Pàgines

dimecres, 5 de febrer del 2014

Congress for Curious People de Barcelona

Postal de Coney Island, 1938


Fa temps, en un article parlant de Coney Island, deia que els vells parcs d’atraccions i les barraques de fira d’aquests petita península de Long Island, situada al sud de Brooklyn, a Nova York, eren la representació per excel·lència de la decadència, fins i tot quan aquest món encara era viu. El circ clàssic, les atraccions ambulants, els fenòmens de fira han deixat una petja en la memòria que sobrepassa la nostra experiència. Són una persistència testimonial del passat que es resisteix a desaparèixer, com les velles pel·lícules dels anys 30 i 40. Era un món que vivia al marge del món, i que es va anar diluint amb la modernitat. La documentació gràfica li dóna vida: els cartells, les fotografies i les pel·lícules actuen com a post mortem del passat, que continua viu en l’imaginari.

Aquell Coney Island ja no existeix. Però aquells que el somnien el fan reviure cada any. El 2010 es creava el Congress for Curious Peoples precisament a Coney Island, de la mà d'Aaron Beebe i Dick Zigun, el Coney Island Museum i Joana Ebenstein, de Morbid Anatomy, com ho explicàvem a Bereshit. La segona i la tercera edició repetien escenari, i el 2013 viatjava a Londres. El congrés es mou entre l’espectacle i les conferències acadèmiques per mostrar el que ha estat aquest món i què en perdura d’allò que va fascinar els nostres avis i besavis, i que, més enllà de qüestions estètiques, continua fascinant avui perquè permet entendre la ment i l'ànima humana.

Barcelona, com a tota gran ciutat, també va viure un món semblant a les barraques, les atraccions, els panorames, els circs i els museus de cera i anatòmics que fins 1895 s’instal·laven a la plaça Catalunya i que posteriorment ho van fer en el Paral·lel. Tots aquests espectacles populars han desaparegut i gairebé no en queda cap rastre documental. D’aquella època ens queda el Parc d’Atraccions del Tibidabo (1899), del qual només en són testimoni l’avió i el museu d’autòmats, i hem vist com desapareixien el Caspolino (1942-1973), les Atraccions Apolo (1935-1990) i, recentment, el Parc d’Atraccions de Montjuïc (1966-1998).

Al final d’aquell article, entusiasmats per la troballa del Museu Roca, plantejàvem la possibilitat que algun dia aquest congrés es pogués fer a Barcelona. La investigació no només ens desentranyava els misteris d'aquest museu barceloní que està a Anvers (Bèlgica), sinó que ens permetia descobrir el context excèntric en què es movia i que des de mitjan segle XIX fins el primer terç del XX hi va haver, documentats fins ara, vint-i-sis museus anatòmics que atreien el públic, primer burgès i després popular, amb l'espectacle de les malalties venèries i del sexe, i dels fenòmens de fira, que el Museu Roca anomenava "La parada de los monstruos".




La casualitat, o no, ha volgut que una edició del Congress for Curious People se celebri a Barcelona aquest 2014, entre el 26 de febrer i el 2 de març, aprofitant el Carnaval. De la mà de Felipe Trigo, que és l'ànima del Congrés, VIA Barcelona i Kriminal Kabarett, i amb el suport de Morbid Anatomy Museum, de Joana Ebenstein (que vindrà expressament des de Nova York), s’han programat itineraris culturals; conferències, en les quals participa Bereshit, i diversos actes socials que serviran per mostrar el passat i el present d’una Barcelona insòlita i poc coneguda.


Medicina i ciència a la Barcelona antiga (26 de febrer)

Visita a l'antic hospital de la Santa Creu, la Reial Acadèmia de Medicina i l’amfiteatre anatòmic, amb les explicacions de Laura Valls (CSIC, Història de la Ciència).




A la Galeria d'Art aDa, del carrer dels Salvador, José Pardo, historiador i investigador del CSIC, i comissari de l'exposició Salvadoriana, parlarà del Gabinet Salvador d'Història Natural del segle XVIII, una de les col·leccions més importants d’Europa en el seu gènere, i que des del segle XIX no ha estat exhibida al públic.




Alba del Pozo, llicenciada en Filologia Hispànica i estudiosa de la condició femenina en la literatura del segle XIX i especialista en el Museo Antropológico de Madrid, parlarà sobre El manicomi de Nova Betlem de Barcelona: publicitat, bogeria i medicina.




Enric H. March, llicenciat en Filologia Hispànica i Semítiques, i autor del blog Bereshit, exposarà la història dels museus anatòmics de Barcelona en els segles XIX i XX, entre els quals destaca el cas del Museu Roca: ciència i espectacle.




Búnquers i mansions: secrets de la zona alta de Barcelona (27 de febrer)

Visita al palauet que va albergar l'ambaixada soviètica i al seu búnquer, la Torre dels Castanyers, el jardí iniciàtic de Ca n’Altimira i la casa orientalista de Muley Afid.


