Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimecres, 23 de març de 2011

L'aurora boreal de Terje Sorgjerd


Gravat d'una aurora boreal sobre Nuremberg (1591).
Museu Nacional de Nuremberg


El fotògraf noruec Terje Sorgjerd es va passar una setmana en el Parc Nacional d'Øvre Pasvik, a prop de la ciutat noruega de Kirkenes, en els límits de la frontera amb Rússia, sota unes temperatures de -25º C. L'objectiu era fotografiar i seqüenciar una de les aurores boreals més grans dels darrers anys, esdeveniment que es va produir a principis de 2011.

Per aconseguir aquest vídeo, Sorgjerd va haver d'enregistrar 22.000 arxius TIFF de 16 bits i 22mpix, la qual cosa suma 1.300 GB de dades en 1 minut i 55 segons de pel·lícula, muntada en time-lapse, o seqüencia de vídeo accelerada. L'impressionant  resultat és el que veieu.


Les misterioses aurores boreals sembla ser que estan produïdes per l'acció de rajos procedents d'una turmenta solar que es converteixen en turmentes magnètiques quan arriben a l'atmosfera terrestre. Aquesta teoria, relativament recent, ja va ser intuïda pel físic noruec Kristian Birkeland (1867-1927), entre finals del segle XIX i principis del XX, i va arribar a reproduir fenòmens similars en el laboratori.
Birkeland en el seu laboratori


4 comentaris :

 1. Quin video més fantàstic... m'agrada especialment que tot i fer-ho en time-lapse hi doni un sentit de travelling, com si ho hagués filmat tot seguit. Unes imatges fantàstiques. Gràcies...

  ResponElimina
 2. Estic a casa sota els efectes d'un analgèsic, i aquesta visió m'ha acabat de traslladar a un món on no et fa mal res.

  ResponElimina
 3. A banda que el fenomen és espectacular i la realització és impecable, us heu fixat en la brillantor dels colors, en el joc de llums? Sóc una persona que es deixa seduir poc per la natura, però jo m'he passat tota la nit sota els efectes d'aquestes imatges.

  ResponElimina
 4. Un treball fantastic.En dos palabras "im presionante"
  per fer un time lapse calen 24 fotos per fer un segon de video que es disparen en intervals de entre 2 a 10 seg depenent de la velocitat del que es fotografia,i en aquest cas,al ser de nit,son fotografies amb temps llarg d`exposició.En quant a l`efecte travelling crec que esta fet a la postproducció amb programes tipus after effects,premiere pro o final cut.

  ResponElimina