La reconstrucció de Barcelona i altres mons

diumenge, 6 de maig de 2012

Vil·la Urània: Barcelona en òrbita

Josep Comas i Solà

[Actualitzat 12 de maig de 2012: Vil·la Urània no s'enderroca!, al final de l'apunt]

El 3 de Febrer de 1921 Barcelona es posava, literalment, en òrbita. L’astrònom Josep Comas i Solà (1868-1937), impulsor de l'astronomia moderna a Catalunya, director de l'Observatori Fabra des de la seva creació l'any 1904, i fundador i president de la Sociedad Astronómica de España y América, anomenava Barcelona un dels onze asteroides que va descobrir en el Cinturó Principal, la regió del Sistema Solar que es troba aproximadament entre les òrbites dels planetes Mart i Júpiter.

Entre 1920 i 1930, Comas i Solà identificava els asteroides (804) Hispania, (925) Alphonsina, (945) Barcelona; (986) Amelia, (1102) Pepita, (1117) Reginita, (1136) Mercedes, (1188) Gothlandia: la intenció del descobridor era donar-li el nom de Catalonia, però la situació política li ho va impedir i li posà Gotlàndia, que és com els francs van anomenar al segle VIII la zona conquerida als gots i que, amb el temps, esdevindria Catalunya; (1626) Sadeya, (1655) Comas Solá, i (1708) Polit.

Descobridor també de dos cometes, va ser pioner en l'ús de la fotografia i el cinema en l'astronomia. Malgrat la seva importància com a científic reconegut internacionalment (feu un cop d’ull a la Viquipèdia), avui és gairebé un desconegut a la seva ciutat i al seu país, com ho demostra el fet que és a punt de desaparèixer part del seu llegat.

Barco de Valdeorras (Josep Comas i Solà)

Tot i que bona part de les observacions i els descobriment es van fer a l’Observatori Fabra, la majoria van ser efectuades des del seu propi observatori de Vil·la Urània, a la Via Augusta 102-104 de Barcelona. Compromès amb la divulgació científica entre els ciutadans, organitzava visites guiades al Fabra i a l'observatori de Vil·la Urània, la qual cosa el va fer tan popular entre els barcelonins que el seu enterrament va ser un dels mes multitudinaris vistos mai a Barcelona. En el seu testament va llegar la Vil·la Urània i els seus aparells astronòmics a la ciutat de Barcelona.


I quan ningú se’n recordava de Josep Comas i Solà, el seu nom surt a la llum quan descobrim que la Vil·la Urània serà enderrocada. Feia saltar la notícia d’historiador i company blocaire, Dani Cortijo, des del seu bloc Altres Barcelones.

Ens hem passat tota la nostra vida veien desaparèixer el patrimoni de Barcelona a mans d’alcaldes, constructors i interessos mercantilistes. Estem veient com en el corredor de la Sagrera i de Sant Andreu, on s’està construint el traçat de l’AVE, es tira terra sobre els descobriments que les pales deixen al descobert. Però potser ja va sent hora que siguem els barcelonins, amos de la nostra ciutat, qui diguem quins són els nostres interessos, començant per preservar la memòria i la història de Barcelona.

Membres de la família de Comas i Solà han enviat una carta en la que amenacen a l’Ajuntament amb una denúncia per incompliment del llegat i han convocat una concentració demà 7 de maig a partir de les 8:00 per aturar l’enderroc. També podem fer força i dir la nostra a Twitter amb l’etiqueta #salvemvillaurania.

Un dels mals que tenim els barcelonins és la memòria fràgil. Barcelona ha crescut i creix a base de destrucció i, un moment o altre, acabem lamentant aquest afany de fer net. Després, quan ja és tard, ens afanyarem a fer arqueologia dels records.

Placa a la Via Augusta que recorda el descobriment 
del primer planeta menor, Hispania

Actualitzat 7 de maig de 2012

L'Ajuntament ha suspès temporalment l'enderroc de la casa que hi ha a la finca Vil·la Urània, al Farró, gràcies a la pressió de familiars, veïns, blocaires i xarxes socials, i a la pressió que ha suposat la nostra presència física a la finca, tot i que sí que començarà els propers dies l’enderroc de la finca del número 31 del carrer Saragossa.

El regidor del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Joan Puigdollers, s’ha compromès a obrir un procés participatiu per trobar el consens i decidir què es farà a la finca. Puigdollers ha volgut remarcar que el barri del Farró no disposa de cap equipament municipal i que la voluntat és construir-ne un a Vil·la Urània. El regidor tampoc ha descartat que un espai es pugui destinar a l’astronomia. Puigdollers ha negat taxativament que s’hagi pensat a construir-hi habitatges.

