Pàgines

divendres, 7 d’octubre del 2016

El Rec Comtal: 1.000 anys d'història





El Rec Comtal. 1.000 anys d'història, editat per Viena Edicions i l'Ajuntament de Barcelona, viatja per la història d'aquesta canalització medieval tot repassant com s'ha proveït d'aigua la ciutat a través dels segles des de la seva fundació: l'aqüeducte romà, les fonts gòtiques, els pous, fins arribar a les modernes companyies d'aigua. Veurem quins han estat els usos: molins, regadiu, indústria, safareig, sanejament, oci... Descobrirem què en queda de viu, quines són les restes arqueològiques i urbanes, i quin és el seu futur. I per acabar, passejarem pel traçat del Rec Comtal a través de les imatges històriques cedides per institucions i particulars.

Al llarg de 2016, 2017, 2018 i 2019 s'han fet diverses presentacions, xerrades, congressos i rutes per Montcada i Reixac i Can Sant Joan i els barris dels antics pobles del Pla (Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals) per on circulaven el Rec Comtal i l'aqüeducte romà, del qual és hereu i continuació: Vallbona, Ciutat Meridiana, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Sant Andreu, Sagrera, Navas, Poblenou, Clot, Camp de l'Arpa, Fort Pienc, Eixample, Sant Pere, Santa Caterina, Born i Barri Gòtic; i d'altres barris de la ciutat com l'Eixample, Gràcia i el Guinardó; i fora de Barcelona, a Castelldefels.

I volem agrair l'interès que hi han posat les entitats i institucions que han acollit la història del Rec Comtal: Museu d'Història de Barcelona; Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa; Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i Omnium Cultural de Sant Andreu de Palomar; Centre Cultural La Farinera del Clot; Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella; Centre Cívic i Centre d'Estudis de Sant Martí de Provençals; Escola d'Humanitats Artkhé; Taller d'Història de Gràcia; Institució Cultural del CIC; Ajuntament i Museu de Montcada i Reixac, Centre Cultural Kursaal i l'Associació de Veïns de Can Sant Joan (Montcada i Reixac); Taula Oberta i Memòria Històrica de la Trinitat Nova; a les escoles Mestre Morera de Ciutat Meridiana, INS Dr. Puigvert de Sant Andreu; Born CCM; Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAI); la Casa de l'Heura (Guinardó); Associació Europea d'Arqueòlegs; Aula d'Extensió Universitària dels Enginyers Industrials de Catalunya; Aula d'Extensió Universitària del Baix Guinardó; Aula Sénior UPC Castelldefels; Centre Cívic El Coll - La Bruguera; Centre Cívic de la Trinitat Vella; les llibreries Pebre Negre (Clot), Etcètera (Poblenou), Marial (Can Sant Joan), La Fosca (Trinitat Nova) i Bestiari-Born CCM; i les biblioteques del Clot-Josep Benet, Poblenou-Manuel Arranz, Ignasi Iglésias-Can Fabra (Sant Andreu), Trinitat Vella-José Barbero i Camp de l'Arpa-Caterina Albert.


Properes presentacions, conferències i congressos

Des del dia 16 d'octubre de 2019 és a les llibreries la Guia del Rec Comtal. Caminant pel Rec i la seva història, editat per Viena Edicions. Cliqueu aquest enllaç per accedir a les presentacions i xerrades amb el Rec Comtal i aquest nou llibre com a protagonistes.





Presentacions

2016

19 d'octubre de 2016, a la Biblioteca del Clot - Josep Benet, a càrrec de la Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona, que ens parlarà de les espectaculars restes del jaciment del Rec Comtal a la plaça de les Glòries. Plaça de les Glòries Catalanes, 37.

20 d'octubre de 2016, a la Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona (plaça del Rei, entrant pel Tinell). L'acte serà a càrrec de Carme Miró, arqueòloga i responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona, i Manel Martín, doctor en Història, especialista en història de l'abastament d'aigua i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, i el presidirà Joan Roca, director del MUHBA.

26 d'octubre de 2016, a la Biblioteca del Poblenou - Manuel Arranz, a càrrec de Joan Carles Luque, catedràtic de Geografia i Història, i Jordi Fossas, president de l'Arxiu Històric del Poblenou. Carrer del Joncar, 35.

9 de novembre de 2016, a la Biblioteca de la Trinitat Vella - José Barbero, carrer de Galícia, 16, de Barcelona, a càrrec de María José Durán, geògrafa, doctora en Geografia Física per la Universitat de Barcelona, historiadora local i membre de l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella; i Amador Expósito Muñoz, president de l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella.

14 de novembre de 2016, a l'Auditori de Can Fabra de Sant Andreu de Palomar, a càrrec de Manel Martín, doctor en Història, especialista en història de l'abastament d'aigua i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII), i l'historiador Pau Vinyes i Roig, que va fer de moderador. Carrer del Segre, 24-32.

18 de novembre de 2016, a l'Auditori de Sant Martí de Provençals, placeta Angeleta Ferrer, 2, organitzat pel Centre d'Estudis de Sant Martí de Provençals.

29 de novembre de 2016, a l'Escola Artkhé d'Humanitats, carrer del Consell de Cent, 295 1r 1a, de Barcelona, a càrrec de Carme Miró, arqueòloga responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona.

30 de novembre de 2016, a les Tertúlies de la Història que el Taller d'Història de Gràcia oferirà a la Fundació Festa Major de Gràcia, carrer Alzina, 9.

7 de desembre de 2016, a l'Auditori de la Institució Cultural del CIC, Via Augusta, 205, de Barcelona, a càrrec de Carme Miró, arqueòloga responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona.

15 de desembre de 2016, a l'Auditori Municipal, plaça de l'Església, 12, de Montcada i Reixac.

2017

2 de febrer de 2017, conjuntament amb la taula rodona "Rec Comtal. Passat, present i reptes de futur", a càrrec de Roger Sansi, de l'Institut Català d'Antropologia; Antonio Alcántara, membre de l'AVV Montcada Can Sant Joan; i Enric H. March. Dinamitza i modera la taula Helena López, periodista de El Periódico de Catalunya.

Durant l'acte es van presentar el llibre El Rec Comtal. 1.000 anys d'història i el teaser del documental Rec Comtal. Una arqueologia social de Barcelona, de l'Institut Català d'Antropologia. Centre Cultural Kursaal, carrer Masia, 39, de Montcada i Reixac.

25 de febrer de 2017, ruta pel traçat fòssil del Rec Comtal pels barris de Sant Pere, Santa Caterina i Born, de de l'Arc de Triomf fins al Born CCM i a la llibreria Bestiari, amb visita al jaciment del Rec Comtal.

19 d'abril de 2017, a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, carrer Garbí, 2, organitzat per Taula Oberta i Memòria Històrica de la Trinitat Nova, i la col·laboració de l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella i l'AVV Montcada Can Sant Joan.

27 de novembre de 2017, conferència a l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAI). Auditori Pompeu Fabra del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Via Laietana, 39, 5a planta.

2018

26 de febrer de 2018. Conferència "El Rec Comtal: 1.000 anys construint la història de Barcelona". A la Casa de l'Heura, Rambla Volart, 39, del Guinardó.

15, 16 i 17 de març de 2018. II Simposi Internacional d'Arqueologia del Born CCM. "El Rec Comtal: l'aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI".

19 de març de 2018. Xerrada sobre la història del Rec Comtal per als alumnes de 5è de primària de l'Escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana, dins del projecte "Patrimonia'm!". Presentació del recull de poemes del Rec Comtal fets pels alumnes.

6 de setembre de 2018. XXIV Reunió Anual de l'Associació Europea d'Arqueòlegs (EAA). "El Rec Comtal. 1.000 anys d'història", Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert.

10 d'octubre de 2018. Aula d'Extensió Universitària dels Enginyers Industrials de Catalunya. Conferència "El Rec Comtal. 1.000 anys d'història". Carrer de Casp, 25.

11 d'octubre de 2018. Aula d'Extensió Universitària del Baix Guinardó. Conferència "El Rec Comtal. 1.000 anys d'història". Carrer de la Marina, 380.

