Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

L'autor

© Consuelo Bautista, 2014


Biografia

Enric H. March (Barcelona, 1959), llicenciat en Filologia Hispànica i Semítica, exerceix de professor, crític literari i fotògraf, i com a lexicògraf ha redactat i publicat diccionaris de la llengua. Fa recerca i divulgació de la història urbana de Barcelona i de l’oci popular a la ciutat en els segles XIX i principi del XX. Ha dictat conferències en universitats i societats d’Història, Història de la Ciència i Arqueologia de Catalunya, Espanya i Colòmbia, i ha participat en diversos congressos i simposis. Ha col·laborat com a editor en les revistes Hora putifa (A la Carta Edicions, 1992-1993) i Tentacles (Barcelona, 2013-2015).


Congressos i simposis

I Jornades Paisatges Culturals de l'Aigua. "Història i pervivència del Rec Comtal" (ponència). Ajuntament de Montcada i Reixac, 22-24 de març de 2013. 
Seminari El Rec Comtal al pas per Barcelona.  De Montcada i Reixach a Barcelona: el pla de l'aigua. "Història del Rec Comtal" (conferència). Quadrimestre de tardor-hivern 2013-2014. Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV). Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 
I Congress for Curious People de Barcelona. "Història dels museus anatòmics de Barcelona dels segles XIX i XX. El Museu Roca: ciència i espectacle" (conferència). Via Barcelona i Morbid Anatomy Museum de Nova York. Barcelona febrer-març 2014. 
XIII Coloquio Internacional de Geocrítica. El control del espacio y los espacios de control. "El control del espacio urbano y del cuerpo humano: los espectáculos anatómicos" (ponència). Universidad de Barcelona, 5-10 de maig de 2014. Publicada a Casals y Q. Bonastra (ed.), Espacios de control y regulación social. Ciudad, territorio y poder (siglos XVII - XX). Barcelona: Ediciones del Serbal, 2015. 
XIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. "La història de la ciència: comunicació, públics, vies de professionalització" (taula Rodona). Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, 26, 27 i 28 de setembre de 2014. 
Cicle Fem història. Fem Barcelona. "El Rec Comtal" (conferència). Tot Història Associació cultural - Pati Llimona. Barcelona, 7 d´octubre de 2015. 
Centre de Recerca i Debat. Diàleg d'història urbana i patrimoni. "La història dels museus anatòmics com a espectacle, a la Barcelona del segle XIX i principis del XX. De la il·lustració burgesa a l'oci popular" (conferència). Museu d'Història de Barcelona, 19 d'octubre de 2015.
Curs de Museología. "Taxidermia y gabinetes de história natural en la Barcelona de los siglos XIX-XX" (conferència). Instituto de Investigaciones Estéticas de la Facultad de Artes. Universidad Nacional de Colòmbia. Bogotà, 5 de setembre de 2017. 
Curs Frankenstein, nuevas miradas políticas y estéticas. "Ética, ciencia y espectáculo: la figura del monstruo y el demiurgo en los espectáculos populars de los siglos XVIII y XIX en Barcelona" (ponència). Cátedra de Sede Gabriel García Márquez de l'Instituto de Investigaciones Estéticas de la Facultad de Artes. Universidad Nacional de Colòmbia. Bogotà, 6 de setembre de 2017. 
II Simposi Internacional d'Arqueologia del Born CCM. El Rec Comtal: l'aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI. "El Rec Comtal. Una visió diacrònica" (ponència). Barcelona, 15, 16 i 17 de març de 2018. 
Jornades El Rec Comtal, un bé comú. "El Rec Comtal: una mica d'història des del present (conferència). Casal de la Mina de Montcada i Reixac i Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Montcada i Reixac i Barcelona, 14-15 d'abril de 2018. 
XXIV Reunió Anual de l'Associació Europea d'Arqueòlegs (EAA). "El Rec Comtal. 1.000 anys d'història" (conferència). Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert. Barcelona, 6 de setembre de 2018.
Paisatges urbans emergents. Sessió XIII. Patrimonis blaus: innovar en el relat de l'aigua i la ciutat. "El patrimoni de l'aigua a la Barcelona medieval i moderna: el Rec Comtal" (ponència). Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Barcelona, 29 de setembre i 27 d’octubre de 2018.
Cicle Històries del barri Gòtic (passat i present). “L’esglèsia de Santa Anna. Verdulaires, cecs, prostíbuls i una creu al terme”. Òmnium Cultural, Pati Llimona, 19 de novembre de 2019.
Per a altres conferències i ponències sobre el Rec Comtal, vegeu El Rec Comtal. 1.000 anys d'història.

