Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimecres, 18 de maig de 2011

25.000 visites


Tot i que aquest bloc es va crear el desembre de 2009, no és fins octubre de 2010 que comença la seva activitat regular després d'haver estat dormint entre els mesos de maig i setembre el somni dels viatgers i que torna a casa amb una maleta plena de coses que cal endressar. Són, doncs, set mesos de vida en el bloc parlant amb vosaltres de coses que m'agraden i em preocupen, intentant compartir interessos i emocions, que s'han reflectit en 250 apunts publicats i 25.000 visites rebudes (una mitjana de 100 visites diàries). Gràcies.

Bereshit s'ha desdoblat en aquest temps i tota la vessant relacionada amb la religió, la Catalunya jueva, i el judaisme i el nazisme, ha pres vida pròpia a Bereshit: Torà & Bíblia, a més d'haver-se gestat dos blocs més: Bereshit Barcelona Map i Me'n recordo, que caminen amb passes lentes pels dos territoris que més ens defineixen: la ciutat i el record.

Tot plegat coincideix amb els 15 anys que fa que em moc per la Xarxa, obrint finestres on mirar i deixant portes obertes per deixar que la gent entri. A primers de 1996 creava la primera pàgina web, Curses de Barcelona, amb informació sobre atletisme popular: eren temps més d'hormones que de neurones. Una pàgina web feta de forma artesanal, sense editors html, escrivint a mà els codis i editant-los en un servidor dels Estats Units: Geocities, fent servir un mòdem de 4k. Prehistòria.

D'aquella web no en guardo els dissenys originals, però sí que hi ha preservats uns arxius testimonials a Atletisme Català: Curses de Barcelona i Rànquing de Barcelona, lliga d'atletisme internauta, precursora de la de Championchip. Amb Atletisme Català de Salva Pou vam acabar formant el primer portal d'atletisme unificant recursos i posant en marxa un fòrum, anterior a 10de1000 i a Corredors.Cat. Podeu llegir els orígens de tot plegat a l'article que vaig escriure celebrant els 10 anys de la lliga d'internautes.

Han passat els anys i la Xarxa continua sent aquella teranyina en que no saps si ets aranya o mosca. En tot cas, és habitacle, d'una teranyina més gran, sinàptica, biològica, que ens entestem a convertir en cultural perquè no ens rendim a creure que tant l'aranya com la mosca sucumbiran entre els fils del mateix parany.

6 comentaris :

 1. Galderich ha dit...

  Aquest apunt és per llegir amb tranquil·litat. A casa m'ho miro tot amb els enllaços.

  De moment, Felicitats!

  ResponElimina
 2. Gràcies, Galderich.

  He hagut d'esborrar l'apunt i amb ell he esborrat el teu comentari, que reprodueixo sota el meu nom, en un apunt nou. Ho sento.

  ResponElimina
 3. Felicitats, Enric. Aixo és quasi un aniversari, no? En tot cas, celebrem, nosaltres els lectors, per tenir textos tan interessants com els teus. I els amics, per tenir-te a prop.
  Felicitats, per a tots nosaltres.

  ResponElimina
 4. Gràcies, Bego.

  Ara pensava que ser llegit és com la transmigració de matèria: ets rebut de forma fragmentària en ser legit i reconstruït, qui sap com, en el pensament d'algú altre. I produeix un cert vertígen saber que també ets alguna cosa diferent al que un es creu ser. Personatges en una història que no escrivim.

  ResponElimina
 5. Pots estar més que content de la feina feta.

  Moltes felicitats, Enric.

  ResponElimina
 6. Moltes gràcies, Miquel.

  He fet un apunt i he posat un enllaç cap les teves fisonomies, en un altre bloc que tinc: http://bereshitbcn.blogspot.com/

  ResponElimina