
  3. Conscient d'haver perdut la innocència (així en general), no penso malgastar, però, ni un segon del meu temps en esbrinar com s'ho fan els mags per enganyar-me, perquè no em compensa els grans moments de plaer que em proporcionen amb el seu art , el de l'il·lusionisme!
    Fantàstic cartells antics els de l'apunt! I atapeïda l'agenda que proposes! Espero poder anar a la presentació de Mayrata, dissabte 18 d'abril a les 12:30 a El rei de la màgia, ens veurem allà!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem totalment d'acord, Eduard. Ens veurem al Festival del Rei de la Màgia, on tindrem el plaer de saludar el Ramón Mayrata.

      Elimina
  4. Primer, gràcies per aquesta meravella d'entrada i pel servei d'agenda. Després dir que és una pena lo poc important que és la màgia, avui en dia, ac. Més encara quan veiem aquests shows, tant espectacular, a Broadway o Las Vegas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res, Javier. És una gran ocasió per als amants de la màgia. Crec observar un interès creixent per recuperar aquests espectacles. Espero no equivocar-me. Aviat vindrà a Barcelona un dels grans mentalistes de l'Estat per continuar amb aquesta primavera màgica acabada d'encetar.

      Elimina
  5. Respostes
    1. Javier, jo ja he anat a veure el mentalista Luis Calvo. Una gran experiència, amb pujada a l'escenari inclosa, on vaig ser travessat amb una agulla.

      Elimina
    2. Epa noi, et van les emocions fortes !!!!!!! jajajajaja

      Elimina