Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dilluns, 1 de juliol del 2019

El solar del carrer Rec Comtal: un racó d'història de Barcelona

El carrer del Rec Comtal del barri de Sant Pere, l'any 1965
Davant de l'Arc de Triomf sobresurt l'edifici d'una
sola planta de l'economat dels militars


Un racó ple d'història

Anem al barri de Sant Pere, a l'espai abans format per les edificacions dels números 17-19 del carrer del Rec Comtal, davant del carrer del Davant del Portal Nou, entrant pel passeig de Lluís Companys.

Aquest solar havia estat ocupat per l'economat militar Solchaga, un mercat regentat per l’Exèrcit i molt popular al barri de Sant Pere perquè oferia preus molt assequibles també als veïns. Ocupava el que havien estat unes antigues quadres de cavalls, també militars. Ens ho recorda el bon amic Jaume Marco, que de petit veia des del balcó com treien a passejar els cavalls al patí.

Davant hi havia el Teatro del Triunfo (1908-1973), el popular cinema del barri, construït en una magnífica barraca projectada per l’arquitecte Manuel Raspall i Mayo, i que va aguantar molt atrotinada fins a principis dels 70 oferint tres pel·lícules i No-Do per sessió.


El teatre i cinema Triunfo, l'any 1909. A l'esquerra,
el carrer d'en Cortines; paral·lel a la façana lateral,
el carrer del Davant del Portal Nou; i al fons
a la dreta, el carrer del Rec Comtal


Enderrocat l'edifici de l'economat, el solar, propietat del Ministerio de Defensa, va ser adquirit a baix preu per la constructora Núñez y Navarro quan els plans urbanístics el tenien destinat a equipaments socials. Després de mesos d'oposició del veïnat, s'hi ha construït l'hotel Rec, que ha volgut llimar la mala imatge inicial dedicant-li en l'interior un espai de memòria al Rec Comtal, que passava justament per on hi ha els fonaments, i el paviment de la vorera en dibuixa el traçat (cliqueu aquest enllaç per veure les intervencions artístiques i històriques que ha efectuat l'hotel Rec). A la dreta del solar s'hi han de construir apartaments de protecció oficial, però de moment està ocupat per un hort urbà comunitari; i l'espai central es converteix en una zona de pas amb un parterre enjardinada amb una palmera com la que lluïa en el pati de l'economat, i que connecta el carrer del Rec Comtal amb el passatge de Sant Benet.


Fragment d'un plànol de Barcelona de 1933 (ICC),
amb la localització del solar del Rec Comtal


Durant les prospeccions prèvies a la construcció en el solar, el Servei d’Arqueologia va destapar un tram del Rec, que entrava a Barcelona precisament per aquest indret. Després de documentar-lo, la rasa va ser tapada perquè es tractava d’una estructura de l’època en què la conducció va ser coberta (s. XIX) i no tenia més valor arqueològic que el del traçat fòssil. Més importància tenien les restes descobertes durant les obres de connexió d'un col·lector sota Lluís Companys amb el carrer Trafalgar (just on el Rec entrava a la ciutat murallada), realitzades durant els mesos de juliol i agost de 2013, que van destapar un pont sobre el Rec Comtal, del segle XIV i restes del baluard del Portal Nou, del segle XVII.


Pont del segle XIV sota el carrer Trafalgar, el 2013
Servei d'Arqueologia de Barcelona


Una altra de les troballes efectuades en aquest solar ha estat una necròpolis tardoantiga (final de l'imperi romà) o altimperial, amb quatre esquelets. La necròpolis té sentit en aquest indret perquè els romans les construïen al marge dels camins i aquí som al costat del tram de la Via Augusta que des del Vallès anava cap a Barcino.


Detall de la necròpolis del solar del carrer del Rec Comtal
Vegeu la notícia a BTV


Tot l’espai del solar ocupa la raconada nord de la Barcelona emmurallada, just al costat del Portal Nou. El barri de Sant Pere va néixer com a raval durant el segle IX al voltant de l’església i convent de Sant Pere de les Puel·les, i no entrarà a formar part del segon recinte emmurallat (el primer és el romà) fins al segle XIII. A l’entorn del Rec Comtal al pas per Sant Pere hi havia molins, com el de Sant Pere o el del Portal Nou; horts, com el dels velluters (que fa referència als fabricants de velluts que hi posaven les teles a eixugar i que ocupava la zona que estem veient), els de Sant Pere i l'Hort d'en Favà; o el pou de Sant Gem, situat entre l'hort dels Velluters, el cementiri que ocupava l’actual plaça de Sant Pere i el camí de Sant Sadurní (actualment Lluís el Pietós), que prenia el nom de la capella que hi va haver abans de l’església de Sant Pere. L’aigua fresca del pou el convertia en lloc d’esbarjo a l’estiu sota un cobert emparrat. A l’Edat Mitjana s’hi van establir tintoreries, raó per la qual el carrer del Rec Comtal també va ser conegut com a carrer dels Tints; i la indústria tèxtil, que aprofitava l’aigua del Rec, va acabar de configurar l’activitat principal del barri. Molts dels edificis d'habitatges del barri són antigues fàbriques tèxtils.


