Biografia
Enric H. March (el Clot, Sant Martí de Provençals, Barcelona, 1959) és llicenciat en Filologia Hispànica i Filologia Semítica per la UB (Història i Cultura del Poble Jueu, Història d'Israel, Literatura Bíblica, Història de les Societats Islàmiques), i exerceix de professor de batxillerat de llengua i literatura catalana i castellana, crític literari, documentalista, escriptor i fotògraf. Com a lexicògraf ha redactat i publicat diccionaris de llengua castellana. Fa recerca i divulgació de la història urbana de Barcelona i de l’oci popular a la ciutat des del segle XVIII fins a principis del XX. Ha dictat conferències en universitats i societats d’Història, Història de la Ciència i Arqueologia de Catalunya, Espanya i Colòmbia, i ha participat en diversos congressos i simposis.
I Jornades Paisatges Culturals de l'Aigua. "Història i pervivència del Rec Comtal" (ponència). Ajuntament de Montcada i Reixac, 22-24 de març de 2013.
Seminari El Rec Comtal al pas per Barcelona. De Montcada i Reixach a Barcelona: el pla de l'aigua. "Història del Rec Comtal" (conferència). Quadrimestre de tardor-hivern 2013-2014. Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV). Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
I Congress for Curious People de Barcelona. "Història dels museus anatòmics de Barcelona dels segles XIX i XX. El Museu Roca: ciència i espectacle" (conferència). Via Barcelona i Morbid Anatomy Museum de Nova York. Barcelona febrer-març 2014.
XIII Coloquio Internacional de Geocrítica. El control del espacio y los espacios de control. "El control del espacio urbano y del cuerpo humano: los espectáculos anatómicos" (ponència). Universidad de Barcelona, 5-10 de maig de 2014. Publicada a Casals y Q. Bonastra (ed.), Espacios de control y regulación social. Ciudad, territorio y poder (siglos XVII - XX). Barcelona: Ediciones del Serbal, 2015.
XIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. "La història de la ciència: comunicació, públics, vies de professionalització" (taula Rodona). Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, 26, 27 i 28 de setembre de 2014.
Cicle Fem història. Fem Barcelona. "El Rec Comtal" (conferència). Tot Història Associació cultural - Pati Llimona. Barcelona, 7 d´octubre de 2015.
Centre de Recerca i Debat. Diàleg d'història urbana i patrimoni. "La història dels museus anatòmics com a espectacle, a la Barcelona del segle XIX i principis del XX. De la il·lustració burgesa a l'oci popular" (conferència). Museu d'Història de Barcelona, 19 d'octubre de 2015.
"Els museus anatòmics de Barcelona (1849-1938)". La Casa de l'Heura (Guinardó), 25 d'abril de 2016.
"Història de la cultura popular al Raval". Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver, 15 de gener de 2016.
"Star Trek i la generació que volia anar a l'espai", dins les jornades Coll Fantasy Fest del Centre Cívic Coll-Bruguera, 26 de novembre de 2016.
Curs de Museología. "Taxidermia y gabinetes de história natural en la Barcelona de los siglos XIX-XX" (conferència). Instituto de Investigaciones Estéticas de la Facultad de Artes. Universidad Nacional de Colòmbia. Bogotà, 5 de setembre de 2017.
Curs Frankenstein, nuevas miradas políticas y estéticas. "Ética, ciencia y espectáculo: la figura del monstruo y el demiurgo en los espectáculos populars de los siglos XVIII y XIX en Barcelona" (ponència). Cátedra de Sede Gabriel García Márquez de l'Instituto de Investigaciones Estéticas de la Facultad de Artes. Universidad Nacional de Colòmbia. Bogotà, 6 de setembre de 2017.
II Simposi Internacional d'Arqueologia del Born CCM. El Rec Comtal: l'aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI. "El Rec Comtal. Una visió diacrònica" (ponència). Barcelona, 15, 16 i 17 de març de 2018.
Jornades El Rec Comtal, un bé comú. "El Rec Comtal: una mica d'història des del present (conferència). Casal de la Mina de Montcada i Reixac i Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Montcada i Reixac i Barcelona, 14-15 d'abril de 2018.
XXIV Reunió Anual de l'Associació Europea d'Arqueòlegs (EAA). "El Rec Comtal. 1.000 anys d'història" (conferència). Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert. Barcelona, 6 de setembre de 2018.
Paisatges urbans emergents. Sessió XIII. Patrimonis blaus: innovar en el relat de l'aigua i la ciutat. "El patrimoni de l'aigua a la Barcelona medieval i moderna: el Rec Comtal" (ponència). Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Barcelona, 29 de setembre i 27 d’octubre de 2018.
Casa Golferichs. “Sant Antoni: de porta medieval a barri”. 12 de gener de 2019.
Ateneu Barcelonès. Secció de teatre. “L'Arnau, l'últim teatre de barraca i un escenari per al segle XXI”. Sala Verdaguer, 19 de febrer de 2019.
Cicle Històries del barri Gòtic (passat i present). “L’església de Santa Anna. Verdulaires, cecs, prostíbuls i una creu al terme”. Òmnium Cultural, Pati Llimona, 19 de novembre de 2019.
Dins del cicle Trobades de la Xarxa de Memòries d'un Teatre de Barraca: "El Paral·lel, el circ i els espectacles marginals", acompanyat del Fakir Testa. Ateneu del Raval, carrer de la Reina Amàlia, 3. 12 de desembre de 2019.
Jornades "Barraca de fira del Paral·lel". 8 de juny de 2021: conferència "Barraques de fira i espectacles ambulants", d'Enric H. March. 22 de juny de 2021: debat "L'oci popular i l'espai públic", moderat per Enric H. March, amb Mercè Tatjer, historiadora, doctorada en Geografia (UB), especialista en geografia i història urbana; Andrés Antevi, antropòleg, coordinador de l'Observatori de la Vida Quotidiana; i el Fakir Testa, artista circense. 2 de desembre de 2021: presentació del llibre Barcelona Freak Show: història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939. Organitzat per Carabutsí, associació per a la difusió i preservació de la cultura gitana a Catalunya; Inter-Acció i l'Arnau Itinerant. Centre Cívic Cotxeres Borrell.
"Les exposicions de 1888 i 1929 de Barcelona: oci popular i ocupació de l’espai urbà". Institució Cultural del CIC. Escola de Batxillerats. Dimecres 12 de gener de 2022.
"Freak Show", conferència a la seu de Barcelona de la Sociedad Española de Ilusionismo. 7 de juny de 2022.
"El Gran Molist, del Raval a Nova York", dins del cicle de conferències "Personatges de Barcelona", organitzat per Tot Història Associació Cultural. Centre Cívic Pati Llimona. 9 de juny de 2022.
La Setmana dels Arxius. Recorregut d'autor: "Els espectacles marginals i els marges dels arxius". Arxiu Municipal Contemporani, 16 de juny de 2022.
"Barcelona, ciutat de vestigis: som una ciutat antiga, capa a capa la descobrim". Casino l'Aliança del Poblenou. Organitzat per Etcètera Llibres. 1 d'octubre de 2022.
"Espectacles paratreatrals a la Barcelona del segle XVIII al 1939". Presentat per l'actor i historiador Jaume Comas. Ateneu Barcelonès, 29 de gener de 2023.
"Fenòmens de fira i espectacles marginals, de la Rambla al Paral·lel, del segle XVIII al 1939". Organitzat pel Cerhisec i Homesession, dins del programa Literal Barraka, ideat per Joana Capella i Roc Domingo. Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec. Barcelonès, 28 de febrer de 2023.
"Els barris de Sant Martí de Provençals i el Poblet". Organitzat per l'Ateneu el Poblet. Barcelona, 14 de juny de 2023.
"Els barris de Sant Martí de Provençals i el Clot". Organitzat pel Taller d'Història del Clot Camp de l'Arpa a l'Espai Antoni Miró Peris del Camp de l'Arpa del Clot. Barcelona, 2 d'octubre de 2023.
Centre de Recerca i Debat. Diàleg d'història urbana i patrimoni. "Barcelona Freak Show: història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939" (conferència). Museu d'Història de Barcelona, 11 de desembre de 2023.
**
Per a altres conferències i ponències sobre el Rec Comtal, vegeu El Rec Comtal. 1.000 anys d'història.
La memòria de la Plaça: El Taxidermista, produït per la Fundació Setba i realitzat per Francesc Alarcón. Parlo de la memòria personal del Museo Pedagógico de Ciencias Naturales de Lluís Soler Pujol, a la plaça Reial. Cinema Malda. 30 de gener de 2014.
M'exalta el nou, m'enamora el vell. PechaKucha Night Barcelona 21. Museu del Disseny de Barcelona. 28 de novembre de 2014.
Et al. Paral·lel , de Violeta Ospina i Frey Español, de Jam Circus, amb la col·laboració d'Enric H. March i Toni Oller. Guanyador del II Premi Ingràvid - Arts Santa Mònica. Espai Balcó del Centre Arts Santa Mònica, 28 de juny - 4 de juliol de 2015Museu del Disseny de Barcelona. 28 de novembre de 2014.
et. al. Paral-lel from Violeta Ospina on Vimeo.
Serrat, el noi del Poble-sec. Sense ficció, TV3. Dirigit per Lluís Permanyer. Parlo de la història del Paral·lel de la infantesa de Serrat. 16 de gener de 2018.
Susi, una elefanta a l'habitació. Sense ficció, TV3. Produït per Camille Zonca (Camille Produccions SL) en coproducció amb TV3 i el suport de l'ICEC, i dirigit per Ana Luz Sanz. Parlo de zoològics animals i humans i del colonialisme. 29 de juny de 2021.
25. El Rec Comtal, mil anys d'aigua per a Barcelona. Barcelona amb paraula d'Arxiu. Produït i dirigit per Xavier Cazeneuve i Pere-Andreu Jariod, i l'Arxiu Municipal de Barcelona. 26 de juny de 2023.
El Rec Comtal i el Clot. Sala d'Exposicions Joan Alsina del Centre Cultural la Farinera del Clot. Inauguració: 8 de novembre de 2018. Termini: 24 de novembre de 2018. Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa.
Tot això era un camp. Jornada de memòria dels Jardins de Sant Pau del Camp, que inclou un recorregut teatral dels joves de Xamfra Centre, amb cinc posades en escena que recreen llocs emblemàtics dels carrers de les Tàpies, Nou de la Rambla, Paral·lel, Abat Safont i Sant Pau, alguns a partir de textos d'Enric H. March: El Tropezón, Barcelona de Noche, la Cueva del Gordito o les atraccions Caspolino; i una exposició comissariada per Enric H. March, que repassa la història dels jardins des del paleolític fins avui. 6 de novembre de 2022.
Col·laborador a l'emissora de ràdio Onda Cero a la secció "Històries curioses de Barcelona" del programa La Ciutat, conduït per Mònica Günther. 2019-2021.Col·laborador en diversos programes i reportatges de TV3 Televisió de Catalunya.
Col·laborador del programa Va passar aquí de Betevé Televisió.Col·laborador del programa Misteris, de Sebastià d'Arbó, a RAC1.Col·laborador del programa El Tren de la Història, de Xavier Carmaniu, a Ràdio Barcelona.Col·laborador en publicacions periòdiques: Núvol. Digital de la Cultura, La linterna de Diógenes, Mozaika, Catxipanda, El Món d'Ahir, Barcelona Metròpolis, Historia National Geographic, La Veu de Sant Martí.PublicacionsArticles i pròlegs"La realitat com a utopia", Tentacles, 1 [Mons utòpics], maig de 2013, p. 8-11."El Museu Anatòmic de Francesc Roca", Núvol, 26 de febrer de 2014.“Museus anatòmics: quan el cos i les malalties venèries eren un espectacle”, Barcelona Metròpolis, 91, 2014. [English] [Español]"L'alter ego de HAL 9000: 'Daisy Bell', 2001 i el Gólem", Tentacles, 2 [Alter ego], primavera, 2014, p. 46.“Els xarlatans i els espais públics de la ciència”, Mètode, 82, Universitat de València, 2014.“Francesc Roca: magia entre títeres, autómatas y figuras de cera”, Fantoche, 8, Madrid, 2014."Friang: no només els àngels no tenen sexe", Tentacles, 3 [Guerra de sexes], hivern 2014, p. 40."Cifré, una frontera generacional", Tentacles, 4 [Univers Cifré], hivern 2015, p. 8-11“Madame Tussaud y su museo de los horrores”, Historia National Geographic, 164, Barcelona, agost 2017.“Morir a Barcelona. L’atracció morbosa de la mort, a través de tres estampes barcelonines”, El Món d’Ahir, 4, 2017.“Autòmats: símbol i mite”, El funàmbul, 12, estiu 2018."Madame Tussauds: The house that wax built", National Geographic History Magazine, Washington DC, september-october 2018.“Un inglés inventa el circo moderno”, Historia National Geographic, 184, abril 2019.“Moby Dick a Barcelona”, El Món d’Ahir, 11, 2019.National Geographic España, Barcelona, 1 de desembre de 2019."Elena Jordi, el cor del Paral·lel", pròleg a Cunill Canals, Josep, Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà, 2021 [1a edició 1999].“La ruta de l'aigua a Barcelona”, El Món d’Ahir, 20, 2021.
