Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimarts, 4 de desembre del 2018

Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat




Des dels romans fins a l’actualitat, aquest llibre és una història domèstica d’una ciutat en transformació permanent. Una de les moltes històries que se'n podria fer.

La història de Barcelona no la fan les avingudes i els grans monuments. O almenys, no només. Principalment, la història d’una ciutat es teixeix a partir de botigues, mercats i centres comercials, transports i tavernes, banys públics i urinaris, parcs i jardins, rieres i camins, esglésies, cases de grans senyors i barraques, prostíbuls, llocs d’esbarjo i teatres... De tot això, d’una manera o d’una altra, a Barcelona n’hem tingut sempre, des de la Barcino romana fins als nostres dies. El llibre busca detalls que no són els habituals en una història de la ciutat i posa la mirada en llocs que habitualment queden fora del protagonisme urbà i ciutadà. Més enllà de l'Eixample del Quadrat d'Or modernista, us proposem una passejada per l'Eixample Esquerre i Sant Antoni, per Can Tunis, Montjuïc i el Tibidabo, el Camp de la Bota o el Raval de Jesús. I com que la presència humana hi és al llarg de tot el llibre, deixem que en l'últim capítol la protagonista ens faci un relat personal per carrers de Barcelona tot travessant la ciutat fins al seu destí.


Properes presentacions

Dijous 13 de maig de 2021, a les 19h. Banc Expropiat del carrer Quevedo,15, de la Vila de Gràcia. Organitzat per Agita't Gràcia.





Presentacions anteriors

Dijous 13 de desembre de 2018. Llibreria La Capell del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Presentació a càrrec de Carme Grandas, doctora en Història de l'Art i autora del pròleg.


Dissabte 12 de gener de 2019. Casa Golferichs, Amb la col·laboració d’El baluard de Sant Antoni i la Comissió de Festa Major del barri de Sant Antoni, presentarem "Barcelona, anatomia històrica de la ciutat" i ens centrarem en l'evolució històrica i urbana de Sant Antoni des del portal que li dóna nom fins als extrems del territori que el conforma. Camins, rieres, fronteres, mercats, convents i forques dibuixen i expliquen un barri que fa, injustament, de germà petit de l'Eixample Dret. Després de la conferència hi haurà ball i concert al pati.


Dilluns 14 de gener de 2019. Espai Antoni Miró Peris del barri del Clot-Camp de l'Arpa, organitzat pel Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa.


Dissabte 19 de gener de 2019. Ruta Històrica Organitzada pel Club TR3SC, gratuïta per als socis. La ruta tindrà molts llocs d'interès: el mont Tàber, el Palau Reial Major i la plaça del Rei, Bàrcino i la plaça de Sant Miquel, l'Església de Sant Jaume, Santa Anna, els carrers amagats dels mercats medievals... vine a descobrir-los! La ruta acabarà a la plaça Nova, a la llibreria La Capell.


Dissabte 16 de febrer de 2019. Llibreria Pebre Negre del carrer del Clot, 41. Presentació del llibre, lectura de "Quan al Clot hi rajava mel" i en acabar farem el vermut.


28 de març de 2019. Presentació del llibre Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat i conferència "El Raval de Jesús, una barriada gracienca al mig del passeig de Gràcia", organitzat pel Taller d'Història de Gràcia. Carrer Alzina, 9.




8 d'abril de 2019. Presentació de Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat a Casal Ca l'Isidret, carrer Paraguai, 2 / Josep Pla, 174.



El dia de Sant Jordi 2019 signatura d'exemplars de Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat a l'estand de Viena Edicions de la Rambla de Catalunya, 58 (cantonada Aragó, banda Besòs).


Dijous 24 d'octubre de 2019. Casa de l'Heura: espai per al coneixement, Rambla de Volart, 39. Guinardó.


Dijous 13 de febrer de 2020. Centre Cívic El Coll - La Bruguera. Cicle "Pinzellades d'història dels barris de Barcelona". Carrer de l'Aldea, 15.


Dijous 5 de març de 2020. Casa de l'Heura: espai per al coneixement, Rambla de Volart, 39. Guinardó.



Ressenyes i cròniques

"La identitat de Barcelona, entre la història, la vida i la llegenda" de Xavier Montanyà, a Vilaweb. 24/12/2018

"La Barcelona de March" de Lluís Permanyer, a La Vanguardia. 3/1/2019


"Barcelona: Enric H. March ofereix una anatomia històrica de la ciutat" de Gustau Nerín, a ElNacional.Cat. 6/1/2019

"Un passeig apassionant per la Barcelona més genuïna" de Maria Nunes, a Llegir en cas d'incendi. 17/1/2029

"La Ciutat", Onda Cero, amb Mònica Günther. 5/3/2019

"Misteris", de Sebastia d'Arbó, a RAC1 ( de 2 a 3h, a partir de minut 5'). 23/3/2019


8 comentaris :

  1. Sabes que tengo cientos de fotos, cientos...de pequeños detalles.
    Si te hacen falta, tira de ellas.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Miquel! Sé puc recórrer a tu. A veure si pots venir a la presentació del dia 13.

      Elimina
  2. Aquest viatge en el temps no me'l perdo! Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Santiago! Si vens a la presentació, serà un plaer poder saludar-te.

      Elimina
  3. Mis felicitaciones por este nuevo libro, cada vez que hecho un vistazo por aquí quedo apabullado por tanta información sobre Barcelona.
    Me hubiera gustado ir a alguna de las presentaciones, pero es lo que tiene enterarse tarde de las cosas.
    De todas maneras sigue colocando fechas si hay nuevas charlas... que si es así seguro que en alguna asistiría.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Vigo. Así lo haré. Se está preparando una en la Barceloneta. Ya pondré la información.

      Elimina