Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

divendres, 24 de desembre de 2010

A Literary ChristmasA Literary Christmas és una nadala de l'il·lustrador nord-americà David Price, variant literària de l'arbre de la cançó The Twelve Days of Christmas, publicat abans-d'ahir [El cicle de Nadal i una nadala]. Cada estrat, cada divisió de l'arbre proposa un enigma literari il·lustrat, que pot correspondre a un escriptor, una obra literària, un lloc...

Us proposo on joc. Jo tinc les solucions de tots els enigmes. En algun cas hi ha més d'una solució, i podria ser que entre tots en trobem més. Envieu les 12 solucions al correu-e del bloc. Teniu de temps fins les 12 de la nit del 31 desembre d'aquest 2010.

Si l'enigma és un escriptor, n'hi haurà prou amb escriure el seu nom. Si l'enigma és una obra, caldrà donar el nom de l'obra i el nom de l'autor; i si és una part d'una obra (un poema, per exemple), caldrà especificar el títol d'aquesta part i en quina obra es troba, a més del nom de l'autor. Si l'enigma és un personatge, un concepte o un lloc, la solució ha d'anar acompanyada també de l'obra on es localitza i del seu autor.

Al final del joc, comptabilitzaré el nombre d'encerts per concursant, segons el varem establert [1 punt per dada: autor 1 punt, obra 1 punt, etc.]. El guanyador tindrà com a premi una novel·la, que podrà triar a la Llibreria Documenta, patrocinadora del joc. Aquests són els 12 enigmes amb els [punts] que es poden aconseguir a cadascun d'ells!A Blind Bard in an Olive Tree [1]
Two Diverging Roads [2]
Three Frenchmen [3]
Four Calling Birds [2]
Five Golding Castaways [2]
Six Beasts a-Slaying [2]
Seven Swans a-Swimming [2]
Eight Bells Tolling for Thee [3]
Nine Infernal Circles Circling [2]
Ten Portraits of a Lady Dancing [2]
Eleven-Year-Old Wizards Flying [2]
Twelve Knights a-Prancing [2]

Fait vos jeux, Madames et Monsieurs!

 Joc patrocinat per Llibreria Documenta


English version

A Literary Christmas is a Christmas carol of the drawer David Price, literary variation of the tree of the song The Twelve Days of Christmas, published yesterday. Every level, every division of the tree proposes an illustrated literary quiz, that can be related to a writer, a literary work, a place ....
I want to propose you a game. I have all the solutions of the quizzes. In some case there are more than one solution, and it could be that, together, we found some more. I propose you to write in the e-mail the solution to the twelve quizzes before 12 pm of 31 desembre.
If the quiz is a writer, it  will be enough writing his name. If the quiz is a work, you will have to give the name of the work and the name of the author; and if it is part of a work (a poem, for example), you will have to specity the title of this part and in which work can be found, apart from the name of the author. If the quiz is a character, a concept or a place, the solution should come together with the work where it can be found and the name of the author [author 1 point, work 1 point, etc.] .
At the end of the game, I will count the number of correct answers for every participant, and there will be a winner. The prize for the winner is a novel of the bookstore
Documenta.

24 comentaris :

 1. M'hi apunto !!!
  Molt bona idea... encara que no sé si podré seguir el ritme.

  Fins ara.

  ResponElimina
 2. M'apuntaria però ho veig un pèl complicat, no? No sé per on vas !!!

  Faré una pensada a veure se aconsegueixo alguna troballa.

  ResponElimina
 3. Resposta enigma 1: La Odisea (Homero)

  ResponElimina
 4. Els enigmes a vegades són jocs de paraules i a vegades són referències directes a un autor, una obra, un personatge... Les il·lustracions també ajuden.

  ResponElimina
 5. Com que la gent està immersa en àpats familiar, deixaré tot el cap de setmana per donar la solució als tres primers enigmes. Teniu de temps, doncs, fins dilluns 27 al migdia.

  ResponElimina
 6. Resposta enigma 2: "...in a yellow wood" - "The Road Not Taken" - Robert Frost

  ResponElimina
 7. Sóc molt dolenta solucionant enigmes, ja ho saps ..... i d'aquest no acabo d'entendre la mecànica.
  El número 1 és "A blind band in an olive tree"? Cada línia és la pista que hem de descobrir?
  Ostras, ni flowers .... Seguiré pensant....
  bego

  ResponElimina
 8. Bego, no és "band" és "bard".

