Pàgines

dijous, 4 de març del 2021

Calefacció amb forns de carbó als fanals del passeig de Gràcia

Banc-fanal de Pere Falqués al passeig de Gràcia
Brangulí, c. 1930


Article fet amb la col·laboració
d'Enric Comas Parer


Des de fa un dies corre la brama que les portes de ferro dels bancs-fanal del passeig de Gràcia eren l’accés a uns forns de carbó per mantenir calents els seients. La notícia ha estat difosa a través de l’aplicació TikTok i s’ha escampat irremissiblement per totes les xarxes socials (cliqueu aquest enllaç per veure el vídeo). La ignorància, diuen, és molt atrevida, i ara costarà Déu i ajut convèncer els barcelonins que això és mentida i s’acabarà convertint en una llegenda urbana. Ningú s'ha preguntat per on sortia el fum de la combustió, per exemple? Anem a pams.


Portes del "forn" d'un dels bancs-fanal
Enric H. March
 

Aquests bancs-fanals, inaugurats el 21 de desembre de 1906, estan situats al llarg del passeig de Gràcia de Barcelona i van ser projectats per l’arquitecte municipal Pere Falqués i Urpí (Sant Andreu de Palomar, 1850 – Barcelona, 1916), que va exercir aquest càrrec entre 1889 a 1914. Són en total trenta-dos fanals amb bancs revestits amb trencadís (que no estava acabat quan es van inaugurar), la qual cosa va fer pensar la falsa creença que eren obra d’Antoni Gaudí.

El banc, a més de la seva funció com a lloc de descans, és la base d'un fanal de ferro forjat, fabricat al taller de fosa de Manuel Ballarín, cunyat de Falqués. Del banc arrenquen dos braços de ferro que, a mesura que s'alcen es van corbant cap al carrer i acaben unides en forma de mitja lluna, de l’extrem de la qual penja el llum que il·lumina la calçada, mentre que al costat oposat hi ha l'escut de la ciutat coronat per la corona comtal amb el ratpenat de Jaume I. A mitja alçada, a la banda de la vorera, penja un altre llum que il·lumina la vorera. Entre la dècada de 1950 i 1985 van patir algunes modificacions, com podem veure a Barcelofília.

Aquests fanals van ser força criticats, sobretot pels artistes i intel·lectuals que en aquella època giraven al voltant del Noucentisme i que defensaven la tornada al classicisme, a la simetria i a la senzillesa de les formes, i van ser protagonistes de crítiques com la de La Vanguardia del 6 de novembre de 1906, que els anomenava "armatostes, sustentáculos o lo que sea"; o de bromes i acudits publicats a la premsa satírica barcelonina, com el dibuix de Joan Llaverias al Cu-Cut!, el desembre de 1906, en què un vianant esbroncava Falqués:


Oh; Falqués, home fatal!
Si mai al Passeig de Gràcia
tornes a fer cap desgràcia,
te penjaré d’aquest pal.
Llaverias. Cu-cut!, 1906
 

I el forn de carbó per escalfar els bancs? Res de res. Gràcies a la recerca d’hemeroteca feta pel company historiador i amic Enric Comas, en un acudit un acudit aparegut també al Cu-Cut!, el gener de 1907,un guàrdia municipal crida l’atenció a un cuiner que intenta coure un pollastre sota un dels fanals perquè aquelles portes tenen l’aspecte d’un forn; li ho semblava al protagonista de l’acudit, però també als barcelonins que passejaven pel passeig de Gràcia.


Acudit de la revista satírica Cu-Cut!, de gener de 1907


Se’n feia ressò la premsa, com l’edició del vespre de La Veu de Catalunya del 22 de desembre de 1906, acabats d’inaugurar. I a la mateixa notícia s’informava del misteri d’aquelles portes, que servien per accedir al mecanisme per pujar o baixar el fanal i poder-ne fer el manteniment corresponent, com per exemple, canviar les bombetes quan es fonien.


La Veu de Catalunya, 22 de desembre de 1906


Com molt amablement ens apunta un altre Enric en els comentaris i Antoni Gual Via, les lluminàries originals dels fanals eren làmpades d'arc, no eren bombetes (la llum es produïa per la lluïssor d'un arc elèctric). Això es feia amb en dues barretes/elèctrodes de carbó posades entre elles a una distància que saltava el corrent. Les barretes es consumien i s'havien de canviar periòdicament. D'aquesta manera, té lògica pensar que el que els elèctrodes de carbó de recanvi es guardessin dins del banc, i que això afavorís encara més la confusió.

No sabem d’on ha tret la informació la persona que ha publicat el vídeo de TikTok, però és evident que de recerca no n’ha fet cap. Els arxius i les hemeroteques hi són per alguna raó, i abans d’afirmar res cal consultar les fonts primàries. No ens podem creure qualsevol cosa que es publica a les xarxes si no se n’esmenta la referència d’on s’ha tret la informació.


Addenda:

Amb posterioritat a la redacció d'aquest apunt he sabut de l'existència d'un article de Lluís Permanyer, publicat a La Vanguardia el passat 21 de gener, on també comenta l'error d'aquesta creença, la qual cosa fa més greu la difusió de la notícia falsa sobre els fanals del passeig de Gràcia, apareguda pocs dies després. Aquesta coincidència em fa pensar que el naixement del vídeo prové d'haver llegit el títol i el remarcat en negreta de l'article, però no el contingut. I d'això viuen moltes de les notícies que corren: de repetir títols i titulars, però no el text. Ja se sap: llegir és molt cansat i avorrit.

65 comentaris:

  1. Exquisitos bancos y luminarias, nada que ver con lo que hay hoy destrucción y miseria gracias a la independencia.

    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Clar, només li falta dir que gràcies a Franco viviem millor!

      Elimina
    2. El company Anònim es deu referir al carrer de l'Independència perquè de la de veritat n'hem tastat poca.

      Elimina
    3. Aaaaaaaara!!! Gran aportació!!! La cirereta d'aquesta notícia!!!
      Vostè, amb el seu saber, il.lumina més que aquests fanals!!!

      Elimina
    4. Hablando de noticias falsas sin referenciar, es un buen ejemplo tu afirmación sobre la independencia.

      Elimina
    5. Destrucció i misèria???? On la veus. Creus que a la Barcelona de de principis del segle XX, no hi havia una gran classe treballadora, que vivia en la misèria extrema i de la que van néixer grans explosions revolucionàries que formen part de la història de la ciutat??

      Elimina
    6. Els escrits que parlen de Independència són poc ensenyats, són de "persones" que buscan la confrontació.
      Molta conta....

      Elimina
    7. Qué están hablando de farolas !!! Jolines
      Qué tiene que ver el independentismo!!!!

      Elimina
    8. Aquest paio ja ha trobat la ocasió de ficar pel mig la Independencia en un tema que no hi té rès a veure amb el que s'està parlant. Estan malats d'odi i de ràbia cap els catalans. 🎼Som i serem gent catalana tan si es vol com si no es vol que no hi ha terra més ufana sota la capa del sol 🎶

      Elimina
    9. Deixeu-lo estar que de ximplets disposats a sembrar citzània n'hi ha molts. No li fem cas i es morirà ell solet...

      Elimina
    10. La destrucció i la misèria, l'aporta el nacionalisme espanyol, que només coneix la repressió i la violència!

      Elimina
    11. Enric, el teu gran bloc s'ha fet gran de cop! Ja tens trols i unionistes!

      Elimina
    12. Ha, ha...!

      Elimina
  2. Aquesta si que 'es bona, jajajaja.
    Te aseguro que me has hecho sonreír con esto del horno.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veus, Miquel. Tothom s'atreveix a difondre notícies sense informar-se. Salut!

      Elimina
    2. Gràcies, Irene. Certament, l'aportació de l'Enric 2 és molt bona, i l'he incorporada al text. Tens raó quan dius que hi ha molt desinformat que va explicant una història inventada de la ciutat amb la disfressa de guia, i que no hauríem de convertir l'autor del vídeo en boc expiatori. De tota manera, m'han dit (no ho he comprovat) que l'autor d'aquest vídeo no és la primera vegada que publica anècdotes de Barcelona plegades de dades falses.

      Elimina
    3. Per això els guies de turisme de Catalunya,formats i acreditats, lluitem des de fa moolts anys en contra dels que "van disfressats de guia".

      Elimina
  3. Gràcies
    Ara toca reenviar fent marxa enrere, a tothom q hem enviat el de tik tok i demanar q facin el mateix per desfer el malentès

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho tenim malament, Miyuya. La notícia falsa continua escampant-se. No té aturador.

      Elimina
  4. No sé el perquè però, llegint aquest article només em ve al cap aquella sèrie de tv3 anomenada "n'hi ha que neixen estrellats"

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'entenc, Josep. I n'hi ha que neixen sense estrella!

      Elimina
  5. Gràcies per l'interés de informar correctament i passar pàgina segons quins comunicats 😊

    ResponElimina
  6. Sap greu ampasarse un fake. Era una bonica historia fácil de creure....ho sento. Ho he reenviat a un parell de grups de FB i a quatre amics del WhatsApp. Que els falços forns serveixin pel manteniment i poder canviar bombetes es també prou interesant.Gracies per aclarir la questió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No pateixis. Ens pot passar a tots. El responsable és qui ha fet el vídeo sense consultar cap font fiable.

      Elimina
  7. Gracies per l'aclaració, sempre les xarxes. creiem que ho tenim tot i després passa el que passa.
    avisos de le policia, medicaments, etc. tothom és creu savi, cal tenir cura per no posar la pota.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí. Cal tenir la precaució de confirmar amb altres fonts qualsevol notícia que ens arriba a través de les xarxes, i buscar sempre fonts fiables.

