Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimecres, 20 de setembre de 2017

Comença l'any 5778ראש השנה
Rosh ha-Shanà 5778
Shanà tovà umetukà
Anyada buena i dulse
Feliç i dolç Any Nou


El Rosh ha-Shanà és l'Any Nou jueu. Se celebra el primer i el segon dia del mes hebreu de Tishrí, que en el calendari gregorià coincideix aquest 2017 amb els dies 20 (des del capvespre) i 21 de setembre (per als jueus de la diàspora).

La paraula hebrea "Shanà" de la salutació "Shanà tovà" (Feliç Any Nou), que es tradueix per "any" deriva d'una arrel en hebreu que significa alhora "canvi" i "repetició". "Shanà tovà, per tant, no és només el desig que forces no humanes, com ara el temps, siguin bone, sinó que són paraules d'alè per enfortir la determinació individual d'efectuar canvis personals. La celebració es basa en l'experiència humana que testifica que es pot i s'han de fer canvis i que també es pot tornar a aprendre les oblidades lliçons de la humanitat.

En celebrar l'Any Nou el judaisme afirma que els éssers humans no tenen una altra opció més que la de continuar constantment desenvolupant-se moralment i intel·lectualment. L'alternativa és la de caure en el buit de la manca de propòsit. El futur està sempre per construir i no saltres en som part activa.

Som a l'any 5778 des de la creació del món i d'Adam i Eva, segons els números que s'extreuen de la Torà. I com cada any, ens repetim quan afirmem que, com totes les dades religioses aquest comptatge és aproximat: ara no ens barallarem amb la ciència per uns anys amunt o avall. Alguna data s'ha de triar per celebrar el Cap d'Any! Tanmateix, el temps i l'existència són relatius, i en això hi coincideixen els científics i la saviesa popular. Entre 5778 i 13.000 milions d'anys només hi va un pensament. A tot estirar, una vida: el món és món tant en quant som capaços de pensar-lo. Un cop morts, s'esborra tota consciència i tota evidència de l'existència de l'Univers, però queden les nostres obres, que han de servir perquè la vida continuï endavant.

La festa comença la vigília de l'1 de Tishrí quan apareix la primera estrella en el cel. És aleshores que es fa sonar el shofar, un instrument fet de banya d'animal kósher (pur; com la cabra, el marrà, l'antílop...), com el que es va fer servir per enderrocar les muralles de Jericó en temps de Josuè (Jos, 6).

Des del punt de vista religiós, no es diferencia gaire de l'Any Nou cristià ni de cap altre. Són dies de pregaria, de reflexió, de penediment, de record i de bons desitjos per l'any que s'enceta; i també se celebra si no s'és creient. Es mengen pomes i mel, que simbolitzen que l'any serà dolç, peix i mangranes. Entre els creients, les pregàries s'allarguen durant deu dies fins el Yom Kippur, el Dia del Perdó (10 de Tishrí, és a dir, al capvespre del 29 de setembre d'enguany).

L'Avinu Malkenu (Pare nostre), com el que interpreta Barbra Streisand en aquest vídeo, és un exemple de pregària per aquestes dates. I tant si s'és creient com si no, les pregàries, com els salms, fan de bon escoltar i li posen màgia a l'atzar estel·lar.

[+]

Rosh ha-Shanà 5772
Rosh ha-Shanà 5773
Rosh ha-Shanà 5774
Rosh ha-Shanà 5775
Rosh ha-Shanà 5777


8 comentaris :

 1. Feliç any nou!
  L'etimologia hebrea "canvi" i "repetició" té unes connotacions que la vinculen d'allò més amb la situació actual.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sícoris, serà que el canvi té sovint connotacions d'etern retorn. El conflicte és sempre inevitable. La capacitat d'adaptació individual és el que ha fet canviar el món (un món, d'altra banda, que sempre és petit i està compost de paraules); la capacitat de moure's en els intersticis de la realitat. Aquests intersticis són sagrats perquè són el veritable espai de llibertat (a voltes només mentals), que funcionen al marge de les convencions, els consensos i les lleis. Em sembla que no puc ser més críptic :D

   Elimina
 2. Jo vaig neixe el día del Yon Kippur. Shaná tová. Interesantíssim com totes les teves explicacions.

  Pere.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Compte, Pescatrix! Et deus referir al dia de Yom kipur d'aquest 2017. El calendari jueu és lunisolar i, per tant, les festes, respecte al calendari civil occidental (el gregorià) són mòbils (com la Setmana Santa cristiana, les pasqües, el Corpus, el Carnaval..., que segueixen el calendari lunar).

   Elimina
 3. שנה טובה לכולם
  Us desitjo a tots shanà tovà!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Jindřich. Shanà tovà igualment per a vosaltres!

   Elimina