  Sí, cada línia és una pista i una única pista per resoldre cada enigma. "Un bard cec en una olivera" dóna com a resultat un nom. I la pista és una referència directa d'aquest autor.

  ResponElimina
 9. Shalom,

  leo con atención tu blog, es interesante. El apellido March es de origen judío, según tengo entendido. Chueta? De ahí tu interés por Sefarad y el judaísmo?  Susana

  ResponElimina
 10. Bueno, vamos allá:
  1. Homero
  2. The road not taken. Robert Frost
  3. Three frenchmen in Bengal. Samuel Hill

  (difícil, muy difícil ... no sé quién es Frost o Hill :-( Homero aun me suena .....

  bego

  ResponElimina
 11. Shalom, Susana.

  Soy descendiente de conversos por parte de madre. Pero mi interés, a parte de personal, és también académico: estudié filología hispánica y semítica en la Universidad de Barcelona.

  Me interesa, sobre todo, el mundo de la diáspora y la manera como los judíos han desarrollado su cultura y su pensamiento más allá de la religión, però sin olvidar quiénes son: por eso me interesa el legado de Sefarad. Me interesa la relación existente entre la literatura española y los autores judeoespañoles o de origen converso.

  También estoy interesado en el cristianismo primitivo, en especial ese cristianismo que no era tal, sino una forma más de judaísmo.

  Acabo de ver la página web desde donde enlazas tu comentario. No la conocía, pero la seguiré con atención.

  Enric

  ResponElimina
 12. Resposta enigma 3: Three Frenchmen in Bengal (S.C.Hill)

  ResponElimina
 13. Resposta a primer nivell: Homer (el seu nom vol dir el que no hi veu i està lligat a la cultura grega). Resposta a segon nivell Robert Frost "A Mountain interval" (Two roads diverged in a yellow wood...). Resposta a tercer nivell: Marcel Proust, Jean-Paul Sartre i Gustave Flaubert (tres francesos il·lustres, i la imatge coincideix)

  ResponElimina
 14. M'adhereixo a les mateixes respostes de l’Eulàlia, només amb una lleugera modificació: Els francesos del mig i la dreta són clarament en Sartre i en Flaubert, però el de l’esquerra no el veig prou bé i no sé fer més gran la imatge. Sembla que du barba (en du ?) i la fisonomia del Proust no l’associo pas amb barba (Al menys, viu). Si el personatge du barba (si és sencera, no tipus perilla) m’inclino pel Jules Verne.

  ResponElimina
 15. Hola: Buscant, buscant, he trobat una imatge més gran per poder identificar el francès de l'esquerra: El que té a la barbeta no és una barba, és una madalena ! Eulàlia: L'has ben encertat.

  Em dono de baixa del joc perquè com diuen a Brasil "Quem procura acha". Buscant la cara del francès he trobat "massa" (12) coses.

  ResponElimina
 16. Jim, ets un gentleman.

  Doncs mira que és difícil "trobar" per molt que es "busqui". El que tu has trobat és només a un lloc i no és fàcil accedir-hi!

  ResponElimina
 17. Ja podeu resoldre el 4t enigma. Hi ha de temps fins demà al migdia.

  No poso les solucions encara per si algú nou vol afegir-se al joc.

  ResponElimina
 18. Sobre l'enigma 4, no el lligo gens però no soc capaç de llegir la paraula que surt dels globus dels corbs (no sé si serà una pista). És 'noveau'?

  ResponElimina
 19. Què diu el corb? Resposta al quart nivell: "The raven" de Edgard Allan Poe

  ResponElimina
 20. Us esteu jugant el premi entre una dotzena de concursants. Jo volia fer coincidir el joc amb els 12 dies de Nadal, però veig innecessari allargar-ho tant.

  Us dono de temps fins la mitjanit del 31 de desembre per contestar i resoldre els 12 enigmes de cop. Així podreu tenir el regal pel dia de Reis.

  No poseu la resposta als comentaris de l'entrada perquè esteu donant pistes als altres concursants. He creat una adreça de correu-e al bloc: bereshit.bloc@gmail.com (trobareu l'enllaç al capdamunt de la columna dreta del bloc). Feu-la servir per enviar les solucions.

  ResponElimina
 21. Em sembla just que es pugui saber que el corb diu "nevermore"

  ResponElimina
 22. Gràcies Jim. Així confirmo l'opinió.

  ResponElimina