Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

divendres, 20 de maig de 2011

Adéu a la universitat

Jordi Llovet. Adéu a la universitat
Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2011

Les experiències viscudes per l'autor al llarg d'una vida universitària de quaranta-tres anys, començada com a estudiant el 1965 i acabada com a catedràtic, d'una manera prematura, l'any 2008: un pla de prejubilació pensat per les autoritats de la Universitat de Barcelona va determinar Jordi Llovet a acollir-s'hi, cosa que potser no hauria fet si les circumstàncies de la vida acadèmica que s'expliquen al llibre no l'haguessin convidat a prendre aquesta decisió.

Una reflexió sobre la crisi de les humanitats, aquestes disciplines "anacròniques i inútils" (les que el conseller diu que no tenen valor de mercat i demana que se les pagui cadascú: Alícia, la filologia i l'estupidesa del conseller), tan inútils que ens quedarem sense estudis que vehiculin el saber i posin el coneixement en un context que ens expliqui als individus com a éssers morals. La crisi del principi d'autoritat: el valor de qui ostenta el coneixement i el tramet, massacrat per l'opinió, pel "jo penso...". Sense una capa d'excel·lència, ni el saber, ni la civilització, ni, per descomptat, la democràcia, tenen l'equilibri necessari per sustentar l'edifici de la cultura i, per tant, de la humanitat.

I perquè ho sentim en la seva pròpia veu, L'hora del lector, de TV3, del passat 24 d'abril.

5 comentaris :

 1. Lamento dir-ho, però em sembla que en Jordi Llovet ha esdevingut un "anacronisme". Cada dijous llegeixo amb delit la columna que publica a les pàgines centrals d'El País i crec que persones d'aquesta amplitud de coneixements humanístics i clàssics (i capacitat holística de cercar una connexió entre aquests) es van començar a extingir d'ençà la Il·lustració.

  ResponSuprimeix
 2. Recordo l'article que vas escriure sobre l'opinió que té el conseller de les carreres "humanístiques". Tot i que fa poc, hem seguit veient què creuen de la cultura en general, i com tracten l'educació. Tenim una mala peça al teler, i el llibre del Llovet ofereix una mirada més profunda sobre el canvi de mentalitat que ens va arrossegant.

  ResponSuprimeix
 3. Llovet és deliberadament "ancien regime" i bastant ploramiques, però com que presenta una base substanciosa li ho perdonarem tot. Tinc el seu llibre a la pila dels pendents. Aviat caurà.

  ResponSuprimeix
 4. Per cert, què desagradable que és la Courier que gastes. Apta només per lectors-insectes.

  ResponSuprimeix
 5. Llovet és un anacronisme i "ancien regime". Però per sobre de tot és una veu crítica molt il·lustrada i informada. I mentre les coses no funcionin millor a l'ensenyament, continuarà tenint raó.

  Allau, m'agrada la Courier. Fa olor a linotípia.

  ResponSuprimeix