27 d'octubre de 2018Patrimonis blaus: innovar en el relat de l'aigua i la ciutat. Paisatges urbans emergents. MUHBA Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, carrer Garbí, 2.

Del 8 al 24 de novembre de 2018. Exposició "El Rec Comtal. Present, passat i futur" a la Sala d'Exposicions del Centre Cultural La Farinera del Clot de la Gran Via de les Corts Catalanes, 837 (entre els carrers del Clot i Escultorns Claperós). Produïda pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu de Palomar, aquesta exposició itinerant arriba al barri del Clot de Sant Martí de Provençals complementada amb la mostra "El Rec Comtal i el Clot", produïda pel Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa i que he tingut el plaer de comissariar.

2019

14 de febrer de 2019. La història del Rec Comtal dins del cicle "Pinzellades d'història dels barris de Barcelona", organitzada pel Centre Cívic El Coll - La Bruguera.

16 de febrer de 2019. Ruta "L'aigua, al seu pas, mou molins. El Rec Comtal al Clot". A les 10h del matí, a la sortida del carrer de València del metro del Clot (L1). En el marc de l'exposició "El Rec Comtal. Passat, present i futur" del Centre Cívic de la Trinitat Vella, organitzada per l'Associació Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de Trinitat Vella.

29 de febrer de 2019. Xerrada "La memòria del Rec Comtal al Clot" en el Centre Cívic de la Trinitat Vella del carrer Via de Bàrcino, 75, a les 18:30h. En el marc de l'exposició "El Rec Comtal. Passat, present i futur" del Centre Cívic de la Trinitat Vella, organitzada per l'Associació Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de Trinitat Vella.

14 de març de 2019. Entrevista dels alumnes de primària per a Ràdio Morera de l'Escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana.

25 d'abril de 2019. Xerrada "El Rec Comtal i l'Edat Mitjana" per als alumnes d'ESO de l'institut Doctor Puigvert de Sant Andreu.

11 de juny de 2019. Aula Sénior UPC Castelldefels. Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. Campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.

20 comentaris:

  1. Enhorabona, Enric, ja tocava!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Sícoris! Espero comptar amb la teva presència malgrat que em vaig veure obligat per compromisos previs a fer-te el salt a la Charca literaria. I si no pots, hi haurà més presentacions.

      Elimina
  2. Moltes felicitats, Enric, es per estar orgullós!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Xavier! N'estic molt, d'orgullós. És un fill llargament esperat.

      Elimina
  3. Eduard Minobis10 d’octubre, 2016

    Felicitats, Enric! Ja tenim un exemplar demanat per a la Biblioteca de l'ETSAB, és un imprescindible per a tot fons bibliogràfic de qualitat sobre la ciutat de Barcelona (i rodalies)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Eduard! Ja saps que si pots venir em farà molta il·lusió.

      Elimina
  4. Tans mesos esperant i per fi ,hurra !! el tenim a les mans ,,,Hi ha tantes informacions i troballas que es tornara un llibre de capselera per els estudiosos ( cada vegada son mes ) de Barcelona . Parabens Enric !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Jaume! Aquest llibre te'l dedico especialment a tu i a la Joana per la vostra amistat incondicional.

      Elimina
  5. Ja m'ho he apuntat a l'agenda, a veure si ara no es torça :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Carles. Des d'un llunyà gener de 1979, tot el que escric és una mica teu.

      Elimina
    2. Ha ha, ja serà menys, t'ho has guanyat a pols.

      Elimina
  6. Felicitats Enric, quina gran notícia! Et desitjo el millor....m'encantaria venir, a veure si ho puc lligar, i així et felicito personalment! Una abraçada gran.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Carme! Serà un plaer poder-te saludar.

      Elimina
  7. Felicitats, Enric! Enhorabona! Tan de bo puguerem estar amb tu el proper dijous!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Ramon! Us guardo un lloc entre les pàgines del llibre.

      Elimina
  8. Enhorabona Enric! Ningu mes podia fer la història del Rec Comtal

    Carlots

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Carlota! Si pots venir a la presentació, serà un plaer saludar-te.

      Elimina
  9. Felicitats ¡¡¡,
    Te lo mereces.
    Una abraçada.
    Salut

    ResponElimina