      Elimina
  8. Aqui teniu el post d'instagram de la noia que ho ha creat:
    https://www.instagram.com/p/CL9Rv0bivW0/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Magda!

      Elimina
    2. Jo li he escrit i m'ha contestata bàsicament que hi ha vàries versions i que ella es queda amb la més romàntica, amb un parell!! :( A veure, si vols,si tu la pots convéncer o li passes el link del teu article. Al menys, que rectifiqui.

      Elimina
    3. Hi acabo de publicar el vincle a l'article, però dubto que li faci cas. Que la veritat no espatlli una bona història!

      Elimina
  9. Tot plegat, un bon embolic! Això, és el risc que tenen les xarxes.No hem de creure tot el que es publica. Si més no, contrastar-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, és important que contrastem tota la informació que ens arriba, i més ara que ho fa massivament.

      Elimina
  10. Moltes gracies.Anima el saber que aun quedan personas instruidas y que gustan compartir su conocimiento.Gracias!

    ResponElimina
  11. Meli Basilea05 de març, 2021

    Moltes gràcies, Enric. Quin gust que ho haguis aclarit. Crec que és important explicar la veritat i no crear interpretacions falses, per molt q siguin "més romàntiques"com diu la noia del tick tock

    ResponElimina
  12. Per acabar amb les falses creences sobre els meravellosos fanals del Passeig de gràcia de Barcelona, que alguns donen informacións falses sobre les meravelloses portes de ferro forjat de sota el banc.

    ResponElimina
  13. Gràcies Enric, ens feia falta la teva aportació!!

    ResponElimina
  14. També és molt interesante el veritable ús ,encara que sigui més romàntic el falso.Moltes gràcies per l'aclariment.

    ResponElimina
  15. Hi ha gent que publica coses de manera molt poc seriosa, sense haver buscat abans informació;la pena es que hi ha gent que creurà sens dubtar el que diu la noia en el vídeo.
    Has fet molt bé en posar-li l'enllaç al teu article,a veure si el llegeix i augmenta una mica el seu nivell cultural.

    ResponElimina
  16. Ohoh!.. i és que sempre anem a parar al mateix..a la gent,
    una majoria, no li agrada el llegir, accepta només "els dibuixets".. ja ve de temps!! llavors,els hi ve bé l'acudit que són quatre lletres, i si, a riure!.. i com és lògic, l'acudit va de boca en boca fins que algú, que com aquest talòs del vídeo, d'esmerça en acolorir-lo i emmarcar-lo, i així,hom se'l creu més a gust i l'enfatitza fins al punt de convèncers.. ho continuarem veient.. és un mal arrelat!!
    De nano, recordo que el pare, quan la passejada era per aquest indret, i ens asseiem en algun d'aquests bancs, em deia que,en ser calents, ens aliviaría del fred..no sé pas si m'enganyava a consciència o ho ignorava! Gràcies Enric.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jaume, com que aleshores els barcelonins feien broma amb els forns dels bancs, segurament el teu pare seguia la broma. De fet, durant tot aquest temps de tant en tant ha anat tornant la idea dels forns, però ara les xarxes socials han ajudat a escampar-ho i a fer més sòlida la falsedat.

      Elimina
  17. I si la facke és aquesta?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquest cas tot està documentat amb les referències corresponents, que tothom que vulgui pot comprovar a les hemeroteques.

      Elimina
  18. Voldria fer un apunt a l'article:
    Les lluminaries originals dels fanals eren làmpades d'arc, no éren bombetes (la llum es produïa per la lluïssor d'un arc elèctric).
    Això es feia amb en dos barretes/electrodes de carbó posades entre elles a una distància que saltava el corrent. Les barretes es consumien i s'havien de canviar periòdicament.
    D'aquesta manera, té lògica pensar que el que guardàven a baix del banc éren electrodes de carbó de recanvi.
    I ací la confusió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla ben trobat, Enric. Segurament, la suma dels carbons de recanvi i les portes semblants a les d'un forn van ajudar. De tota manera, ja aleshores els barcelonins feien broma sobre els forns dels bancs.

      Elimina
    2. Moltes gràcies, Irene!

      Elimina
  19. La meva mare em deia sinó ho saps no ho diguis

    ResponElimina
    Respostes
    1. La prudència sempre és bona consellera!

      Elimina
  20. Els dos m'han semblat bonics, però el segon més entenedor i lògic. Sempre que paseijo p'el Passeig de Gràcia, acostumo a seure una estona amb algún d'aquests preciosos bancs-fanals. Gràcia per l'article.

    ResponElimina
  21. Quasi dos anys després continuem amb l'historia del forns ar a La Vanguardia 17/12/22
    https://www.lavanguardia.com/participacion/las-fotos-de-los-lectores/20221217/8647243/enigmas-banco-farola-passeig-gracia.html

    ResponElimina