Tram del Rec Comtal descobert en el solar estudiat, amb obra del segle XIX
Mikel Soberon (2013)


Com veiem, doncs, aquest solar és un punt arqueològic calent. El pas del Rec per aquests terrenys no és gratuït. Passava per sobre del graó barceloní, que divideix la plana alta de la baixa i provocava un desnivell que encara es pot apreciar en el carrers i passatges que baixen de Trafalgar a Sant Pere més Alt. És, també, el mateix lloc per on passava l’aqüeducte romà (1). Com explico a la Guia de l’aqüeducte romà de Barcino, no està documentat el lloc exacte de pas per aquesta zona i encara no s'hi han trobat restes arqueològiques. Però en un plànol de Barcelona de 1806 hi ha representada una estructura sobre l’església de Sant Pere que probablement podria ser una resta de l’aqüeducte, com es pot veure a l'enllaç anterior. Aquesta estructura coincidiria, aproximadament, amb l’actual passatge de Sant Benet i, per tant, travessaria el solar.


Imatge actual de l'espai que ocupava l'antic economat. A l'esquerra, l'hotel Rec;
a la part central, el camí que porta al passatge de Sant Benet; a la dreta,
el solar ara ocupat per un hort comunitari, amb la paret que
ressegueix la muralla medieval, al fons


Però les sorpreses no acaben aquí. Com hem explicat més amunt, el solar ocupa la raconada nord de la ciutat medieval, fet que s’evidencia gràcies a la paret que tanca el solar entre el carrer Trafalgar i el passeig de Lluís Companys. Com vaig informar i vam constatar sobre el terreny amb la Carme Miró, responsable del Pla Barcino, la paret segueix el recorregut de la corba de la muralla i s’evidencia el sentit descendent de la que podria ser la rampa d’accés al pas de muralla. L’estructura i la direcció de les edificacions adossades coincideix amb la planimetria, però caldrà intervenir-hi per comprovar si el pany de paret pertany a la muralla o si es tracta d’una obra moderna que ressegueix el perfil de les restes desaparegudes quan es va construir l’economat.

El conflicte d’interessos privats, veïnals, i públics en general, dificulta algunes intervencions històriques a la ciutat. Som conscients que no tots els elements arqueològics es poden preservar. En tot cas, i mentre no es construeixin els nous habitatges, encara us hi podeu acostar, mirar la paret que envolta el solar i imaginar-vos la muralla.

I per acabar amb les sorpreses, l'Hotel Rec ens en té guardada una que no és visible des del carrer. Si mirem el solar des de Google Maps descobrirem que al terrat de l'hotel hi ha una piscina que segueix el traçat del Rec Comtal i que té escrita al fons de l'aigua la paraula REC. Malgrat tot, no deixa de ser un detall.


El terrat de l'Hotel Rec vist amb Google Maps


*

Nota:

(1)  Veure la hipòtesi detallada a Carme Miró Alaix, "Balanç de l’activitat arqueològica a la ciutat (setembre 2003 - desembre 2004)", dins Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 01, MUHBA, Barcelona (2005), p. 135-149.

46 comentaris :

  1. Respostes
    1. Gràcies, Miquel!

      Elimina
    2. Has de mirar els planols d'abans de Cerdà: els vaig analitzar en a tesina i hi ha coses molt interessants

      Elimina
    3. Montserrat, si ho dius per aquest article, he fet servir diversos plànols anteriors a Cerdà. Pensaves en alguna cosa en concret?

      Elimina
  2. Interessantissim post.

    Per cert, he estat modificant el meu blog http://instantsbarna.blogspot.com i t'he afegit en el llistat de blogs sobre Barcelona.

    Estem en contacte.

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Jordi. Ja he vist que has tornat i estarem atents a les novetats.

      Elimina
  3. Vaig tenir en Llorens de mestre fa anys i sempre comentava el que s'havia trobat del Rec. Deia que era una cosa espectacular!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Arnau, per aquesta informació. Em posaré en contacte amb en Llorens, a veure si em pot aportar alguna informació per al blog on recullo la informació del Rec Comtal.

      Todà rabà!
      Xalom!

      Elimina
  4. Hola!
    Como siempre; Instructivo y muy bien detallado. Un placer leer tu blog.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Andrés. Y un placer para mí que lo leas.

      Elimina
  5. Tu ja ets una referencia pr aquest barri historic de Barcelona !!
    Endevant Enric que encara n´hi trobaras mes,,,,,,Sds.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ets molt amable, Jaume! Continuarem buscant sota les pedres i en els racons amagats.

      Elimina
  6. Esperem que es respecti el patrimoni i la memòria d'altres temps.
    Ja saps que li tinc un afecte especial a tot el que fa referència al Rec....
    Felicitats per aquestes troballes, Enric!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho sé, Àgata! Gràcies! Esperem que es confirmin del tot i que apareguin més restes.

      Elimina
  7. Se m'havia passat aquest article. Sort que l'he vist a Facebook.

    Tant de bo es confirmin les restes arqueològiques. Serà una doble bona notícia per la ciutat: conservar el patrimoni i impedir la construcció d'un altre monstre de Núñez i Navarro en forma d'hotel.
    Enhorabona per la troballa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tant de bo, Sícoris! Vaig anar al solar amb la Carme Miró per ensenyar-li. Ningú hi havia caigut que la pared seguia el traçat de la muralla. Ara s'haurà de comprovar si és muralla o només un mur aixecat seguint el traçat.

      Elimina
  8. Si el Nuñez està darrera les obres, ja podem patir per les restes...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veí, la prospecció arqueològica es farà segur. Per sort, tant l'aqüeducte com la muralla estan fora de l'abast de l'hotel del Núñez. Vull dir que, com a mal menor, si es confirmen les restes es podran preservar. Ara, evitar que es construeixi l'hotel ja és més pelut.

      Elimina
  9. Hola Enric, enhorabona per l' article. Sorprenen les troballes que és fet, tant pel que fa per la paret com la possibilitat de l' aqüeducte. Pot donar un tom espectacular tot el tema del solar. Si cal la meva col.col·laboració ja ho diràs.
    Jaume

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Jaume. M'alegro de veure't per aquí.

      Trobar restes de l'aqüeducte seria fantàstic. Ja se sabia que passava per aquí i ja hi compten. Amb el que no s'havia fixat ningú és en el pany de muralla. A veure si es confirma i tenim una alegria.

      Et tinc present, Jaume. De fet voldria parlar amb tu d'algunes coses del barri. Ja t'escriuré.

      Elimina
  10. Tot això en fa vidre al cap que vam tindre tramvies, van treure els tramvies i ara tornem a tindre tramvies, és de boixos no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, Javier. Vam treure els tramvies perquè feien antic i els vam enyorar. No ens adonem del valor de les coses fins que no desapareixen.

      Elimina
  11. Jo aig neixer en aquest barri i vaig viuere fins els 15 anys.Compraban el "Colmado Militar" amb tarjeta "prestada"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja veus, Guerau, ara tindrem la desgràcia de conviure amb un hotel de NyN, que trenca l'harmonia de l'espai. Deus recordar també el cinema Triunfo, oi?

      Elimina
  12. De petit vaig viure i de casat tambè molts anys,tambè anaven a comprar a " los Militares" mes Baix de San Pere ,73

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per compartir els teus records!

      Elimina
  13. Hola Enric: Acabo de penjar en el meu blog "Obiter dicta" una petita entrada sobre Escola Radio Maymó, per si és del teu interès.
    És un plaer llegir-te. Gràcies.
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Jordi! Vaig cap allà. El plaer és mutu!

      Elimina
  14. Hola Enric, veig a btv que a l'encreuament entre Meridiana i carrer Aragó han trobat una part de la canalització del Rec i les restes d'un antic molí?, n'estàs assebentat soposo. Ara l'ajuntament ho documentarà i seguiràn fent l'edifici projectat, oi?, com a cronista oficial del Rec espero el teu comentari!
    Dolors Quelart

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Dolors. Sí, s'han excavat les restes del Molí de Dalt del Clot. Encara no he vist la memòria del Servei d'Arqueologia, però a no ser que hi hagi restes medievals o una estructura prou sencera no es conservarà res després de documentar-ho. De tota manera, hem d'esperar als resultats definitius.

      Elimina
  15. Meravellós article, gran complement a la lectura del teu libre -n´he comprat 2 exemplars (?!) un per anar-lo llegint i l´altre per guardar-lo com si fos un "incunable"..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Pep! Me n'alegro molt que t'hagi agradat el llibre. No puc demanar res més. Continuarem treballant!

      Elimina
    2. Pel que fa a les muralles: se sap ja si aquel bocí de paret del solar formava part de la muralla medieval? en cas que no se sàpiga encara, sabem si s´arribarà a saber?

      Elimina
    3. Encara no hi han intervingut. Fins que no decideixin que fan amb el solar el Servei d'Arqueologia no hi actuarà.

      Elimina

  16. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

    ResponElimina
  17. A l'economat en deien "Solchaga" o "Els militars". Sempre ho vaig sentir a dir així. Era un pati singular, pintat de colors blanc i vermell.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així és. Aquests són els noms. Ho comento a l'article.

      Elimina
  18. Com sempre temes històrics molt interessants, amic i company Enric.

    ResponElimina

  19. Wonderful post! Great post on this website. Its awesome

    ResponElimina
  20. I'll bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post.

    ResponElimina
  21. I am not sure where you are getting your info, but good topic. Just continue updating

    ResponElimina
  22. I’m glad to read this article. The website style is perfect, I'll support your articles

    ResponElimina
  23. I appreciating this great blog. Thank you for posting something good like this

    ResponElimina