Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimarts, 4 de desembre de 2018

Barcelona. Anatomia històrica de la ciutatEl proper dijous 13 de desembre, a les 19h, presentaré el meu darrer llibre, Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat, editat per Viena Edicions, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. La presentació serà a càrrec de Carme Grandas, doctora en Història de l'Art i autora del pròleg. L'acte tindrà lloc a la llibreria La Capell del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a la plaça Nova, 5. Hi esteu tots convidats!
Des dels romans fins a l’actualitat, aquest llibre és una història domèstica d’una ciutat en transformació permanent. Una de les moltes històries que se'n podria fer.

La història de Barcelona no la fan les avingudes i els grans monuments. O almenys, no només. Principalment, la història d’una ciutat es teixeix a partir de botigues, mercats i centres comercials, transports i tavernes, banys públics i urinaris, parcs i jardins, rieres i camins, esglésies, cases de grans senyors i barraques, prostíbuls, llocs d’esbarjo i teatres... De tot això, d’una manera o d’una altra, a Barcelona n’hem tingut sempre, des de la Barcino romana fins als nostres dies. El llibre busca detalls que no són els habituals en una història de la ciutat i posa la mirada en llocs que habitualment queden fora del protagonisme urbà i ciutadà. Més enllà de l'Eixample del Quadrat d'Or modernista, us proposem una passejada per l'Eixample Esquerre i Sant Antoni, per Can Tunis, Montjuïc i el Tibidabo, el Camp de la Bota o el Raval de Jesús. I com que la presència humana hi és  al llarg de tot el llibre, deixem que en l'últim capítol la protagonista ens faci un relat personal per carrers de Barcelona tot travessant la ciutat fins al seu destí.

4 comentaris :

 1. Sabes que tengo cientos de fotos, cientos...de pequeños detalles.
  Si te hacen falta, tira de ellas.
  Salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Miquel! Sé puc recórrer a tu. A veure si pots venir a la presentació del dia 13.

   Elimina
 2. Aquest viatge en el temps no me'l perdo! Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Santiago! Si vens a la presentació, serà un plaer poder saludar-te.

   Elimina