Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimecres, 20 de setembre del 2017

Comença l'any 5784



ראש השנה
Roix ha-Xanà 5784

Xanà tovà umetukà
Feliç i dolç Any Nou
Anyada buena i dulse


El Roix ha-Xanà és l'Any Nou jueu. Se celebra el primer i el segon dia del mes hebreu de Tixrí, que en el calendari gregorià coincideix aquest 2023 amb els dies 15 (des del capvespre) i 17 de setembre.

La paraula hebrea "Xanà" de la salutació "Xanà tovà" (Feliç Any Nou), que es tradueix per "any" deriva d'una arrel en hebreu que significa alhora "canvi" i "repetició". Xanà tovà, per tant, no és només el desig que forces no humanes, com ara el temps, siguin bones, sinó que són paraules d'alè per enfortir la determinació individual d'efectuar canvis personals. La celebració es basa en l'experiència humana que testifica que es pot i s'han de fer canvis, i que també es pot tornar a aprendre les oblidades lliçons de la humanitat.

En celebrar l'Any Nou el judaisme afirma que els éssers humans no tenen una altra opció més que la de continuar constantment desenvolupant-se moralment i intel·lectualment. L'alternativa és la de caure en el buit de la manca de propòsit. El futur està sempre per construir i nosaltres en som part activa.

Som a l'any 5784 des de la creació del món i d'Adam i Eva, segons els números que s'extreuen de la Torà. Com totes les dades religioses, aquest comptatge és aproximat: ara no ens barallarem amb la ciència per uns anys amunt o avall. Alguna data s'ha de triar per celebrar el Cap d'Any! Tanmateix, el temps i l'existència són relatius, i en això hi coincideixen els científics i la saviesa popular. Entre 5784 i 13.000 milions d'anys només hi va un pensament. A tot estirar, una vida: el món és món tant en quant som capaços de pensar-lo. Un cop morts, s'esborra tota consciència i tota evidència de l'existència de l'Univers, però queden les nostres obres, que han de servir perquè la vida continuï endavant.

La festa comença la vigília de l'1 de Tixrí quan apareix la primera estrella en el cel. És aleshores que es fa sonar el xofar, un instrument fet de banya d'animal caixer (kosher, pur; com el boc, el marrà, l'antílop...), com el que es va fer servir per enderrocar les muralles de Jericó en temps de Josuè (Jos, 6).


Un ba'al tekia (literalment, "mestre del so") tocant el xofar
Alphonse Lévy, 1843-1918


Des del punt de vista religiós, no es diferencia gaire de l'Any Nou cristià ni de cap altre. Són dies de pregaria, reflexió, penediment, record i bons desitjos per l'any que s'enceta; i també se celebra si no s'és creient. Es mengen pomes i mel, que simbolitzen que l'any serà dolç, peix i mangranes. Entre els creients, les pregàries s'allarguen durant deu dies fins el Iom Kippur, el Dia del Perdó (10 de Tixrí, és a dir, al capvespre del 4 d'octubre d'enguany).

L'Avinu Malkenu (Pare nostre), com el que interpreta Barbra Streisand en aquest vídeo, és un exemple de pregària per aquestes dates. I tant si s'és creient com si no, les pregàries, com els salms, fan de bon escoltar i li posen màgia a l'atzar estel·lar.




8 comentaris :

  1. Feliç any nou!
    L'etimologia hebrea "canvi" i "repetició" té unes connotacions que la vinculen d'allò més amb la situació actual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sícoris, serà que el canvi té sovint connotacions d'etern retorn. El conflicte és sempre inevitable. La capacitat d'adaptació individual és el que ha fet canviar el món (un món, d'altra banda, que sempre és petit i està compost de paraules); la capacitat de moure's en els intersticis de la realitat. Aquests intersticis són sagrats perquè són el veritable espai de llibertat (a voltes només mentals), que funcionen al marge de les convencions, els consensos i les lleis. Em sembla que no puc ser més críptic :D

      Elimina
  2. Jo vaig neixe el día del Yon Kippur. Shaná tová. Interesantíssim com totes les teves explicacions.

    Pere.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Compte, Pescatrix! Et deus referir al dia de Yom kipur d'aquest 2017. El calendari jueu és lunisolar i, per tant, les festes, respecte al calendari civil occidental (el gregorià) són mòbils (com la Setmana Santa cristiana, les pasqües, el Corpus, el Carnaval..., que segueixen el calendari lunar).

      Elimina
  3. שנה טובה לכולם
    Us desitjo a tots shanà tovà!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Jindřich. Shanà tovà igualment per a vosaltres!

      Elimina