Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dijous, 28 d’abril de 2011

Els carrers de BarcelonaLas calles de Barcelona (Barcelona, 11 de desembre de 1824 – Madrid, 14 de gener de 1901), de Víctor Balaguer només es pot trobar en llibreries de vell o en alguna edició facsímil no massa agraciada. Però ara (cliqueu l'enllaç) Google ens l'ofereix digitalitzat (en l'edició de Salvador Manero).

És una obra imprescindible si es vol conèixer la història dels carrers de la Barcelona d'intramuralles, com anuncia el seu subtítol: "Origen de sus nombres, sus recuerdos, sus tradiciones y leyendas, biografías de los personajes ilustres que han dado nombre a algunas; historia de los sucesos y hechos célebres ocurridos en ellas y de los edificios más notables, así públicos como particulares, que existen en cada una, con la reseña y noticia de todo lo más importante relativo a la capital del Principado, ed. de gran lujo adornada con preciosas láminas".

L'obra ens ofereix tota una sèrie de dades i anècdotes antigues (no sempre corroborables històricament), que no és possible trobar enlloc més, tret d'Històries i llegendes de Barcelona, de Joan Amades.

2 comentaris :

  1. Jo les he de tenir, en tot cas, a casa del meu germà, ja saps que el meu pare també va fer la ressenya d’alguns carrers de la ciutat, a La Nova Crònica de Barcelonah Ara veig d’on venia la seva admiració per Víctor Balaguer, y la intenció de deixar la seva biblioteca al museu Balaguer en cas de la seva mort. Quan torni a Barcelona, esbrinaré on son aquests llibres. Tinc tantes coses per llegir i mirar on son, que em mancaran anys per fer-ho. Gracies com sempre Enric, per haver-ho mencionat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, Rosa, tinc present les cròniques del pare! Gràcies a tu per la confiança!

      Elimina