Els familiars de Comas i Solà estan disposats a fer tot el que estigui al seu abast per preservar l’última voluntat de l’astrònom, que va cedir l’edifici a la ciutat perquè s’hi fessin activitats culturals i de divulgació de la ciència, sobretot de la seva disciplina.

Actualitzat 12 de maig de 2012

Vil·la Urània no s'enderroca! Informa un representant de la família de Josep Comas i Solà a Una lectora corrent que ahir la família es va reunir amb el regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi, al qual pertany el carrer Saragossa, on es troba Vil·la Urània, la finca de l'astrònom barcelonès que hauria estat enderrocada fa uns dies si ningú no s'hagués mogut per evitar-ho. De la reunió, a la qual va assistir també un tècnic municipal, en van sortir les següents conclusions:

 • A la finca de Vil·la Urània no s'hi faran habitatges; es dedicarà exclusivament a equipaments públics. Caldrà requalificar el solar.
 • No s'enderrocarà Vi·lla Urània i mentre no es dugui a terme el projecte definitiu, se'n farà el manteniment, tant de la casa com del jardí.
 • Es farà una visita a la finca amb personal tècnic per determinar-ne l'estat actual
 • El districte en farà un pla funcional que s'ajusti als termes del llegat. Es prepararà amb urgència i possiblement el juny d'enguany ja es podrà portar ja al Consell de Districte. El presentaran també a la família de Comas i Solà.

[Ressons]

Altres Barcelones
La lectora corrent
Bereshit
Saragatona
L'home dibuixat
Fem xivarri
Criticart
Arquitectura, entre d'altres solucions

[Facebook]

Salvem Vil·la Urània
Amics de Barcelofília

[Twiter] #salvemvillaurania

[Documentació i notícies]

Suspès temporalment l’enderroc de Vil·la Urània, Marc Garcia i Núria Pujadas, BTV notícies.cat, 07.05.2012.
L'Ajuntament de Barcelona suspèn l'enderrocament de la Vil·la Urània arran de l'oposició dels veïns, 324.cat, 07.05.2012
La pressió popular frena de moment l'enderroc de Vil·la Urània, la casa de l'astrònom Comas i Solà, El Punt-Avui, 07.05.2012.
La pressió social aconsegueix aturar l'enderrocament de Vil·la Urània, El Periódico, 07.05.2012.
La familia de Comas i Solà denunciará al Ayuntamiento de Barcelona por el derribo de Vil·la Urània, La Vanguardia, 07.05.2012.
Hoy esta casa puede ser historia, José Ángel Montañés, El País, 07.05.2012.
Volen aturar l'enderroc de Vil·la Urània, la casa de l'astrònom Comas i Solà, El Punt-Avui, 05.05.2012.
El llegat de l’astrònom català Josep Comas solà, en perill, Josep Maria Trigo, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai-CSIC, ciencia.ara.cat, 05.05.2012.
Vil·la Urània se'n va al cel, per Helena López, El Periódico, 04.05.2012.
Compte enrere per a l'enderroc de Vil·la Urània (inclou vídeo), a BTV notícies.cat, 04.05.2012.
Denuncien l'imminent enderroc d'una vil·la del 1868, e-notícies, 02.05.2012.
Nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona, informant que l'equip d'arquitectes d'Oiskovia Arquitectura redactarà el projecte d'uns 15 habitatges en dret de superfície al carrer Saragossa.
Descripció de l'obra "Habitatges, escola bressol i casal de barri", projecte de l'estudi C. Gelpí Arquitectes.
Detall de la licitació per al concurs de projectes per fer habitatges, escola bressol i casal de barri al c/ Saragossa 29 de Barcelona, en el web del Patronat Municipal de l'Habitatge, 16.10.2009.
El nou casal de barri i pisos protegits, al carrer Saragossa, a líniasarrià, 03.11.2010.
L'observatori Vil·la Urània, de J. M. Oliver (Actes de la 1a Jornada d'Història de l'Astronomia i de la Meteorologia, Vic, 2005).

6 comentaris :

 1. Tot plegat ben lamentable. Haurem de fer mans i mànigues perquè no es perdi un altre element definitori del patrimoni cultural barceloní.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, Galderich, molt trist. Demà hi passaré cap a les 12 del migdia. A veure si encara és dempeus.

   Elimina
 2. podrien fer l'escola bressol conservant l'estructura de l'edifici, ja s'ha fet daltres vegades.
  Es curios com l'Ajuntament fa el que vol, ja que no deixen fer segons quines obres a zones protegides i daltres edificis com aquest s'ho salten a la torera.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aris, aquesta seria una bona solució. Com enderroquen l'edifici del costat, que conservin Vil·la Urània com a museu i escola d'astronomia i la resta per a equipaments del barri.

   Elimina
 3. bé, bé i rebé, han dit al TN que de moment la salven.

  ResponElimina