Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dijous, 4 de març de 2021

Calefacció amb forns de carbó als fanals del passeig de Gràcia

Banc-fanal de Pere Falqués al passeig de Gràcia
Brangulí, c. 1930


Article fet amb la col·laboració
d'Enric Comas Parer


Des de fa un dies corre la brama que les portes de ferro dels bancs-fanal del passeig de Gràcia eren l’accés a uns forns de carbó per mantenir calents els seients. La notícia ha estat difosa a través de l’aplicació TikTok i s’ha escampat irremissiblement per totes les xarxes socials (cliqueu aquest enllaç per veure el vídeo). La ignorància, diuen, és molt atrevida, i ara costarà Déu i ajut convèncer els barcelonins que això és mentida i s’acabarà convertint en una llegenda urbana. Ningú s'ha preguntat per on sortia el fum de la combustió, per exemple? Anem a pams.


Portes del "forn" d'un dels bancs-fanal
Enric H. March
 

Aquests bancs-fanals, inaugurats el 21 de desembre de 1906, estan situats al llarg del passeig de Gràcia de Barcelona i van ser projectats per l’arquitecte municipal Pere Falqués i Urpí (Sant Andreu de Palomar, 1850 – Barcelona, 1916), que va exercir aquest càrrec entre 1889 a 1914. Són en total trenta-dos fanals amb bancs revestits amb trencadís (que no estava acabat quan es van inaugurar), la qual cosa va fer pensar la falsa creença que eren obra d’Antoni Gaudí.

El banc, a més de la seva funció com a lloc de descans, és la base d'un fanal de ferro forjat, fabricat al taller de fosa de Manuel Ballarín, cunyat de Falqués. De el banc arrenquen dos braços de ferro que, a mesura que s'alcen es van corbant cap al carrer i acaben unides en forma de mitja lluna, de l’extrem de la qual penja el llum que il·lumina la calçada, mentre que al costat oposat hi ha l'escut de la ciutat coronat per la corona comtal amb el ratpenat de Jaume I. A mitja alçada, a la banda de la vorera, penja un altre llum que il·lumina la vorera. Entre la dècada de 1950 i 1985 van patir algunes modificacions, com podem veure a Barcelofília.

Aquests fanals van ser força criticats, sobretot pels artistes i intel·lectuals que en aquella època giraven al voltant del Noucentisme i que defensaven la tornada al classicisme, a la simetria i a la senzillesa de les formes, i van ser protagonistes de crítiques com la de La Vanguardia del 6 de novembre de 1906, que els anomenava "armatostes, sustentáculos o lo que sea"; o de bromes i acudits publicats a la premsa satírica barcelonina, com el dibuix de Joan Llaverias al Cu-Cut!, el desembre de 1906, en què un vianant esbroncava Falqués:Oh; Falqués, home fatal!
Si mai al Passeig de Gràcia
tornes a fer cap desgràcia,
te penjaré d’aquest pal.
 

I el forn de carbó per escalfar els bancs? Res de res. Gràcies a la recerca d’hemeroteca feta pel company historiador i amic Enric Comas, en un acudit un acudit aparegut també al Cu-Cut!, el gener de 1907,un guàrdia municipal crida l’atenció a un cuiner que intenta coure un pollastre sota un dels fanals perquè aquelles portes tenen l’aspecte d’un forn; li ho semblava al protagonista de l’acudit, però també als barcelonins que passejaven pel passeig de Gràcia.


Acudit de la revista satírica Cu-Cut!, de gener de 1907


Se’n feia ressò la premsa, com l’edició del vespre de La Veu de Catalunya del 22 de desembre de 1906, acabats d’inaugurar. I a la mateixa notícia s’informava del misteri d’aquelles portes, que servien per accedir al mecanisme per pujar o baixar el fanal i poder-ne fer el manteniment corresponent, com per exemple, canviar les bombetes quan es fonien.


La Veu de Catalunya, 22 de desembre de 1906


Com molt amablement ens apunta un altre Enric en els comentaris i Antoni Gual Via, les lluminàries originals dels fanals eren làmpades d'arc, no eren bombetes (la llum es produïa per la lluïssor d'un arc elèctric). Això es feia amb en dues barretes/elèctrodes de carbó posades entre elles a una distància que saltava el corrent. Les barretes es consumien i s'havien de canviar periòdicament. D'aquesta manera, té lògica pensar que el que els elèctrodes de carbó de recanvi es guardessin dins del banc, i que això afavorís encara més la confusió.

No sabem d’on ha tret la informació la persona que ha publicat el vídeo de TikTok, però és evident que de recerca no n’ha fet cap. Els arxius i les hemeroteques hi són per alguna raó, i abans d’afirmar res cal consultar les fonts primàries. No ens podem creure qualsevol cosa que es publica a les xarxes si no se n’esmenta la referència d’on s’ha tret la informació.


Addenda:

Amb posterioritat a la redacció d'aquest apunt he sabut de l'existència d'un article de Lluís Permanyer, publicat a La Vanguardia el passat 21 de gener, on també comenta l'error d'aquesta creença, la qual cosa fa més greu la difusió de la notícia falsa sobre els fanals del passeig de Gràcia, apareguda pocs dies després. Aquesta coincidència em fa pensar que el naixement del vídeo prové d'haver llegit el títol i el remarcat en negreta de l'article, però no el contingut. I d'això viuen moltes de les notícies que corren: de repetir títols i titulars, però no el text. Ja se sap: llegir és molt cansat i avorrit.

64 comentaris :

 1. Exquisitos bancos y luminarias, nada que ver con lo que hay hoy destrucción y miseria gracias a la independencia.

  Saludos

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Clar, només li falta dir que gràcies a Franco viviem millor!

   Suprimeix
  2. El company Anònim es deu referir al carrer de l'Independència perquè de la de veritat n'hem tastat poca.

   Suprimeix
  3. Aaaaaaaara!!! Gran aportació!!! La cirereta d'aquesta notícia!!!
   Vostè, amb el seu saber, il.lumina més que aquests fanals!!!

   Suprimeix
  4. Hablando de noticias falsas sin referenciar, es un buen ejemplo tu afirmación sobre la independencia.

   Suprimeix
  5. Destrucció i misèria???? On la veus. Creus que a la Barcelona de de principis del segle XX, no hi havia una gran classe treballadora, que vivia en la misèria extrema i de la que van néixer grans explosions revolucionàries que formen part de la història de la ciutat??

   Suprimeix
  6. Els escrits que parlen de Independència són poc ensenyats, són de "persones" que buscan la confrontació.
   Molta conta....

   Suprimeix
  7. Qué están hablando de farolas !!! Jolines
   Qué tiene que ver el independentismo!!!!

   Suprimeix
  8. Aquest paio ja ha trobat la ocasió de ficar pel mig la Independencia en un tema que no hi té rès a veure amb el que s'està parlant. Estan malats d'odi i de ràbia cap els catalans. 🎼Som i serem gent catalana tan si es vol com si no es vol que no hi ha terra més ufana sota la capa del sol 🎶

   Suprimeix
  9. Deixeu-lo estar que de ximplets disposats a sembrar citzània n'hi ha molts. No li fem cas i es morirà ell solet...

   Suprimeix
  10. La destrucció i la misèria, l'aporta el nacionalisme espanyol, que només coneix la repressió i la violència!

   Suprimeix
  11. Enric, el teu gran bloc s'ha fet gran de cop! Ja tens trols i unionistes!

   Suprimeix
 2. Aquesta si que 'es bona, jajajaja.
  Te aseguro que me has hecho sonreír con esto del horno.
  Salut

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Ja veus, Miquel. Tothom s'atreveix a difondre notícies sense informar-se. Salut!

   Suprimeix
  2. La desinformació està a l.ordre del día en temes extremadament més greus q aquest.
   Dit això, molt bona la rectificació 1, però excel.lent l'aportació de l.Enric 2 que ha recol.locat al rectificador explicant el tipus d.enllumenat i orígens de la raonable confusió i conseqüent llegenda.
   M.ha resultat incòmoda la prepotència amb que els i.lustrats es posen les mans al cap davant una divulgació q no tenia cap mala fe.
   Com replicava un gran periodista, justament de La Vanguardia: "No dejes que la verdad arruine una buena noticia". I la historia dels forns es fantàstica, sobre tot perquè escenifica el nivell de confort q vivien els burgesos del Passeig de Gràcia en aquella època a Barcelona - sobre tot per contrast amb altres barris de la mareixa Barcelona-.
   Aquesta llegenda fa molts anys que ronda per Barcelona, no serà aquest pobre del Tik Tok qui ara faci el terrible mal d.escamparla. La Generalitat de Catalunya mai ha posat cap control al fenòmen- aquest sí perillós- dels Free Tours, on qualsevol - generalment joves extranjers de fora de Barcelona que venen a passar al temporada- poden explicar les vejenades més inverosímils q pugueu imaginar. I han explicat una Barcelona irreal i inexistent a milers de visitants que han passat per la nostra ciutat. Això ho fan impunement amb el vist-i-plau dels departaments de Cultura, Turisme i Empresa.
   Així q, reprenent el tema, perdonem la vida a qui no va amb mala fe, sobre tot si l.errada circula.per Barcelona des de fa MOLTS anys.
   Un coneixedor en profunditat -l.Enric 2- ha explicat el tipus d.enllumenat i ens ha raonant d.on podría venir la confusió d.aquesta llegenda urbana. Des del respecte i el coneixement mès tècnic i profund- el q no acostuma a trobar.se als diaris i menys a aquesta retalls de La Vanguardia q acompanyen la defensa, l.Enric 2 ha recol.locat elegantment als il.lustrats q es posaven les mans al cap davant l.atreviment dels ignorants.
   Es magnífica la historia dels forns. Gràcies als tres, a l.un per publicar.la i donar.li l.oportinitat a l.altre per exaltar.nos i sobre tot al tercer per arribar a la "lógica intrínseca dels fets" q és al que hauria d.aspirar qualsevol informador. Moltes gràcies als tres.

   Suprimeix
  3. Gràcies, Irene. Certament, l'aportació de l'Enric 2 és molt bona, i l'he incorporada al text. Tens raó quan dius que hi ha molt desinformat que va explicant una història inventada de la ciutat amb la disfressa de guia, i que no hauríem de convertir l'autor del vídeo en boc expiatori. De tota manera, m'han dit (no ho he comprovat) que l'autor d'aquest vídeo no és la primera vegada que publica anècdotes de Barcelona plegades de dades falses.

   Suprimeix
  4. Per això els guies de turisme de Catalunya,formats i acreditats, lluitem des de fa moolts anys en contra dels que "van disfressats de guia".

   Suprimeix
 3. Gràcies
  Ara toca reenviar fent marxa enrere, a tothom q hem enviat el de tik tok i demanar q facin el mateix per desfer el malentès

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Ho tenim malament, Miyuya. La notícia falsa continua escampant-se. No té aturador.

   Suprimeix
 4. No sé el perquè però, llegint aquest article només em ve al cap aquella sèrie de tv3 anomenada "n'hi ha que neixen estrellats"

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. T'entenc, Josep. I n'hi ha que neixen sense estrella!

   Suprimeix
 5. Gràcies per l'interés de informar correctament i passar pàgina segons quins comunicats 😊

  ResponSuprimeix
 6. Sap greu ampasarse un fake. Era una bonica historia fácil de creure....ho sento. Ho he reenviat a un parell de grups de FB i a quatre amics del WhatsApp. Que els falços forns serveixin pel manteniment i poder canviar bombetes es també prou interesant.Gracies per aclarir la questió.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. No pateixis. Ens pot passar a tots. El responsable és qui ha fet el vídeo sense consultar cap font fiable.

   Suprimeix
 7. Gracies per l'aclaració, sempre les xarxes. creiem que ho tenim tot i després passa el que passa.
  avisos de le policia, medicaments, etc. tothom és creu savi, cal tenir cura per no posar la pota.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Doncs sí. Cal tenir la precaució de confirmar amb altres fonts qualsevol notícia que ens arriba a través de les xarxes, i buscar sempre fonts fiables.

   Suprimeix
 8. Aqui teniu el post d'instagram de la noia que ho ha creat:
  https://www.instagram.com/p/CL9Rv0bivW0/

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Jo li he escrit i m'ha contestata bàsicament que hi ha vàries versions i que ella es queda amb la més romàntica, amb un parell!! :( A veure, si vols,si tu la pots convéncer o li passes el link del teu article. Al menys, que rectifiqui.

   Suprimeix
  2. Hi acabo de publicar el vincle a l'article, però dubto que li faci cas. Que la veritat no espatlli una bona història!

