Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dilluns, 3 de gener del 2011

Residencia de Estudiantes i Escola Moderna



Ahir, La2 de Televisió Espanyola va emetre el documental 100 años de la Residencia de Estudiantes com a epíleg del centenari de la institució, fundada per la Junta para la Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas, hereva de la Institución Libre de Enseñanza de Francisco Giner de los Ríos.


Només volia expressar el desig que no desapareguin dels mitjans públics de comunicació programes com aquest, que ens mostren que el present està permanentment lligat al passat i que no som res sense memòria i sense esperit crític.

Volia expressar el desig que mai més el foc purificador dels vigies d'Occident, dels salvadors de la pàtria i de la moral, dels popes del pensament únic, destrueixi els fonaments de la cultura i del pensament. Que mai més siguin material de museu iniciatives com les de la Institución Libre de Enseñanza, de l'Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia, o l'Escola Nova, que va endegar la Mancomunitat i que va assumir la República.



[Entrada relacionada 100 anys de la Residencia de Estudiantes]

1 comentari :

  1. En els temps que corren, l'escola ja no cal que es reinvent: no s'ha fet altra cosa en aquest país des de sempre. Ara els canvis són un intent desesperat per disfressar el fracàs del nostre model social. És bo que es mantinguin algunes institucions que vetllen per l'excel·lència des de tots els punts de vista, com es veu en el reportatge de la "Residencia de estudiantes" (més n'hi hauria d'haver). Però cal reinventar el món, els mitjans, el periodisme... i deixar de banda la falsa doble moral que fa que ens lamentem d'una educació precària i d'una escola ineficaç, mentre ens ho mirem des de la barrera.

    ResponElimina