Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dissabte, 26 de març del 2011

Los desastres de la guerra, de Goya



La col·lecció de gravats Los desastres de la guerra, que Francisco de Goya va fer per retratar la guerra de la Independència (1808-1814), van ser exhibits del 24 de març al 29 de maig de 2011 al Museu Diocesà de Barcelona. L'exposició també dedicava un apartat a recordar com va afectar aquest conflicte Catalunya amb documentació inèdita del Museu Diocesà relacionada amb aquest període, com per exemple els fets històrics del sacerdot Pere Coret, que va exercir d'espia doble, o del sergent de Ciudad Rodrigo (Salamanca), que amb ardor patriòtic va viatjar per França durant quatre anys fent-se passar per cardenal Borbó, oficiant misses, casant i confessant els feligresos, fins que va caure a mans de la Inquisició.




La mostra recopila 80 gravats de la primera edició que la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando va fer el 1863. Goya va fer els dibuixos arran de la petició del general José de Palafox, defensor de Saragossa, que va enviar una missiva a l'artista demanant-li que viatgés a la capital aragonesa convertint-se no només en testimoni directe del conflicte, sinó que s'avançava al concepte de reporter gràfic retratant l'horror humà, que en els primers gravats plasma d'una forma directa en la primera part de la mostra.

La segona part de la col·lecció de gravats abraça el període entre 1848 i 1865, i deixa les escenes més sanguinàries per centrar-se en la fam i la misèria que vivia la població de Madrid.

Finalment, Goya va escenificar la seva decepció per l'arribada al poder del rei Ferran VII, que després d'abolir la Constitució del 1812 va trair el poble i va caure en el més dur absolutisme.

Al web de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando hi podeu trobar tota la col·lecció dels gravats Desastres de la Guerra, així com els Caprichos, Tauromaquia o els Disparates.




2 comentaris :

  1. Aquests gravats són una experiència que cal viure. Els recordo d'una exposició de fa anys, però ara podria ser un bon moment per repetir. Tot i la lucidesa que mostra la seva mirada àcida, trobo divertit això que el decebés Fernando VII: què coi esperava d'un rei?

    ResponElimina
  2. Mira, precisament la primavera passada vaig ser al Museo del Prado i vaig poder gaudir d'aquests gravats i dels Caprichos, les pintures negres... Tota ocasió és bona per revisitar-lo.

    ResponElimina