Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

diumenge, 18 de setembre de 2011

El diari d'Anna FrankEl diari d'Anne Frank recull, en neerlandès, els escrits que aquesta noia d'origen jueu, assassinada al camp de concentració de Bergen-Belsen, va escriure al llarg dels dos anys en què va viure amagada, durant l'ocupació nazi dels Països Baixos. El diari està escrit en forma de cartes a una Kitty que actua com a confident i que és la personificació del mateix diari. La primera edició va aparèixer el 1947 amb el títol Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 12 Juni 1942-1 Augustus 1944 (La casa del darrere: notes del diari del 12 juny de 1942 a l'1 d'agost de 1944).

Anne (Frankfurt del Main, Alemanya, 12 de juny de 1929 – Bergen-Belsen, Alemanya, 12 de març de 1945) va preveure la possibilitat que el text fos publicat –també va escriure contes que van ser publicats en el volum Contes de la Casa del darrere–, raó per la qual va passar a net determinats passatges, que han permès recuperar fragments perduts d'una llibreta que no s'ha conservat. L'original es coneix com a "versió A", mentre que la passada a net és la "versió B".

La primera edició, seleccionada pel pare d'Anne, Otto Heinrich Frank, l'únic membre de la família que va aconseguir sobreviure als camps, es van ometre determinats passatges pensant per a un públic adolescent i en la memòria de les persones descrites a les pàgines del diari. Seguint les convencions socials de l'època, no es van reproduir determinats passatges que descrivien pensaments íntims de l'autora i qüestions relacionades amb la sexualitat. Aquesta versió publicada és la "versió C" del document. La primera edició completa sense expurgar va aparèixer el 1986 i va acompanyada de la crítica textual resultant de la comparació de les tres versions del diari.

Amb els anys, han estat descoberts altres diaris i textos com el d'Anne, però cap ha tingut la transcendència d'aquest ni ha influït de la mateixa manera en tants lectors. El 30 de juliol de 2009 la Unesco va declarar el Diari d'Anne Frank Patrimoni de la Humanitat.
A més de les versions del diari, Sid Jacobson i Ernie Colón van publicar una història gràfica amb un altre punt de vista sobre una de les històries més commovedores de la Segona Guerra Mundial. Treballant amb cartes, fotos i altres documents cedits pel museu d'Anne Frank a Amsterdam, proposen una versió que va més enllà del text del diari d'aquesta nena que va viure en primera persona el terrible drama de l'Holocaust nazi. Ana Frank: la biografia gràfica desenvolupa i explica tota la vida de la família Frank, des del naixement del seu pare Otto el 1889, fins a la tràgica mort de la protagonista, el 1945, en el camp de concentració de Bergen-Belsen, a l'edat de 15 anys. Una història que, de petits, ens va introduir en un món pervers abans que sabéssim quina havia estat la magnitud l'Holocaust.
Parramón Ediciones, dins la col·lecció "Em dic...", té una altra versió il·lustrada del diari d'Anne Frank dirigida a nens i nenes a partir de 9 anys: "A la casa del darrere vaig escriure un diari que s'ha fet famós al món sencer... i que s'ha convertit en el símbol de l'Holocaust. La meva veu parla ara en nom dels sis milions d'innocents assassinats en la Segona Guerra Mundial. Espero que les meves paraules serveixin, sobretot, per fer reflexionar sobre la bogeria i la barbàrie de la guerra". El text i l'adaptació d'Em dic... Anna Frank és de Carmen Gil i les il·lustracions, de Mercè Galí.

6 comentaris :

 1. Aquest Diari va ser per a mi una lectura iniciàtica. La impressió encara em dura.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Així ho recordo jo també, Teresa. Una part de la nostra innocència, que vagarejava entre llibres d'aventures i tebeos, es va perdre entre les pàgines del diari.

   Elimina
 2. Recordo que em va arribar l'aurèola de lectura mítica abans fins i tot de llegir-lo. A mi també em va impressionar fondament i, com bé dius, una part de la nostra innocència va trencar-se entre les confidències d'aquella nena tan valenta. Recordo també haver vist alguna pel·lícula de l'època, imagino que aquí va arribar molt més tard. Gràcies pel post i per les propostes de lectura. M'aniran molt bé a classe!!
  I bon estiu!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo no recordo si vaig veure primer la pel·lícula o vaig llegir el llibre. Penso que van ser molt properes les dues coses. Però també em va passar que vaig sentir parlar d'Anna Frank abans no vaig llegir el diari.

   Bon estiu, August!

   Elimina
 3. Molt d'acord amb 'lectuta iniciàtica'

  ResponElimina
  Respostes
  1. Impressiona topar-se amb nens que es veuen obligats a deixar de ser nens, oi?

   Elimina