Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dijous, 27 d’octubre del 2016

Barcelona: la ciutat dels prodigis científics (1888-1929)

L'avió del Parc d'Atraccions del Tibidabo


L’arquitectura, l’art, l'evolució social o el creixement urbanístic i demogràfic en les quatre dècades que transcorren entre l'Exposició Universal de 1888 i la Internacional de 1929 han estat objecte de nombroses recerques històriques. En canvi, el paper de la ciència, la tecnologia i la medicina, i fins i tot l'oci popular que hi va associat, en uns anys en què el seu desenvolupament és crucial, ens resulta encara força desconegut i sovint passa desapercebut per als ciutadans de Barcelona.




La ciutat dels prodigis científics (1888-1929) és un cicle de conferències, coordinat per Oliver Hochadel (CSIC) i Agustí Nieto-Galan (UAB) i que es farà a la Sala Martí l'Humà del Museu Història de Barcelona els dies 3, 17 i 24 de novembre i 1 i 15 de desembre, és el resultat d’una recerca sobre història urbana de la ciència que ja ha donat fruit amb el llibre publicat recentment Barcelona: An Urban History of Science and Technology (Routledge, 2016). Les deu històries urbanes que es presenten pretenen recuperar la riquesa i la complexitat de la cultura científica barcelonina del 1900. Es parlarà de temes, molts dels quals han estat llargament tractats en aquest blog, però ara tindrem l'oportunitat de sentir-ne parlar a alguns dels grans especialistes sobre matèries com parcs zoològics, museus d’història natural, parcs d’atraccions, noves especialitats mèdiques, pràctiques científiques alternatives, geografia mèdica de la marginalitat, els primers mitjans de comunicació, l’electricitat domèstica o els observatoris astronòmics.

La ciència estava sobretot vinculada a les elits urbanes (polítics, arquitectes, metges, urbanistes, empresaris), però també va ser forjada per actors històrics fins ara poc coneguts: usuàries de tecnologies elèctriques, radioaficionats, pacients de clíniques i dispensaris, col·leccionistes d’objectes, visitants de museus, dones espiritistes, etc. Com a la famosa novel·la d’Eduardo Mendoza, La ciudad de los prodigios (1986), tots van contribuir a la Barcelona dels “prodigis” científics, amb una ciència, tecnologia i medicina íntimament lligades al desenvolupament urbà, en tensió permanent entre el control i la crítica social.


Programa de conferències




Alguns dels temes tractats a Bereshit

Cambres de meravelles: Salvadoriana

La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona

El Zoològic de Barcelona. d'Horta a la Ciutadella

Moby Dick a Barcelona

El Tibidabo, la popular montaña barcelonesa

El Saturno Park: atraccions a la Ciutadella

En tren pels parcs de Barcelona a principis del segle XX

El Museu Darder de Barcelona

Museu Roca: l'espectacle de la sífilis


Vista aèria del Parc de la Ciutadella
Antonio Castelucho, 1882

11 comentaris :

  1. Estaré a la guay
    Gracies ¡¡¡¡¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha xerrades que valen molt la pena, Miquel.

      Elimina
  2. TENIM UNA DEUTA AMB AQUELLA GENERACIO,I AMB AQUELLA PETITA O ALTA BURGUESIA...QUE SERIA DE BARCELONA SENSA ELS SEUS "SOMNIS"?.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, Oliva. Es vam produir les primeres espurnes de la modernitat. I la part que més m'atrau: quan ciència i espectacle van anar de la mà.

      Elimina
  3. Aquesta era una època romàntica en que la pràctica de la ciència, no només el seu coneixement, estava a l'abast de molts "amateurs", no pas com ara que ha arribat a uns extrem absolutament "professionals".

    Malgrat tots els esforços de divulgació i sigui com sigui, l'augment de les pseudociències és constant i no defalleix.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En part, Xavier, és el que li explicava a l'Oliva. No només la relació de ciència i aficionats,sinó en la relació amb la màgia, les atraccions, els primers espectacles lumínics... Ciència recreativa.

      Elimina
  4. Qué buena propuesta, espero asistir, al menos, a una de las sesiones.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vale la pena, Amaltea. Conozco a todos los ponentes y son grandes especialistas en Historia de la Ciencia.

      Elimina
  5. Una proposta d'allò més interessant i uns temes realment curiosos. Em sap greu no poder assistir a totes les conferències, però m'apunto sobretot les tres darreres, a veure si m'ho puc arreglar per anar-hi .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Val molt la pena, Sícoris. El nivell dels ponents és excepcional.

      Elimina
  6. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chuyên võng điện máy đưa võng hay võng điện cho bé và chia sẻ kinh nghiệm giúp quý khách biết cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như máy đưa võng loại nào tốt nhất cho giấc ngủ của bé.

    ResponElimina