La cara oculta de Gràcia (28 de febrer)

Descobrirem la història, les curiositats i les llegendes del barri. Un viatge en el temps que ens revelarà el paper dels seus il·lustres habitants, les malediccions de la plaça de la Virreina i la casa del Diable, la peculiar història dels rellotges de Gràcia, les revolucions i la maçoneria, i el cercle de dones espiritistes de finals del segle XIX, entre d'altres temes. La ruta passa per la casa Vicens de Gaudí, els propietaris de la qual ens obriran, en exclusiva, el seu jardí.


La Barcelona maçònica i l’Ateneu Minerva (1 de març)

Itinerari per la història de la maçoneria i la seva privilegiada relació amb Barcelona a través de la política, la societat, la cultura i les belles arts. L’Exposició Universal de 1888 i el primer congrés d’espiritisme; el llenguatge hermètic de les portes del convent de Sant Agustí; la invasió napoleònica i la maçoneria; l'esoterisme del segle XVIII i la visita del comte Cagliostro; i els arcans dels templers en el Palau Reial Menor dels comtes-reis d'Aragó. El recorregut acabarà a la Gran Lògia Simbòlica Espanyola, l’Ateneu Minerva, al cor de la ciutat medieval, que manté viu l'esperit de la maçoneria al segle XXI. Els seus membres obriran les portes per mostrar una autèntica lògia maçònica i per atendre totes les preguntes. La jornada acabarà amb un sopar surrealista i un espectacle de cabaret en el restaurant MariscCO, que ocupa el local on hi va haver el Taxidermista.


La Barcelona llibertina: itinerari eròtic pel segle XVIII (2 de març)

Passeig per la Barcelona posterior a 1714 -la ciutat del rococó- on el comte de Peralada i Diana, la seva cortesana, faran reviure les aventures eròtiques de Giacomo Casanova durant la seva visita a la nostra ciutat, el 1768; les mascarades del comte de Ricla; l’escàndol del virrei Amat; els espectacles i l'òpera a la Rambla; els misteris del comte Cagliostro; el cercle erudit dels Savis del Born, i el llibertinatge en temps de la invasió de Napoleó. Una ruta teatralitzada picant tancarà el Congrés en ple Carnaval. Per acabar, es visitarà l’interior del Palau Gomis (Museu Europeu d'Art Modern) i en el saló de ball neoclàssic se celebrarà una conferència sobre Erotisme i pornografia a la Catalunya del segle XIX, a càrrec de l’historiador Albert Domènech, autor del blog & Piscolabis Librorum.

Sens dubte, estem davant d’una oportunitat única per gaudir del coneixement d’una part molt peculiar de la història de Barcelona, tant pel que fa als itineraris, les visites com a les conferències que, a més, estaran amanides de festes, sopars i espectacles, que podeu consultar en la programació de la pàgina web del Congrés.




[PREMSA]

La Barcelona més insòlita, Cristina Savall, El Periódico, 8 de febrer de 2014

La Barcelona més curiosa, Cristina Savall, El Periódico, 26 de febrer de 2014

El museu dels horrors, Cristina Savall, El Periódico, 27 de febrer de 2014

Secrets de Barcelona, Cristina Savall, El Periódico, 4 de març de 2014

Congress for Curious People s'instal·la a Barcelona, Jordi Artigas, Núvol, 25 de febrer de 2014

El museu anatòmic de Francesc Roca, Enric H. March, Núvol, 26 de febrer de 2014

Programa Àrtic de BTV Telelevisió de Barcelona, Laura Sangrà, 27 de febrer de 2014

The Museo Roca, The Parade of Monsters, and Spanish Popular Anatomical Museums at The Barcelona Congress for Curious People!, Morbid Anatomy

Les aventures del microbi de la tuberculosi, Enric H. March, Bereshit

La Barcelona más freak e insólita, Barcelonès

Primer "Congress for Curious People" en Barcelona, Barcelona en horas de oficina

Congres for Curious People Barcelona 2014, Cosas de Absenta

Congreso para gente curiosa en Barcelona, Las crónicas de Thot

Medicina antigua en Barcelona, Las crónicas de Thot

29 comentaris:

  1. Que bueno ¡
    Felicidades. salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! Ja explicaré què tal, Miquel.

      Elimina
  2. Molt interessant!!! Enhorabona per la iniciativa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Luigi! Serà una experiència interessant. La mirada dels experts de Nova York és tot un incentiu.

      Elimina
  3. Irresistible, aquest recorregut per la Barcelona més oculta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Irressistible, i una gran oportunitat, tant per als que vinguin com per als organitzadors i participants.

