Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimecres, 4 de maig de 2011

Barcelona 1926

Plànol de Barcelona (1926)
Institut Cartogràfic de Catalunya


Aquest fragment de pel·lícula dedicat a Barcelona i rodat des d'un tramvia forma part del documental Gent i paisatge de Catalunya filmat per Josep Gaspar i Serra el 1926, precisament l'any en què un tramvia de la línia 30 atropellava Gaudí, el 7 de juny, a la Gran Via prop de la plaça de Tetuan. Com a conseqüència d'aquest accident, l'arquitecte moriria tres dies després a l'hospital de la Santa Creu.

En la realització d’aquest document, coordinat pel periodista Paco Madrid, Gaspar va comptar amb la col·laboració literària dels escriptors Josep Maria de Sagarra i Alexandre Plana. El recorregut que segueix la pel·lícula és molt similar (Rambla i passeig de Gràcia) al que va filmar Ricardo de Baños l'any 1909 a Barcelona en tramvia, però com es pot comprovar el paisatge barceloní ha canviat força. Som als anys 20. Barcelona ha prosperat molt durant aquestes dècades, malgrat la dictadura de Primo de Rivera i s'ha convertit, després de la Gran Guerra, en una ciutat cosmopolita. Els mitjans de transport ja no són majoritàriament els carros i les bicicletes de principis de segle, i els cotxes de motor comencen a imposar-se.4 comentaris :

  1. A la Rambla hi ha tants vianants com ara, encara que transiten per diferents motius segurament. Ara per turisme i abans possiblement, molts, no tinguessin cotxe. Pot ser això Enric?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta és una de les raons, Glòria. L'altra, que la Rambla era un dels eixos principals, amb el Born, de l'activitat econòmica de Barcelona al voltant dels mercats. Però a més, al Raval encara hi havia activitat industrial i, per tant, molts obrers. El Pla de la Boqueria, per exemple, ha estat de sempre un punt de trobada ciutadà i laboral (els camàlics tenien aquí el seu punt de reunió i contractació). Si hi sumem que era l´únic enllaç amb el port (feia poc que s'havia obert la Via Laietana), el moviment a la Rambla era continu. Ara, els barcelonins en general, la Rambla només la travessen per anar d'un costat a l'altre.

      Elimina