   Suprimeix
 9. Tot plegat, un bon embolic! Això, és el risc que tenen les xarxes.No hem de creure tot el que es publica. Si més no, contrastar-ho.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Doncs sí, és important que contrastem tota la informació que ens arriba, i més ara que ho fa massivament.

   Suprimeix
 10. Moltes gracies.Anima el saber que aun quedan personas instruidas y que gustan compartir su conocimiento.Gracias!

  ResponSuprimeix
 11. Meli Basilea05 de març, 2021

  Moltes gràcies, Enric. Quin gust que ho haguis aclarit. Crec que és important explicar la veritat i no crear interpretacions falses, per molt q siguin "més romàntiques"com diu la noia del tick tock

  ResponSuprimeix
 12. Per acabar amb les falses creences sobre els meravellosos fanals del Passeig de gràcia de Barcelona, que alguns donen informacións falses sobre les meravelloses portes de ferro forjat de sota el banc.

  ResponSuprimeix
 13. Gràcies Enric, ens feia falta la teva aportació!!

  ResponSuprimeix
 14. També és molt interesante el veritable ús ,encara que sigui més romàntic el falso.Moltes gràcies per l'aclariment.

  ResponSuprimeix
 15. Hi ha gent que publica coses de manera molt poc seriosa, sense haver buscat abans informació;la pena es que hi ha gent que creurà sens dubtar el que diu la noia en el vídeo.
  Has fet molt bé en posar-li l'enllaç al teu article,a veure si el llegeix i augmenta una mica el seu nivell cultural.

  ResponSuprimeix
 16. Ohoh!.. i és que sempre anem a parar al mateix..a la gent,
  una majoria, no li agrada el llegir, accepta només "els dibuixets".. ja ve de temps!! llavors,els hi ve bé l'acudit que són quatre lletres, i si, a riure!.. i com és lògic, l'acudit va de boca en boca fins que algú, que com aquest talòs del vídeo, d'esmerça en acolorir-lo i emmarcar-lo, i així,hom se'l creu més a gust i l'enfatitza fins al punt de convèncers.. ho continuarem veient.. és un mal arrelat!!
  De nano, recordo que el pare, quan la passejada era per aquest indret, i ens asseiem en algun d'aquests bancs, em deia que,en ser calents, ens aliviaría del fred..no sé pas si m'enganyava a consciència o ho ignorava! Gràcies Enric.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Jaume, com que aleshores els barcelonins feien broma amb els forns dels bancs, segurament el teu pare seguia la broma. De fet, durant tot aquest temps de tant en tant ha anat tornant la idea dels forns, però ara les xarxes socials han ajudat a escampar-ho i a fer més sòlida la falsedat.

   Suprimeix
 17. I si la facke és aquesta?

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. En aquest cas tot està documentat amb les referències corresponents, que tothom que vulgui pot comprovar a les hemeroteques.

   Suprimeix
 18. Voldria fer un apunt a l'article:
  Les lluminaries originals dels fanals eren làmpades d'arc, no éren bombetes (la llum es produïa per la lluïssor d'un arc elèctric).
  Això es feia amb en dos barretes/electrodes de carbó posades entre elles a una distància que saltava el corrent. Les barretes es consumien i s'havien de canviar periòdicament.
  D'aquesta manera, té lògica pensar que el que guardàven a baix del banc éren electrodes de carbó de recanvi.
  I ací la confusió.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Felicitats per l.aportació i per clarificar la confusió des de la serenitat i el coneixement profund del tema. Tant de bó els il.lustrats escandalitzats en bloc que es donaven copets a l.esquena els uns als altres davant l.atreviment i la ignorància hagin après avui alguna cosa de tu. Moltes gràcies.

   Suprimeix
  2. Sembla ben trobat, Enric. Segurament, la suma dels carbons de recanvi i les portes semblants a les d'un forn van ajudar. De tota manera, ja aleshores els barcelonins feien broma sobre els forns dels bancs.

   Suprimeix
 19. La meva mare em deia sinó ho saps no ho diguis

  ResponSuprimeix
 20. Els dos m'han semblat bonics, però el segon més entenedor i lògic. Sempre que paseijo p'el Passeig de Gràcia, acostumo a seure una estona amb algún d'aquests preciosos bancs-fanals. Gràcia per l'article.

  ResponSuprimeix