Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimarts, 15 de març del 2011

Biblioteques per dins [09]



5.000 anys d'història de l'escriptura han servit per convertir les biblioteques en magatzems de tot tipus de deixalles manuscrites o impreses: pedres, maons, tauletes de fang, trossos de plom, planxes de coure, restes de ceràmica, taules de fusta, amb cera i sense, pergamins, papirs, vinils, plàstic... Però, sobretot, paper: muntanyes i muntanyes ingents de paper. En només 549 anys de cronologia occidental (els asiàtics els deixem a banda: ja se sap que ells ho van inventar tot abans), a cop d'impremta hem generat més lletra impresa que la resta d'anys d'història de l'escriptura. I això que el foc ha actuat de moderador (no sempre amb prou encert, tot s'ha de dir).

Potser algun dia les biblioteques tal i com les entenem ara desapareixeran. És fàcil que el llibre es converteixi en un article d'ús privat, de col·leccionista o de museu. Però ningú vessa llàgrimes pels aedes grecs o els joglars medievals, que treballaven de memòria, ni hi ha escribes a l'atur; ningú enyora el tacte del pergamí ni les oques el seu passat subministrant plomes. Abans que lletra impresa, la literatura va ser oral durant mil·lennis: no perdrem el gust d'explicar mentides. Les religions del Llibre van fixar la paraula divina, però Déu ha necessitat sempre un intermediari. Els ignorants no preguntaran. Els cecs seguiran sense veure-hi i els sords no escoltaran. Els bibliotecaris es convertiran en gestors d'informació sense perdre el seu encant. O en aplicacions informàtiques.

A l'espera d'enterraments i beatificacions, hi ha bibliotecàries que coreografien el seu esperit de servei públic, i hi ha qui compon himnes al ritme de "Sunday Girl" de Blondie


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada