Pàgines

dissabte, 4 de febrer del 2012

Schmidt, del negrito Cola-Cao a Cleopatra



Parque, el suplement infantil de diari Solidaridad Nacional, adscrit a la Prensa del Movimiento o Red de periódicos del Movimiento Nacional, publicava l'any 1959 aquesta curiosa historieta de M. Schmidt, protagonitzada pel Negrito Cola-Cao, el conegut personatge de l'anunci de Nutrexpa, que aquí apareix amb un sorprenent cabell ros. No sabem si la tria del color va ser una idea del dibuixant o va venir imposada des de la redacció falangista del diari per occidentalitzar l'alegre treballador de les plantacions de cacau de l'Àfrica tropical.

Martz Schmidt era el pseudònim del dibuixant Gustavo Martínez Gómez, un dels clàssic dels tebeos de Bruguera conegut per personatges com El Doctor Cataplasma, Troglodito, El profesor Tragacanto y su clase que es de espanto o El sheriff Chiquito, que es un gallito.

Schmidt no va ser un dels meus dibuixants preferit; el trobava massa simple argumentalment, si exceptuem dues fites interessants. Una quan es va fer càrrec de Doña Urraca després de la mort del seu creador, Jorge (Miquel Bernet). Va publicar, canviant totalment d'estil, Doña Urraca en el castillo de Nosferat (1972), amb un dibuix marcadament expressionista, que va ser censurada perquè hi sortien unes vampiresses massa seductores i perquè no era gaire respectuós amb la cultura pàtria. L'altra fita, fent un canvi de traç radical, quan als anys 80 ens regalava una Cleopatra, reina de Egipto que era, deien els crítics, un "luxe per als sentits". Comproveu-ho.




Schmidt també es va dedicar professionalment -i això és menys conegut- a altres disciplines artístics com la pintura, l'escenografia i la publicitat (va fundar una agència als anys 60), i va formar part del grup "Poemas en la Buhardilla", amb escriptors com Llorenç Gomis, Julián Andújar o Joan Perucho.

10 comentaris:

  1. Crec que Schmidt era més jove que els principals de Bruguera, no?? Jo, és clar, n'era consumidor, m'agrada molt. I la doña Urraca que jo recordo era la original, no pas aquesta...

    Saps si hi ha una pàgina per seguir d'aprop les històries i les persones que van fer possible aquells tebeos originals que tan ens van marcar als nens de les generacions meva i anterior?

    ResponElimina
  2. Doncs a mi m'agradava l'Schmid. Una mica esnob, devia pensar que era estranger.

    ResponElimina
  3. Eastriver, sí, Schmidt pertanyia a la segona generació Bruguera. Segur que hi ha pàgines interessants i completes. Encara que només sigui com a guia, la de wikipedia sobre l'Escola Bruguera està prou bé: http://ca.wikipedia.org/wiki/Escola_Bruguera

    Jo també llegia la Doña Urraca original, però aquesta em va impactar molt perquè era molt expressiva i en el guió Schmidt es va deixar anar.

    ResponElimina
  4. Allau, no és que no m'agradés, però preferia Escobar i Segura, i, és clar, Vázquez i Ibáñez.

    ResponElimina
  5. Interesante historia. Sabes si sólo fue esa historieta del negrito o hizo más.
    Supongo que debía patrocinarlas Nutrexpa, no?

    ResponElimina
  6. El dibuixant em sona vagament, però no puc dir que el recordi. El TBO va passar lluny de la meva òrbita: sinó fos perquè el meu avi tenia una barberia a Sant Gervasi i allà hi havia TBOs, no n'hauria sabut res. M'ha agradat això de "Nosferat", es veu que l'home tenia uns referents clars pel què fa al vampirisme.

    ResponElimina
  7. Lorenzo, no tengo constancia de más historietas con el mismo protagonista. La revista "Parque" no está catalogada en ninguna parte.

    Sí, las patrocinava Nutrexpa. A finales de los 50 y principios de los 60 era habitual, però dejaron de hacerlo porque no tuvo éxito

    ResponElimina
  8. Lluís, aquestes aventures no eren del TBO. Schmidt dibuixava per a Bruguera.

    ResponElimina
  9. yo tengo un par de suplementos de periódicos, con estas viñetas. Ambos son de Valladolid, pero desconozco el año.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mar. Gracias por tu comentario. He visto que tienes afición a las latas de Cola-Cao. Cuando dices que tienes estas viñetas en unos suplementos de periódico, ¿te refires al "Negrito de Cola-Cao"?

      Elimina