La reconstrucció de Barcelona i altres mons

divendres, 7 d’octubre de 2016

El Rec Comtal: 1.000 anys d'històriaJa podeu trobar a totes les llibreries el llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d'història, editat per Viena Edicions i l'Ajuntament de Barcelona. Una publicació que viatja per la història d'aquesta canalització medieval tot repassant com s'ha proveït d'aigua la ciutat a través dels segles des de la seva fundació: l'aqüeducte romà, les fonts gòtiques, els pous, fins arribar a les modernes companyies d'aigua. Veurem quins han estat els usos: molins, regadiu, indústria, safareig, sanejament, oci... Descobrirem què en queda de viu, quines són les restes arqueològiques i urbanes, i quin és el seu futur. I per acabar, passejarem pel traçat del Rec Comtal a través de les imatges històriques cedides per institucions i particulars.

Després de les presentacions al Museu d'Història de Barcelona, Can Fabra de Sant Andreu de Palomar, Auditori del Districte de Sant Martí, Escola d'Humanitats Artkhé, Taller d'Història de Gràcia, Institució Cultural del CIC, Auditori Municipal de Montcada i Reixac i les biblioteques del Clot, Poblenou i Trinitat Vella, la propera presentació serà el dia 2 de febrer de 2017, a les 19h, conjuntament amb la taula rodona "Rec Comtal. Passat, present i reptes de futur", a càrrec de Roger Sansi, de l'Institut Català d'Antropologia; Antonio Alcántara, membre de l'AVV Montcada Can Sant Joan; i Enric H. March. Dinamitzarà i moderarà la taula Helena López, periodista de El Periódico de Catalunya.

Durant l'acte seran presentats el llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d'història i el teaser del documental Rec Comtal. Una arqueologia social de Barcelona, de l'Institut Català d'Antropologia. Centre Cultural Kursaal, carrer Masia, 39, de Montcada i Reixac.
Esteu tots convidats a aquest esdeveniment que s'afegeix a l'esforç i la voluntat de voler rescatar de la memòria la que ha estat una de les infraestructures més importants de la història de Barcelona, tant pel que fa al seu creixement econòmic com urbà.

Al llarg de l'any 2016 i primers de 2017 es faran diverses presentacions, xerrades i rutes als barris dels antics pobles del Pla (Montcada, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals) per on circulava el Rec Comtal i l'aqüeducte romà, del qual és hereu i continuació: Montcada i Reixac, Can Sant Joan, Vallbona, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Sant Andreu, Sagrera, Navas, Clot, Fort Pienc, Eixample, Sant Pere de les Puel·les, Santa Caterina, Born i Barri Gòtic.


Properes presentacions

25 de febrer, al matí, amb una ruta pel traçat fòssil del Rec Comtal pels barris de Sant Pere, Santa Caterina i Born. Començarem a l'Arc de Triomf i acabarem al Born CC, a la llibreria Bestiari.


Presentacions anteriors

19 d'octubre, a les 19h, a la Biblioteca del Clot - Josep Benet, a càrrec de la Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona, que ens parlarà de les espectaculars restes del jaciment del Rec Comtal a la plaça de les Glòries. Plaça de les Glòries Catalanes, 37.


20 d'octubre, a les 19h, a la Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona (plaça del Rei, entrant pel Tinell). L'acte serà a càrrec de Carme Miró, arqueòloga i responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona, i Manel Martín, doctor en Història, especialista en història de l'abastament d'aigua i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, i el presidirà Joan Roca, director del MUHBA.


26 d'octubre, a les 19h, a la Biblioteca del Poblenou - Manuel Arranz, a càrrec de Joan Carles Luque, catedràtic de Geografia i Història, i Jordi Fossas, president de l'Arxiu Històric del Poblenou. Carrer del Joncar, 35.


9 de novembre, a les 19h, a la Biblioteca de la Trinitat Vella - José Barbero, carrer de Galícia, 16, de Barcelona, a càrrec de María José Durán, geògrafa, doctora en Geografia Física per la Universitat de Barcelona, historiadora local i membre de l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella; i Amador Expósito Muñoz, president de l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella.


14 de novembre, a les 19h, Auditori de Can Fabra de Sant Andreu de Palomar, a càrrec de Manel Martín, doctor en Història, especialista en història de l'abastament d'aigua i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII), i l'historiador Pau Vinyes i Roig, que va fer de moderador. Carrer del Segre, 24-32.


18 de novembre, a les 12:30h, a l'Auditori de Sant Martí de Provençals, placeta Angeleta Ferrer, 2, organitzat pel Centre d'Estudis de Sant Martí de Provençals.


29 de novembre, a les 19h, a l'Escola Artkhé d'Humanitats, carrer del Consell de Cent, 295 1r 1a, de Barcelona, a càrrec de Carme Miró, arqueòloga responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona.


30 de novembre, a les 20h, a les Tertúlies de la Història que el Taller d'Història de Gràcia oferirà a la Fundació Festa Major de Gràcia, carrer Alzina, 9.


7 de desembre, a les 19h, a l'Auditori de la Institució Cultural del CIC, Via Augusta, 205, de Barcelona, a càrrec de Carme Miró, arqueòloga responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona.


15 de desembre, a les 19h, a l'Auditori Municipal, plaça de l'Església, 12, de Montcada i Reixac.

20 comentaris :

 1. Respostes
  1. Gràcies, Sícoris! Espero comptar amb la teva presència malgrat que em vaig veure obligat per compromisos previs a fer-te el salt a la Charca literaria. I si no pots, hi haurà més presentacions.

   Elimina
 2. Moltes felicitats, Enric, es per estar orgullós!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Xavier! N'estic molt, d'orgullós. És un fill llargament esperat.

   Elimina
 3. Felicitats, Enric! Ja tenim un exemplar demanat per a la Biblioteca de l'ETSAB, és un imprescindible per a tot fons bibliogràfic de qualitat sobre la ciutat de Barcelona (i rodalies)!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Eduard! Ja saps que si pots venir em farà molta il·lusió.

   Elimina
 4. Tans mesos esperant i per fi ,hurra !! el tenim a les mans ,,,Hi ha tantes informacions i troballas que es tornara un llibre de capselera per els estudiosos ( cada vegada son mes ) de Barcelona . Parabens Enric !!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Jaume! Aquest llibre te'l dedico especialment a tu i a la Joana per la vostra amistat incondicional.

   Elimina
 5. Ja m'ho he apuntat a l'agenda, a veure si ara no es torça :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Carles. Des d'un llunyà gener de 1979, tot el que escric és una mica teu.

   Elimina
  2. Ha ha, ja serà menys, t'ho has guanyat a pols.

   Elimina
 6. Felicitats Enric, quina gran notícia! Et desitjo el millor....m'encantaria venir, a veure si ho puc lligar, i així et felicito personalment! Una abraçada gran.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Carme! Serà un plaer poder-te saludar.

   Elimina
 7. Felicitats, Enric! Enhorabona! Tan de bo puguerem estar amb tu el proper dijous!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Ramon! Us guardo un lloc entre les pàgines del llibre.

   Elimina
 8. Enhorabona Enric! Ningu mes podia fer la història del Rec Comtal

  Carlots

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Carlota! Si pots venir a la presentació, serà un plaer saludar-te.

   Elimina
 9. Felicitats ¡¡¡,
  Te lo mereces.
  Una abraçada.
  Salut

  ResponElimina