Pàgines

diumenge, 4 de gener del 2015

Els carrers de Xavier Theros

Foto: Milerenda


Divendres, dia 24 a les 19h, a la Biblioteca Poble-sec Francesc Boix del carrer de Blai 34 teniu una cita amb Xavier Theros, poeta, escriptor i periodista, amb el qual dialogarem sobre el seu llibre Tots els meus carrers.

«Les ciutats són massa complexes per poder-les abastar senceres, viure-hi es redueix a un grapat de llocs que han estat importants per a cadascú de nosaltres. Per als habitants urbans la relació amb aquest ésser viu que és la metròpoli sempre dibuixa un mapa. Barcelona no és altra cosa que uns pocs carrers, els paisatges on aquells a qui estimo hem estat feliços i desgraciats, tot alhora».


Després del monumental Barcelona a cau d'orella (Comanegra - Ajuntament de Barcelona, 2013), Xavier Theros segueix construint el mapa de la ciutat amb Tots els meus carrers (Comanegra, 2014; amb fotografies de Consuelo Bautista). Però si el primer era una actualització i ampliació de la Guia secreta de Barcelona de Josep Maria Carandell amb voluntat de cronista, Tots els meus carrers és una aposta personal que ens porta per més d'una trentena de carrers de la ciutat sota la mirada, el record i la història familiar de Xavier Theros. I és a peu de carrer on la Història pren sentit. Si la crònica ens situa en el mapa de la ciutat i aprenem a veure com es vertebra a través dels anys i els segles, aquest llibre ens permet palpar la textura de la pell i el batec orgànic d'una ciutat particular. Perquè més enllà de les dades, és l'imaginari personal el que ens permet dibuixar la "nostra" Barcelona sobre la crònica compartida. Com en les novel·les, les paraules de Theros ens segresten i ens porten de viatge.


15 comentaris:

  1. Los tengo presentes. En la Biblio del Carmel (ya lo he mirado) tienen al menos uno.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com ja et vaig comentar, Miquel, "Tots els meus carrers" és un llibre que t'agradarà. A més, et convido a posar ordre als teus escrits personals. Fes-me cas.

      Elimina
  2. Enrich. Muy buena recomendación.
    Tengo el libro, ahora necesito tiempo para leer todo lo que tengo pendiente ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Se nos acumula la lectura, Andrés! Este es especialmente interesante porque al descubrimiento de la ciudad se une la experiència personal de Xavier.

      Elimina
  3. Calla, calla... Quins farts de riure amb el Theros i la gatzara verbal dels "Polipoètics"! També és curiosa la seva altra vessant, la d'estudiós seriós. El recordo en una conferència sobre la sisena flota i era per sucar-hi pa.
    Gràcies, Enric, per la recomanació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt grans, els Polipoètics! I a més un bon cronista de la ciutat, que afegeix al coneixement, molt bona lletra.

      I li estic molt agraït per la magnífica crònica que em va fer a "El País":

      http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/12/26/catalunya/1419624937_750188.html

      Elimina
  4. Jo també vaig ser a la conferència sobre la sisena flota (no et vaig veure, Girbén!). El Theros em va semblar un magnífic cronista. Tinc pendent de llegir l'últim llibre on en parla, i també aquest dels carrers.
    L'entrevista que et va fer a El País, Enric, em va agradar moltíssim, com també aquesta ressenya teva sobre "Tots els meus carrers". Formeu un bon tàndem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El dels carrers és molt especial. El que està més ben trobat és la manera com fa servir els carrers per explicar el que de veritat vol explicar. En això el Xavier és un mestre.

      Elimina
  5. Pouant en els fons visibles dels "Accidents" aquesta em sembla quintaessencial:
    https://www.youtube.com/watch?v=RdpIOPpiEjY
    I, ep Sicor, la conferència la va dictar més d'un cop. Jo el vaig interceptar a la nau dels estudis de Ràdio Gràcia, al costerut barri del Coll.

    ResponElimina
  6. Hace unos meses puse en "amics de..." unas imágenes escaneadas de parte de un folleto que se distribuía entre marinos y oficiales de la VI Flota como información de la ciudad y de lugares de interés. Lo conseguí en una agencia de viajes cuando coleccionaba folletos, entre los 10 y los 12 o 13 años. María José González, que había puesto algunas fotos, me comentó si podía añadirlas en un espacio suyo, que me pareció muy bien. Trataré de conseguir el libro.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo recuerdo, Eugenio; es una guia magnífica. Ahora mismo lo acabo de marcar en el FB. El libro de Theros sobre la VI Flota es imprescindible para conocer una Barcelona diferente y oculta.

      Elimina
  7. Gran feina del amic Theros i el teu recolçament. M´agradaría veure el carrer Pirineus/Sant Pol abans del enderrocament del any 1987.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Àngel!

      Et passo uns enllaços. Un de fotografies del barri d'Icària, on hi trobaràs el carrer Sant Pol:

      http://fotos.arxiuhistoricpoblenou.cat/palabras/Barri+d%27Ic%C3%A0ria

      Un article de la Marta Domínguez:

      http://projecteicaria.blogspot.com.es/2012/04/barri-dicaria.html

      I el meu article, que em sembla que ja coneixes:

      http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2013/10/lultim-viatge-icaria-1987.html

      Elimina