Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dilluns, 28 de juliol del 2014

Boilerplate, l'heroi de la Primera Guerra Mundial (1914-1918)

Boilerplate amb Pancho Villa durant la Revolució Mexicana


Un dia com avui, 28 de juliol de 1914, Àustria-Hongria va declarar la guerra a Sèrbia i esclatava la Gran Guerra (1914-1918). És el moment de recuperar Boilerplate, heroi de la Gran Guerra, soldat de fortuna i aventurer nascut en la segona meitat del segle XIX. Boilerplate va lluitar com a soldat al costat de Teddy Roosevelt a la Guerra de Cuba (1898); va participar a la rebel·lió bòxer (1900); va viatjar al Pol Sud; va participar en la Revolució Mexicana, on va fer amistat amb Pancho Villa (1911); va acompanyar Lawrence d'Aràbia durant la Rebel·lió Àrab (1916); va fer d'actor en els inicis del cinema al costat del gran mag i escapista Houdini (The Master Mystery, 1918). Una llarga llista d'aventures que inclou el combat que va disputar contra el campió mundial dels pesos pesants, Jack Johnson, el gegant negre que l'any 1916 va lluitar a La Monumental de Barcelona amb Arthur Cravan, el poeta dadaista. Una vida agitada que acaba amb la seva desaparició al final de la Gran Guerra (1918) en el batalló perdut del major Whittlesey.


Boilerplate contra Jack Johnson


Amic de Mark Twain i Nikola Tesla, repassar la seva biografia ens permet veure'l al costat de les grans personalitats que van marcar l'esdevenir del món entre aquells dos segles, el XIX i el XX, que havien de canviar el panorama científic, geogràfic i polític del món. Un personatge que ens recorda el magistral Zelig, de Woody Allen.


Cartell de la pel·lícula The Master Mystery (1916), 
amb Harry Houdini


Però la vida de Boilerplate no hauria estat possible sense el científic i inventor Archibald Balthazar Campion, nascut a Chicago el 1862 i mort a la mateixa ciutat el 1938, deixant darrere seu desenes de patents que el van convertir en milionari i li van permetre tirar endavant el seu gran projecte, la creació d'un robot, un giny mecànic que havia d'esdevenir un soldat indestructible que evités les morts humanes en els conflictes bèl·lics. Naixia, d'alguna manera, el primer superheroi. Naixia Boilerplate.




De manera resumida, aquest és l'argument de Boilerplate: History's Mechanical Marvel (2009), de Paul Guinan i Anina Bennett, un híbrid de novel·la gràfica i àlbum de fotografies. Guinan va comprar els drets per fer el llibre a una pàgina web que havia creat el robot Boilerplate fent veure que era real.


Boilerplate a la Guerra hispanoamericana (1898)


La novel·la il·lustrada ens explica amb detall la vida de Boilerplate, acompanyant-la de fotografies i documents que permeten crear la il·lusió que el personatge realment va existir fins que va caure a mans de l'exèrcit alemany. Un divertiment del qual en tenen els drets cinematogràfic la Paramount i el prolífic J. J. Abrams.


23 comentaris :

  1. uau, això promet!! fascinant, que diria l'Spock

    ResponElimina
    Respostes
    1. És com tenir una joguina a les mans, Jordi!

      Elimina
  2. Fantastic !!! Una historia dels temps d´en Julio Verne,el meu favorit de jovenet , Enric ets molt gran i sempre ens descobreixes temas interessans, "obrigado" i endevant,,,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs una cosa semblant, Jaume. El llibre juga a reconstruir el passat amb la mateixa clau que Verne construïa el futur.

      Elimina
  3. Esto es muy bueno, y las fotos son verdaderamente curiosas. Esperamos más.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un joc divertit, Miquel. Inventar el passat com fan els polítics. Segur que encara hi haurà algú que es pensarà que Boilerplate va existir de veritat.

      Elimina
  4. Boníssim Enric!!!

    M'ha encantat viure per uns segons totalment enganyat creient que Boilerplate exisití... el temps just fins que he arribat al final de l'apunt!

    M'havia passat alguna cosa semblant amb les ficcions que fa el fotògraf Joan Fontcuberta, descobridor d'esquelets de sirenes, d'astronautes perduts a l'espai, de faunes monstruoses ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat, Toronto, és que jo he estat més trampós que el llibre, que des del primer ens introdueix en la ficció.

      Fontcuberta són paraules majors! La seva ficció, encara que ens sorprengui, no deixa de ser un relat compartit i, per tant, una realitat compartida.

      Elimina
  5. M'ha passat com al Toronto: fins que no he arribat al final del text creia que Boilerplate era un personatge de carn i ossos, un d'aquells aventurers de vida fascinant que pul·lulaven per tot arreu i coneixien tothom.

    Llegint l'apunt per segona vegada, quasi trobo més interessant que es tracti d'un giny mecànic que en realitat no ha existit mai, una mena de Zèlig camaleònic i imaginari que des de la seva no-existència reescriu el passat. Genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Llàstima, Sícoris, que la proximitat ens impedeixi convertir Boilerplate en un personatge tan "real" com el Nemo de Verne, per exemple. O potser no. Oi que encara tenim aquella capacitat infantil que ens permetia desxifrar el mapa del tresor?

      Elimina
    2. De petits hauriem entes molt be que perderem la "Guerra de Cuba"perque el Boileplate esteva al costat dels "americans". una pena no estar amb nosaltres,,,,,

      Elimina
  6. M'ha cridat l'atenció que fos amic de NiKola Tesla. Creia conèixer bé la seva vida, i els seus invents que algú va voler fer desaparèixer a consciència...

    Entre el teu post i "Inventar el passat com fan els polítics" avui ja ho apres tot. Molt bo, Enric.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Josep. Sens dubte la meva manipulació és molt menys perillosa que la dels polítics. Tot i que no m'estranyaria que hi hagi algun paranoic que cregui que Boilerplate va existir de veritat i que alguna agència governamental ens oculta la veritable història.

      Elimina
  7. Home, molt gran el Boilerplate!!! De més a més, el punt de vista dels autors és també molt interessant. Inspeccionen la història alternativa de maneres molt peculiars entre la cultura pop i la crítica històrica. Molt fan del Boilerplate!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elisabet, ja m'imaginava que series fan de Boileplate. A més d'aquesta revisió crítica de la història, els autors han sabut construir un escenari fantàstic per poder recrear la seva biografia.

      Elimina
    2. aquest Boilerplater, es el gran heroi amagat per la historia! Josep Mª Mateu

      Elimina
    3. Algun dia els traurem tots a la llum, Josep Mª!

      Elimina
  8. Novament tota una descoberta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquest cas, Javier, un divertiment d'estiu, però molt ben resolt.

      Elimina
  9. Ets una agradable caixa de sorpresses, Enric!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Santiago. Una mica de ficció estiuenca mentre em submergeixo en noves històries barcelonines.

      Elimina
  10. Es el meu heroi favorit per combatre las llibertats dels pobles Imagino quinas fantasticas pel-liculas ,amb las novas tecnicas cinematograficas, que es podrien fer amb aquet aventurer ????

    ResponElimina
    Respostes
    1. És d'aquestes coses que no s'expliquen, Jaume. Té prou grapa per convertir-se en un bon heroi cinematogràfic. J. J. Abrams en té els drets, però no hi ha posat fil a l'agulla.

      Elimina