      Elimina
  4. Interessantíssim aquest recorregut per la Barcelona recóndita, el circ, la informació sobre el museu Roca o la sala de diseccions de l'Academia de Medicina, que vaig tenir el gust de dibuixar en un exercici de la carrera.
    Et dono la benvinguda com a seguidor del meu blog, veig que compartim interessos.
    Francesc Cornadó

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro de veure't per aquí, Francesc. T'havia anat llegit però encara no havia tingut ocasió de saludar-te i poder compartir aquests interessos.

      Elimina
  5. D'això se'n diu una molt bona presentació d'aquest Congress for curious people de Barcelona! Esperem estar a l'alçada de les circumstàncies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Galderich, serà tota una experiència per a tots, això segur, i una manera de fer públic tota una sèrie d'àmbits i temes locals molt poc coneguts.

      Elimina
  6. Yo llegué a conocer un Conney Island que se le parecía aún bastante. Incluso tuve allí una novia lindísima, gringuita descendiente de escoceses: En la isla de los conejos, como no podía ser menos... Un grupo de amigos del Bronx, curiosa mezcla de hispanos, yankees blancos y negros, y judíos, íbamos allí de fiesta a menudo.
    Precioso artículo, Enric. Precioso. Y muy interesante el avance. Mucho.
    JL

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que envidia me das, José Luis! Coney Island, la gringuita y la peña dando tumbos por los parques de atracciones!

      A ver cuando te pasas por Barcelona. Estamos montando un parque de atracciones para celebrar el 1714. Lo digo porque igual te apetece que te pille aquí.

      Elimina
    2. Sí, tengo que ir a Barcelona. A veces las cosas se complican en exceso (enfermedades de familiares, etcétera) y se truncan los planes. Pero esa celebración me gustará.
      Un gran abrazo,
      JL

      Elimina
  7. Esta molt be tot aixo, per sapigue on ens tenim que apuntar i el horari on ting que mirar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que sí, Eulàlia. Hi ha coses molt interessants i úniques.

      Per apuntar-se i saber els horaris, al final de l'article hi trobaràs el vincle que t'hi portarà. En el programa veuràs el que es fa cada dia i la manera d'inscriure's.

      Elimina
  8. Realment impressionant, sols de llegir l programa ja donen ganes d'assistir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una aposta interessant i arriscada. A veure si ens en sortim. Anima't, Javier!

      Elimina
  9. Un congrés 100% els mons de Bereshit! Felicitats Enric, i els millors desitjos per a que sigui tot un èxit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Toronto, jo estic implicat en les conferències. La resta és cosa dels organitzadors, Via Barcelona. Però és cert que hi ha moltes connexions amb Bereshit. Però jo el que voldria és anar al Coney Island de principis de segle XX!

      Elimina
  10. Una magnífica iniciativa Enric, confio que serà un èxit. A veure si puc asistir a alguna activitat. Felicitacions a l'avançada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Miquel! De moment tot està anant molt bé. M'agradaria veure't algun dels dies, sobretot el dimecres 26.

      Elimina
  11. Quan fa uns dies vaig conèixer en Felipe Trigo i em va explicar de què anava la cosa i que tu hi estaves ficat vaig pensar que era un Congrès fet a mida per gent com nosaltres! Aquesta propera setmana penjaré post al meu bloc i esperaré, amb moltes ganes, que arribi el 26 de febrer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Roser, m'agradaria que fessis alguna cosa més que un post. El dimecres 26, el dia de les conferències, hauries de fer de cronista oficial.

      Elimina
  12. Realmente interesante este congreso, me encantaria participar en alguna de las actividades programadas y así poder conocer con más profundidad esta Barcelona que conecta tanto conmigo. ¿Es posible? Realizo un blog de carácter social sobre Barcelona y es difícil resistirse a escribir algo sobre estos temas tan interesantes. Enhorabuena por este espacio tan inspirador, no lo perderé de ojo.
    Pedro VQ, Social Travel Barcelona

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pedro, que bien que conectes con las actividades del Congreso. En la web encontrarás el programa detallado, con las horas y los lugares de cita. Nos vemos pronto!

      Elimina
  13. Tinc prevista una visita a Barcelona per finals de febrer o la primeria de març. Em sembla que ara miraré d'afinar les dates i si potser no arribi a temps de sentir-te, almenys si de participar en alguna activitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Serà un plaer poder-te saludar, Alexandre. Quan vinguis, avisa'm, perquè jo no aniré a tots els actes, però m'ho faré venir bé per coincidir.

      Elimina
  14. Ostressss Enric!!
    Com m´agradaria fer una visita...encara q sigui una!!!
    Q em pugui coordinar....
    No he vist horari...mirare a veure si em puc escapar
    Molta sort i enhorabona

    ResponElimina
    Respostes
    1. Paquita, tant de bo que puguis venir. Mira't l'horari. Les xerrades, on jo hi participo, són el dimecres 26; després, cada dia hi ha un itinerari; i diumenge el final de festa.

      Elimina