"Viatge sentimental entre Barcelona i l'antic Egipte", pròleg a Pascual, Oriol. Barcelona i l'Antic Egipte. Història d'una fascinació. Barcelona: Viena Edicions, 2022.
"El Rec Comtal. 1.000 anys d'història", Auro Invento. Societat d'Estvdis de la Verneda de Sant Martí, 10, primavera 2024, p. 5-14.
FiccióDiversos contes publicats a Diario de Barcelona i Avui, entre els anys 1984 i 1989.Històries venèries. Barcelona: Editorial El Llamp, 1988.
“Quasi-conte de Nadal”, dins Moll de sortida. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1989. Recull de relats finalistes de la Biennal de Barcelona de Joves Creadors Europeus.
“John Smith se va al frente”, Mono Grafico, 21, Burgos, 1991"L'ascensió", Tentacles, 2 [Alter ego], primavera 2014, p. 49-50."La proposició", Tentacles, 3 [Guerra de sexes], hivern 2014, p. 58-59."Paisatge de Far West", en: Cartisano, Miquel i Cornadó, Francesc (ed.), Escritores recónditos. Barcelona: Parnass Ediciones, 2016.LexicografiaGran Diccionario de la Lengua Española. [Amb Cd Rom] Barcelona: Larousse Editorial, 1996, 2012.
Gran Diccionario Usual de la Lengua Española. Barcelona: Larousse Editorial, S.A., 1999.
Col·laboracions en llibres d'altres autorsL'Abans: Recull gràfic de Barcelona. Ciutat Vella (1844-1986), de Daniel Venteo. Barcelona: Efadós, 2016 (assessoria i col·laboració).Espinet, Eva. Apolo: 75 anys sense parar de ballar. Barcelona: Editorial Comanegra, 2018.Moliné, Alfons. Cuando Daredevil se llama Dan Defensor: història de Ediciones Vértice. Barcelona: Diábolo Ediciones, 2020.Villar, Paco. Cuando la riqueza se codeaba con el hambre: Vida nocturna en la Barcelona de la postguerra (1939-1952). Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2020.Álvarez, Jorge; Comas, Enric; i Oliva, Víctor. Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro I [2017] i II [2022]. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2017 i 2022.Llibres d'història i assaig"El control del espacio urbano y del cuerpo humano: los espectáculos anatómicos", en: V. Casals y Q. Bonastra (ed.), Espacios de control y regulación social. Ciudad, territorio y poder (siglos XVII - XX). Barcelona: Ediciones del Serbal, 2015.L'Abans: Recull gràfic de Barcelona. El Clot-Camp de l'Arpa (1885-1979). Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa. Barcelona: Efadós, 2015.El Rec Comtal, mil anys d’història. Barcelona: Viena Edicions, 2016.
Barcelona, ciutat de vestigis. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2017.“Rossend Llurba i la història del Paral·lel”, en: Rossend Llurba, Història del Paral·lel. Memòries d’un home del carrer. Barcelona: Comanegra, 2017.Somorrostro. Mirades literàries. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018.Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat. Barcelona: Viena Edicions, 2018.Guia del Rec Comtal. Caminant pel Rec i la seva història. Barcelona: Viena Edicions, 2019."El Rec Comtal: el riu de Barcelona", en: Siles Molina, Gregor i Vinyes i Roig, Pau (coord.), Històries de Barcelona. Barcelona: Tot Història Associació Cultural - Llop Roig Llibres, 2019.Encants i miralls de Barcelona. Memòria gràfica dels Encants Fira de Bellcaire. Rafael Vargas (fotografia) i textos d'Enric H. March, Josep Bohigas, Óscar Guayabero, Victoria Bermejo. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2021.Barcelona Freak Show: història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939. Barcelona: Viena Edicions i Ajuntament de Barcelona, 2021.
Estimado Enric, estoy escribiendo una novela histórica parte de la cual se desarrolla en Barcelona durante la Guerra Civil-- estoy buscando información sobre baños públicos de la ciudad en ese tiempo-- baños donde la gente iría a lavarse o a meterse en baños turcos de vapor, etc. No encuentro nada, y he pensado que a lo mejor tu me podrías ayudar. Tu blog es muy impresionante. Muchas gracias, Susana Aikin
ResponEliminaHola, Susana. Gracias por tus elogios. Precisamente, el próximo jueves 13, a las 19h, presento mi último libro, 'Barcelona. Anatomia histórica de la ciutat' (Viena Edicions, 2018), uno de los capítulos del cual está íntegramente dedicado a la historia de los baños y urinarios públicos de Barcelona. El libro se empieza a distribuir esta semana en las librerías, y en él encontrarás lo que necesitas. Si te haces con él y tuvieras alguna duda o algún problema con la lengua catalana, puedes escribirme y estaré encantado de ayudarte. Te dejo mi correo electrónico para continuar la conversación en privado si lo consideras necesario. Un cordial saludo. Enric
Eliminaenric.h.march (a) gmail.com
Després de la presentació del llibre Somorrostro, a ca l'Isidret, acabo de llegir-ho d'una tirada.
ResponEliminaEt felicito. En molts articles és millor la teva presentació que els textos en si mateixos.
Ja t'he comentat que em molestava la explotació del tipisme i la gitaneria de la vida en les barraques. M'agrada molt que ho hagis aconseguit.
Moltes gràcies.
Toni.
Molíssimes gràcies, Toni, per les teves paraules, per haver vingut a la presentació i per compartir amb mi la teva experiència. Sóc conscient de la cura amb què s'ha de tractar un tema com aquest que de cara a l'exterior viu de tòpics i poques vegades té en compte la diversitats de realitats que conviuen. M'alegro d'haver-me'n sortit. Una abraçada!
EliminaGràcies...impactada estic...Ara ja aniré fent llibre a llibre....
ResponEliminaPerò no deixaré d’esperar la publicació diaria al face...
Esperem que no se m'acabi la tinta de la ploma! :D
EliminaHola Enric! Em dic Joel i soc un estudiant de segon de batxillerat de Barcelona. Actualment, estic treballant en el meu treball de recerca "La creació d'un guió cinematogràfic a partir d'un treball d'investigació" i el tema que he triat per a investigar, i per a més tard, escriure i desenvolupar una ficció cinematogràfica, és la Bodega Bohèmia, i m'agradaria saber si estaries disposat a concertar una petita entrevista per parlar del tema. Realment em seria de molta ajuda, i segur que tu em pots aportar moltíssima informació.
ResponEliminaUna abraçada forta,
Joel
Hola Enric! Soc veí de Barcelona i estic escrivint la història de la meva família, amb avantpassats alemanys i catalans de Lleida. Donada l'ascendència alemanya de part de la família, els capítols referents als anys 30 i 40 són especialment moguts i interessants, per motius obvis. Aquestes persones van viure a diferents llocs de la ciutat, a carrers que sovint avui en dia tenen un altre nom. Tots els he pogut trobar, menys un: el "Passeig de la Muntanya". Em podries ajudar? Moltes gràcies! Alex
ResponEliminaHola, Alex. No el trobaves perquè és Rambla de la Muntanya i és al Guinardó. Bona feina! Si mai públiques res d'aquesta recerca, ja m'ho faràs saber.
EliminaBenvolgut Enric, abans de demanar que em portin el llibre, voldria assegurar-me que en el llibre 'Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat' es parla com les dones feien servir els banys i urinaris públics (que és el que estic revisant). Mil gràcies!
ResponEliminaBon dia. No en parlo específicament. En el cas dels urinaris públics, els sumideros i les vespasianes només eren per a homes. Quan es construeixen d'obra hi ha secció de dones i d'homes. En el cas dels banys, hi havia departaments separats per homes i dones. Però no parlo dels costums en l'ús.
Elimina