Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dilluns, 13 de juny del 2022

Barcelona Freak Show a la Setmana dels Arxius i El Born CCM



Setmana dels Arxius. Recorregut d’autor: Els espectacles marginals i els marges dels arxius.

Dijous 16 de juny de 2022, a les 17:30h

Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, carrer del Bisbe Caçador, 4.

La història de les barraques de fira i els fenòmens de fira ens parlen d’atraccions excèntriques (dones barbudes, nans, museus anatòmics i de cera…), que s’exhibien al marge dels circuits habituals, al mateix temps que ens expliquen el desenvolupament urbà de la ciutat de Barcelona, des del Barri Gòtic fins més enllà de les antigues muralles i els pobles del Pla.

"Els arxius conserven grans quantitats de documents originals, ordenats i catalogats, però no sempre és fàcil trobar allò que es vol quan no se sap ben bé què es busca. Això que podria semblar un entrebanc és, de fet, un joc apassionant. Tens el mapa del tresor, però et falten els punts de referència que ens han de portar pel camí, i la recerca es converteix en una aventura, que seria impossible sense els experts exploradors que ens guien pels senders i els marges de les terres ignotes dels arxius. Mai s’havia fet una recerca de les barraques de fira que entre el segle XVIII i 1939 van ocupar els espais marginals de la ciutat per exhibir-hi gegants, nans, dones tigre, museus de cera i anatòmics. Avui us convidem a fer-ho a l’arxiu. Passin i vegin!"

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia per correu electrònic: arxiucontemporani@bcn.cat

Aquesta activitat es retransmet també en streaming per YouTube

També podeu llegir la crònica "El defecte com a espectacle", que Francesc Marquillas Masó ha fet per a la revista digital Núvol.







El Born Centre de Cultura i Memòria: presentació del llibre i conversa entre Enric H. March, autor, i Jordi Tomàs, antropòleg africanista.

Dimarts 21 de juny, a les 18:30h. Aneu a l'enllaç per fer la vostra reserva.

Barcelona Freak show. Història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939 (Viena Edicions i Barcelona Llibres, 2021) és el retrat d’una Barcelona desapareguda, on l’exhibició de tota una galeria de personatges considerats curiosos, exòtics i que sovint vivien fora de la llei, esdevenia un espectacle i distracció per a les classes populars.

El llibre és el punt de partida per parlar amb el seu autor, el filòleg i historiador Enric H. March, i l’antropòleg Jordi Tomàs sobre les implicacions i responsabilitats col·lectives que hi ha darrere aquestes pràctiques que convertien la diferència en espectacle.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada