Anectotario de Barcelona, escrit per Roser Messa –amiga i companya d'inquietuds barcelonines– i il·lustrat per Pep Brocal, i El barret prodigiós i la barraca de monstres, de Pere Calders i il·lustrat per Pep Boatella, són dos llibres que criden l'atenció d'aquest blog que tant d'interès té en els fenòmens relacionats amb la cultura i l'oci populars del segle XIX i principis del XX. Però a la vegada, també són especialment atractius per l'edició. Tots dos presenten una acurada estètica amb la qual, a banda de la bondat indiscutible dels textos, els il·lustradors ens transporten al món de la imatge, no com a suport de les històries, sinó com una manera més de caure en el relat i ser transportats a aquells temps en què contes, auques i romanços captivaven per igual adults i infants.
El Palacio de las Ejecuciones de Nicomedes
Méndez, per Pep Brocal
De l'Anecdotario de Barcelona només cal fer un repàs al sumari per no deixar el llibre fins arribar al final i recrear-se una i altra vegada en la narració i la imatge que se'ns va escapar de la cultura oficial i que escriptores com la Roser es preocupen per recuperar i meravellar-nos amb aquell món estrany que sembla tret de la imaginació.
Des de la fundació mitològica de Barcelona i el seu estimat Hermes, Roser Messa ens porta a visitar històries i misteris recorren, entre d'altres, els cultes pagans de la basílica dels Sants Just i Pastor; la col·lecció d'animals exòtics del Palau Reial Menor; el gabinet de ciències naturals i curiositats de la família Salvador; el teatre anatòmic de l'Acadèmia de Medicina; la revolta del Torín i els espectacles circenses que s'hi van representar; les places de toros; les execucions que el botxí de Barcelona va voler convertir en espectacle; el museu de les bèsties de la plaça Reial; la inquietant fàbrica de nines que avui acull, entre d'altres locals, l'editorial que publica el llibre; el Raval dels museus anatòmics, la prostitució, les tavernes i els locals de music hall; personatges sinistres, museus de cera, titelles, trens fantasma, túnels, fars i moltes més curiositats que, com veieu, ens atrauen especialment.
D'altra banda, El barret prodigiós i la barraca de monstres de Pere Calders, a través d'un conte de ficció ens transporta a aquella món imaginari que alguns han volgut atribuir a la ment infantil però que en realitat, com en els vells contes centreeuropeus, són les pors dels adults les que acaben dibuixant els escenaris dels malsons. En aquest cas, les barraques de monstres i de fira prenen el protagonisme del mític bosc per convertir-se en l'escenari on un cavaller sense cames escapat d'una baralla de cartes s'enamorarà de dues siameses i viuran la dissort que comporta la diferència i viure al marge.
Calders fa servir l'imaginari circense en molts dels seus contes i probablement va conèixer les barraques de fira que durant tot el primer terç del segle XX es van passejar amb els circs ambulants o es van instal·lar al Paral·lel exhibint nans, gegants, dones barbudes o siameses com les d'aquest conte. Per a nosaltres és una alegria descobrir aquesta barraca de monstres en Calders, com ho va ser a La 'Niña Gorda' de Rusiñol.
Una buena oportunidad de conocer mejor nuestra ciudad.
ResponEliminaSupongo que el jueves habrán ejemplares a la venta en el Tinell.
Salut
Miquel, del llibre del Rec Comtal, segur; d'aquests de l'apunt, no ho sé.
Eliminal'Anecdotario es pot comprar a La Central que hi ha al MUHBA. De fet, el tenen exposat a l'aparador. I moltes gràcies Enric per aquesta entrada tan magnífica. M'ha encantat!!
EliminaDe res, Roser! No m'hi podia resistir. Disculpa que l'article estigui compartit amb el conte de Calders, però és que em venia rodat parlar-ne dels dos.
EliminaÉs perfecte de compartir amb el conte de Calders i tot un honor per mi. És fantàstic i, realment, lliguen molt bé tots dos.
EliminaPOTSER QUE EL D'AN CALDERS,N'HAGI UNA EDICIO ANTIGA?,AN BALLA PEL CAP QUE A LA "BIBLIO" DEL MEU PARE EXISTIA AQUEST TITOL.INTRESADISSIMA PER L'ANECDOTARI,EL CERCARE.
EliminaSí, Oliva, n'hi ha edicions antigues. Aquesta, però, té l'afegit de la magnífica il·lustració del conte.
EliminaApuntats!
ResponEliminaEspero que t'agradin, Galderich!
EliminaPrenc nota de tots dos llibres!
ResponEliminaSón dues edicions molt maques, Sícoris. A veure què et semblen.
EliminaInacabable el catálogo de rarezas y curiosidades de esta ciudad. Es una esperanza saber que Barcelona tiene aún varias capas por descubrir debajo de las aceras.
ResponElimina¡Y es un placer descubrirlas, Amaltea!
EliminaLes portades són precioses, prometen!!
ResponEliminaSí, Xavier. Les il·lustracions i l'edició són excel·lents!
Elimina