Pàgines

dissabte, 21 d’abril del 2018

Barcelona, ciutat de vestigis




Barcelona, ciutat de vestigis
Passejades per les petjades de la història
Ajuntament de Barcelona, 2017


Barcelona, ciutat de vestigis ens mostra la memòria de la ciutat de Barcelona a través de la veu de les seves pedres, carrers, monuments, places, és a dir, tot allò que dóna forma i vida a la ciutat. Aquestes petjades per la història ens conviden a tornar a la prehistòria i a reconstruir l'aqüeducte romà, el camí d'Horta, el rec Comtal, Sant Antoni, les muralles i les rondes, visitarem el Paral·lel, Icària i la ciutat més científica. Un viatge en què se'ns conduirà "des de Montjuïc fins al cel", passant per llocs tan inversemblants com Anvers o Istanbul.

Malgrat no ser una guia en el sentit estricte de la paraula, Barcelona, ciutat de vestigis ens permet recórrer la ciutat seguint diversos elements que, aparentment aïllats, acaben dibuixant un camí físic que podem recórrer amb la curiositat del viatger, però que també permeten confegir un relat que ens dóna la possibilitat de reconstruir la història a través de la lectura.


Gravat del pont del fossat del Portal de l'Àngel
Pere Màrtir Arraut (1830)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


La ciutat és una entitat en transformació contínua, en la qual passat i present lluiten permanentment per l’espai. La ciutat moderna se superposa a l’antiga, i aquesta, en un procés de monumentalització, sobreviu en forma d’esglésies, palaus, places i carrers. Els monuments i el paisatge urbà ens expliquen una part d’aquesta història, però difícilment la podem copsar sempre en conjunt. Ni tan sols Ciutat Vella forma un conjunt homogeni, perquè l’obertura de nous carrers modifica l’entramat històric, noves construccions substitueixen les velles i allà on abans hi va haver un cementiri avui hi ha una plaça.

En aquest llibre els monuments ens parlaran, més enllà de la seva història, del motiu que els situa en un indret determinat, i acompanyats de vestigis que no sempre resulten evidents podrem entendre el perquè del traçat d’alguns carrers, si és veritat que les pedres parlen o què s’amaga al subsòl.





Recull de premsa

Maria Nunes"Un passeig apassionant per la Barcelona més genuïna"Llegir,Cat, gener 2019

Joan Àngel Frigola "Recorregut pels vestigis de la història de Barcelona"La meva Barcelona, 15 de febrer de 2018

Enric Bou al número 108 de Rassegna iberistica. Università Ca’ Foscari Venezia, Italia

Lluís Permanyer a "Quadern barceloní". La Vanguardia, 16 de març de 2017

Sergi Doria a "¿Volveremos al Arnau?" ABC, 5 de març de 2017


L'avinguda d'Icària a principis del segle XX
Arxiu Fotogràfic de Barcelona


6 comentaris:

  1. Una visió indispensable de la ciutat i un llibre de referència. Segur que Sant Jordi li serà propici!

    ResponElimina
  2. On el poden trobar??? Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. A totes les llibreries, Tony. Però si vols assegurar-te'n, el trobaràs segur a les llibreries, Laie, La Central i Sala Ciutat (plaça de Sant Jaume amb carrer Ciutat).

      Elimina