Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dilluns, 28 de febrer del 2011

Rànquing de cites bíbliques


Biblegateway, la Bíblia en línia més usada en el món ha publicat  una anàlisi estadística amb els versets bíblics més  buscats en el seu motor de cerca. Joan  3,16 ha resultat ser el més  sol·licitat. Aquesta llista ha estat contrastada per Google, que conserva la informació dels vuit milions d'usuaris que visiten el lloc cada mes. Aquest és el rànquing:

1) Joan 3,16: "Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic perquè no es perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna."
2) Jeremies 29,11: "Jo sé quins són els meus designis sobre vosaltres, designis de pau i no de desgràcia: jo us donaré un futur i una esperança. Ho dic jo, el Senyor."
3) Romans 8,28: "Sabem que Déu ho disposa tot en bé dels qui l'estimen, dels qui ell ha decidit cridar."
4) Filipencs 4,13: "Em veig capaç de tot gràcies a aquell qui em fa fort."
5) Gènesi 1,1: "Al principi, Déu va crear el cel i la terra."
6) Proverbis 3,05: "Confia en el Senyor de tot cor, però malfia't del propi saber; [...]"
7) Proverbis 3,06: "[...] si tens present el Senyor en tot el que emprens, ell et guiarà pel camí dreturer."
8) Romans 12,2. "No us emmotlleu al món present; deixeu-vos transformar i renoveu el vostre interior, perquè pugueu reconèixer quina és la voluntat de Déu, allò que és bo, agradable a ell i perfecte."
9) Filipencs 4,6: "No us inquieteu per res. En tota ocasió acudiu a la pregària i a la súplica i presenteu a Déu les vostres peticions acompanyades d'acció de gràcies."
10) Mateu 28,19: "Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l'Esperit Sant."

Es poden treure moltes conclusions sobre aquest resultat, però només en faré una aproximació. Primer, una de classificatòria. Dels 10 hits, 6 cites pertanyen al Nou Testament i 4, a l'Antic. De les neotestamentàries, 2 són dels evangelis (Joan i Mateu) i 4 són cartes (Romans i Filipencs). Les de l'Antic, 2 pertanyen als Escrits (Proverbis), 1 a Profetes (Jeremies) i només 1, Gènesi 1:1, és de la Torà (Pentateuc).

Tots ells, excepte Gènesi i Mateu, són marcadament catòlics i posen el seu accent en la seguretat que Déu dóna fortalesa als homes, subratllant l'esperança en una vida millor, el regne de Déu, que no és pas a la terra.

És evident que la major part dels usuaris que cercaven en el text bíblic sabien què buscaven i volien trobar, en la paraula divina, consol i esperança. No és gens agosarat deduir, doncs, que aquests individus necessitaven reafirmar la seva fe perquè la realitat no els deu ser massa favorable.

La cita de Mateu, per altra banda, és prou proselitista com per atribuir-la a faccions cristianes més donades a trocar a la porta dels descreguts per dur-los al bon camí. Però els proselitistes per antonomàsia, mormons i testimonis de Jehovà, poden citar la Bíblia de memòria, per tant, es fa difícil pensar que els cercadors d'aquesta cita puguin venir d'entre les seves files. En tot cas, és clar que amb la cita es pretén confirmar que cal convertir els infidels i convèncer els pagans del seu error. Algú es vol assegurar que està fent bé la seva feina.

La cita de Gènesi és la primera frase de la Bíblia. No crec, doncs, que qui la busqués tingués cap altra pretensió que la d'assegurar-se quin era l'enunciat correcte.

És simptomàtic comprovar que la necessitat o la curiositat dels usuaris deixa de banda el contingut més "històric" i literari de la Bíblia, fins i tot el teològic, per anar a buscar ajut i confirmació de les pròpies creences. Si en lloc d'estar davant les cites bíbliques més buscades es tractés de la llista de llibres més venuts, els d'autoajuda coparien el rànquing. Potser caldria comprovar que no sigui realment així. Tots sabem que les llistes de llibres més venuts són falses perquè només contemplen els resultats comercials de les grans llibreries, quan resulta que qui ven més llibres a tot l'estat és Carrefour.

Per acabar, només volia assenyalar que el públic general que consulta la Bíblia, segons les dades d'aquest rànquing, no està massa allunyat de la resta de mortals que necessiten trobar un pastor que els guiï, una paraula que els reconforti o una màxima que doni sentit a la seva vida. Capellans, gurús, premsa i programadors de televisió tenen la feina assegurada.

[Per a les cites he fet servir la Bíblia interconfessional de l'Associació Bíblica de Catalunya]

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada