Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dissabte, 25 d’octubre del 2014

Passatge insòlit: barraques de fira a Santa Coloma de Gramenet

Passatge Insòlit 2017


Passatge insòlit és una fira que es presenta per cinquè any consecutiu als Jardins de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet. La cita, única en aquest gènere en tot l'Estat, acull propostes de petit format: espectacles de fantasia, atraccions, xarlatans, titellaires, endevins i una llarga llista d’espècimens que fan una posada al dia de la màgia i l’estètica d’aquell univers que fascinava els nostres avis i rebesavis, i que ens continua fascinant a nosaltres com tantes vegades haureu pogut comprovar en aquest blog.

A la veu del clàssic “Passin i vegin!”, aquest itinerari de propostes dels dies 21 i 22 d'octubre de 2017, que tindran sessions contínues de 18 a 22 h, el recinte del festival s'omplirà de petites carpes, atraccions que funcionen amb energia humana, petits shows inspirats en les barraques de fira, jocs i artefactes, que conviden els espectadors i els transporta a un món màgic i converteix els jardins en un passatge d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme. Però aquest any es vesteix més de gala que mai perquè celebra el desè aniversari del projecte artístic en el qual s’ubica una iniciativa que ha programat espectacles al voltant del món insòlit durant una dècada. Serà, doncs, una edició antològica que acollirà algunes de les companyies més aplaudides de la seva història.

Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmats evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla. Circusdrome, Cía. Manolo Alcántara, Lejo, Ymedioteatro, Ne me títere pas, Antingua & Barbuda i l’Avalot, són propostes que hem pogut veure en les programacions de les diverses edicions.

Els holandesos Circusdome amb Bombardo: El hombre bala, faran viatjar a través del temps els espectadors, que aterraran a l’any 1815, quan va tenir lloc la Batalla de Waterloo. Al llarg de l’espectacle, els cavallers de Bombardo, que tenen a les seves mans un canó de la batalla, posaran a prova la capacitat de disparar de l’artefacte.

La Cía. Manolo Alcántara, a través d’un personatge anomenat Rudo, proposa a l’espectador una experiència empàtica amb les persones que han conviscut amb la rudesa, l’esforç físic i els reptes personals portats a l’extrem absurd. Un viatge emocional de la mà de la fragilitat de les construccions que realitza el protagonista fruit del desig i la il·lusió.

Amb tan sols dues mans, un fons blau i diversos complements de fusta, la companyia Lejo proposa un nou concepte de teatre de titelles amb Hands up! Un gran teatre blau serà l’escenari on els diversos personatges, acompanyats de molta música, exhibiran les seves habilitats.

La Cía. Ymedioteatro fusiona el teatre de carrer amb el de sala, i presenta Sie7e, un teatre sobre rodes. Els tres actors de Ymedio en tenen prou amb 20 minuts i 7 metres quadrats per fascinar tot tipus de públic, explicant històries entranyables a través d’objectes quotidians que prenen vida.

Ne me títere pas proposa un espectacle de titelles itinerant amb el circ Circumloqui, que munta la pista al capdamunt d’un tricicle motoritzat. Un músic i un pallasso seran els encarregats d’ensenyar números de màgia i equilibris, presentar als espectadors l’home forçut o el domador de feres. El número estrella arriba al final de l’espectacle amb la presentació del Nadó Bala, capaç de volar més de 50 metres.

Torna un clàssic. Antingua & Barbuda presenten Tyngalia. La primera atracció, una nòria, un engranatge que en fa moure d’altres. Una família de firaries molt singulars arriba al Passatge i entreté els espectadors amb aquest artefacte tant particular inspirat en l’univers de Jean Tingaly.

Finalment, la companyia l’Avalot presenta Dia de pesca, una atracció, un joc, un espectacle. Set participants han de demostrar la seva habilitat enganxant a les seves canyes peixos que corren per un circuit, i després penjar-los al lloc indicat. És un enginy mecànic, on el moviment dels peixos s’aconsegueix a través d’una maneta que acciona el pescador encarregat de l’atracció. A més, l’Avalot també és la companyia protagonista de l’exposició que acollirà el Museu de la Torre Balldovina. 30 anys de la companyia de carrer colomenca queden plasmats a la mostra que es podrà visitar durant els tres dies del festival.

No veurem nans, gegants, dones barbudes, caps parlants ni d’altres fenòmens d’aquell món excèntric del passat, però segur que ens deixarem endur per la màgia de la posada en escena que ens portarà a un paisatge que perdura en el vell cinema i els cartells dels antics espectacles de fira i de barraca ambulant.




2016

2015

2014



2013

2012

14 comentaris :

  1. Respostes
    1. Me n'he assabentat aquest matí, Lluís. Les notícies de Santa Coloma arriben tard a la Cort.

      Elimina
  2. ostres......y yo sin saber nada..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel, ni tu ni ningú. Ja costa saber què fan a Barcelona, imaginat a l'altre costat del Besòs!

      Elimina
  3. L'any que ve ens veiem. No ho sabia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho he descobert per casualitat aquest matí, Galderich!

      Elimina
  4. Argg, Enric! Llàstima haver-ho vist massa tard! Del programa només conec Los Galindos (són uns habituals de Girona, cada any planten la seva carpa mongola davant el museu del cinema. No sé amb Txo Titelles, però sols ja són boníssims!). Hauria anat a veure el Circo submarino d'Onírica Mecánica, té una pinta estupenda! Ai, Santa Coloma! tan a prop i tan lluny! M'ha passat com amb Cornellà i el festival de pallassos. Hauré d'encarregar unes bones antenes a Antigua & Barbuda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malgrat les tres edicions, a mi també m'ha agafat per sorpresa, Eduard. Tan a prop que sembla tot davant de la pantalla i després resulta que el món passa de puntetes i sense fer soroll. Diuen que és petit, el món. I ho és tant que no el veiem. Quantes persones mou un esdeveniment com aquest? Quants exemplars es venen d'un llibre normalet? Quant dura una pel·lícula a la cartellera? Tot és migrat i efímer. Aquest cap de setmana tothom estava pendent d'una pilota de futbol o del Club Super3.

      Elimina
  5. Respostes
    1. És un espectacle digne de veure, Javier. No és, evidentment, com aquelles barraques de fira finiseculars, allò ara no seria possible perquè els fenòmens de fira en els mostra la televisió, però és una magnífica recreació de l'estètica i l'ambient d'aquella època.

      Elimina
  6. Se m'havien escapat les anteriors convocatòries, però ara ja sé què faré el cap de setmana del 23 al 25 d'octubre de 2015. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una bona ocasió per visitar Santa Coloma, una ciutat estigmatitzada que és plena de llocs magnífics.

      Elimina
  7. Ostres. Doncs és per anar-hi, quin conjunt més esplèndid, llàstima que no hi hagi cap dona barbuda :-) però sembla que hi haurà un home bala!!! Gràcies per la notícia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fora dels límits de Barcelona, Xavier, hi passen un munt de coses. Com li deia a la Sícoris, és una bona ocasió per visitar Santa Coloma.

      Per desgràcia, la política del políticament correcte i les normes de seguretat es priven d'accedir a la cara oculta de la realitat. Ni dones barbudes ni homes aranya.

      Elimina