Exposicions

El Rec Comtal i el Clot. Sala d'Exposicions Joan Alsina del Centre Cultural la Farinera del Clot. Inauguració: 8 de novembre de 2018. Termini: 24 de novembre de 2018. Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa
Ràdio, televisió i premsa

Col·laborador a l'emissora de ràdio Onda Cero a la secció "Històries curioses de Barcelona" del programa La Ciutat, conduït per Mònica Günther. Dilluns a les 13:45.
Col·laborador del programa Va passar aquí de Betevé Televisió.
Col·laborador del programa Misteris, de Sebastià d'Arbó, a RAC1
Col·laborador en publicacions periòdiques: Núvol. Digital de la CulturaBarcelona Metròpolis, CatxipandaMozaikaHistoria National Geographic, La Veu de Sant Martí.

Publicacions

Articles
"La realitat com a utopia", Tentacles, 1 [Mons utòpics], maig de 2013, p. 8-11.
“Museus anatòmics: quan el cos i les malalties venèries eren un espectacle”, Barcelona Metròpolis, 91, 2014.
"L'alter ego de HAL 9000: 'Daisy Bell', 2001 i el Gólem", Tentacles, 2 [Alter ego], primavera, 2014, p. 46.
“Els xarlatans i els espais públics de la ciència”, Mètode, 82, Universitat de València, 2014.
“Francesc Roca: magia entre títeres, autómatas y figuras de cera”, Fantoche, 8, Madrid, 2014.
"Friang: no només els àngels no tenen sexe", Tentacles, 3 [Guerra de sexes], hivern 2014, p. 40.
"Cifré, una frontera generacional", Tentacles, 4 [Univers Cifré], hivern 2015, p. 8-11
“Madame Tussaud y su museo de los horrores”, Historia National Geographic, 164, Barcelona, agost 2017.
“Morir a Barcelona. L’atracció morbosa de la mort, a través de tres estampes barcelonines”, El Món d’Ahir, 4, 2017.
“Autòmats: símbol i mite”, El funàmbul, 12, estiu 2018.
"Madame Tussauds: The house that wax built", National Geographic History Magazine, Washington DC,  september-october 2018.
“Un inglés inventa el circo moderno”, Historia National Geographic, 184, abril 2019.
“Moby Dick a Barcelona”, El Món d’Ahir, 11, 2019.
"Madame Tussaud: el museo alimentado por la guillotina" [en línia],
National Geographic España, Barcelona, 1 de desembre de 2019.
"Elena Jordi, el cor del Paral·lel", en: Josep Cunill Canals, Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà, 2021 [1a edició 1999].

Ficció
Diversos contes publicats a Diario de Barcelona i Avui, entre els anys 1984 i 1989.
Històries venèries. Barcelona: Editorial El Llamp, 1988.
“Quasi-conte de Nadal”, dins Moll de sortida. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1989. Recull de relats finalistes de la Biennal de Barcelona de Joves Creadors Europeus.
“John Smith se va al frente”, Mono Grafico, 21, Burgos, 1991
"L'ascensió", Tentacles, 2 [Alter ego], primavera 2014, p. 49-50.
"La proposició", Tentacles, 3 [Guerra de sexes], hivern 2014, p. 58-59.
"Paisatge de Far West", en: Cartisano, Miquel i Cornadó, Francesc (ed.), Escritores recónditos. Barcelona: Parnass Ediciones, 2016.

Lexicografia
Gran Diccionario de la Lengua Española. Barcelona: Larousse Editorial, 1996.
Gran Diccionario Usual de la Lengua Española. Barcelona: Larousse Editorial, S.A., 1999.

Llibres d'història i assaig
"El control del espacio urbano y del cuerpo humano: los espectáculos anatómicos", en: V. Casals y Q. Bonastra (ed.), Espacios de control y regulación social. Ciudad, territorio y poder (siglos XVII - XX). Barcelona: Ediciones del Serbal, 2015.
L'Abans: Recull gràfic de Barcelona. El Clot-Camp de l'Arpa (1885-1979). Taller d'Història del Clot-Camp de l'Arpa. Barcelona: Efadós, 2015.
El Rec Comtal, mil anys d’història. Barcelona: Viena Edicions, 2016.
L'Abans: Recull gràfic de Barcelona. Ciutat Vella (1844-1986), de Daniel Venteo. Barcelona: Efadós, 2016 (assessoria i col·laboració).
Barcelona, ciutat de vestigis. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2017.
“Rossend Llurba i la història del Paral·lel”, en: Rossend Llurba, Història del Paral·lel. Memòries d’un home del carrer. Barcelona: Comanegra, 2017.
Somorrostro. Mirades literàries. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018.
Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat. Barcelona: Viena Edicions, 2018.
Guia del Rec Comtal. Caminant pel Rec i la seva història. Barcelona: Viena Edicions, 2019.
"El Rec Comtal: el riu de Barcelona", en: Siles Molina, Gregor i Vinyes i Roig, Pau (coord.), Històries de Barcelona. Barcelona: Tot Història Associació Cultural - Llop Roig Llibres, 2019.
Encants i miralls de Barcelona. Memòria gràfica dels Encants Fira de Bellcaire. Rafael Vargas (fotografia) i textos d'Enric H. March, Josep Bohigas, Óscar Guayabero, Victoria Bermejo. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2021.11 comentaris :

 1. Estimado Enric, estoy escribiendo una novela histórica parte de la cual se desarrolla en Barcelona durante la Guerra Civil-- estoy buscando información sobre baños públicos de la ciudad en ese tiempo-- baños donde la gente iría a lavarse o a meterse en baños turcos de vapor, etc. No encuentro nada, y he pensado que a lo mejor tu me podrías ayudar. Tu blog es muy impresionante. Muchas gracias, Susana Aikin

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Susana. Gracias por tus elogios. Precisamente, el próximo jueves 13, a las 19h, presento mi último libro, 'Barcelona. Anatomia histórica de la ciutat' (Viena Edicions, 2018), uno de los capítulos del cual está íntegramente dedicado a la historia de los baños y urinarios públicos de Barcelona. El libro se empieza a distribuir esta semana en las librerías, y en él encontrarás lo que necesitas. Si te haces con él y tuvieras alguna duda o algún problema con la lengua catalana, puedes escribirme y estaré encantado de ayudarte. Te dejo mi correo electrónico para continuar la conversación en privado si lo consideras necesario. Un cordial saludo. Enric

   enric.h.march (a) gmail.com

   Elimina
 2. Després de la presentació del llibre Somorrostro, a ca l'Isidret, acabo de llegir-ho d'una tirada.
  Et felicito. En molts articles és millor la teva presentació que els textos en si mateixos.
  Ja t'he comentat que em molestava la explotació del tipisme i la gitaneria de la vida en les barraques. M'agrada molt que ho hagis aconseguit.
  Moltes gràcies.

  Toni.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Molíssimes gràcies, Toni, per les teves paraules, per haver vingut a la presentació i per compartir amb mi la teva experiència. Sóc conscient de la cura amb què s'ha de tractar un tema com aquest que de cara a l'exterior viu de tòpics i poques vegades té en compte la diversitats de realitats que conviuen. M'alegro d'haver-me'n sortit. Una abraçada!

   Elimina
 3. Gràcies...impactada estic...Ara ja aniré fent llibre a llibre....
  Però no deixaré d’esperar la publicació diaria al face...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Esperem que no se m'acabi la tinta de la ploma! :D

   Elimina
 4. Hola Enric! Em dic Joel i soc un estudiant de segon de batxillerat de Barcelona. Actualment, estic treballant en el meu treball de recerca "La creació d'un guió cinematogràfic a partir d'un treball d'investigació" i el tema que he triat per a investigar, i per a més tard, escriure i desenvolupar una ficció cinematogràfica, és la Bodega Bohèmia, i m'agradaria saber si estaries disposat a concertar una petita entrevista per parlar del tema. Realment em seria de molta ajuda, i segur que tu em pots aportar moltíssima informació.
  Una abraçada forta,
  Joel

  ResponElimina
 5. Hola Enric! Soc veí de Barcelona i estic escrivint la història de la meva família, amb avantpassats alemanys i catalans de Lleida. Donada l'ascendència alemanya de part de la família, els capítols referents als anys 30 i 40 són especialment moguts i interessants, per motius obvis. Aquestes persones van viure a diferents llocs de la ciutat, a carrers que sovint avui en dia tenen un altre nom. Tots els he pogut trobar, menys un: el "Passeig de la Muntanya". Em podries ajudar? Moltes gràcies! Alex

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Alex. No el trobaves perquè és Rambla de la Muntanya i és al Guinardó. Bona feina! Si mai públiques res d'aquesta recerca, ja m'ho faràs saber.

   Elimina
 6. Benvolgut Enric, abans de demanar que em portin el llibre, voldria assegurar-me que en el llibre 'Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat' es parla com les dones feien servir els banys i urinaris públics (que és el que estic revisant). Mil gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia. No en parlo específicament. En el cas dels urinaris públics, els sumideros i les vespasianes només eren per a homes. Quan es construeixen d'obra hi ha secció de dones i d'homes. En el cas dels banys, hi havia departaments separats per homes i dones. Però no parlo dels costums en l'ús.

   Elimina