La reconstrucció de Barcelona i altres mons

dissabte, 15 d’octubre de 2011

Sukkot, la festa de les cabanes o tabernacles

Litografia d'una sukkà, 1910
Yeshiva University Museum


חג סוכות שמח
Hag sukkot sameakh
Bona festa de Sukkot
Sukkot alegre i anyos mejorados


Una sukkà és una cabana construïda amb un mínim de tres parets, coberta per un sostre de canyes i palmes prou densa perquè faci ombra de dia però que de nit permeti veure les estrelles. Sukkot (plural femení de sukkà) és la Festa de les Cabanes o dels Tabernacles. Se celebra durant una setmana a partir del dia 15 de Tishrí (2016: 16-23 d'octubre), després del Yom Kippur, dia del perdó i expiació dels pecats. Durant aquests dies la sukkà és considerada la llar i ha d'estar condicionada per fer-hi vida.

La festa religiosa jueva celebra l'èxode del poble hebreu des d'Egipte fins la terra promesa, a Canaan, recordant els quaranta anys que van haver de viure en tendes al desert. Diu el Levític 23, 39-43 (Bíblia Catalana Interconfessional):

"El dia quinze del mes setè, quan haureu recollit els fruits de la terra, celebrareu una setmana de festa en honor del Senyor. El primer i el vuitè dia seran dies de repòs. El primer dia fareu unes enramades amb fruits d'arbres bonics, amb palmes, amb brancatge d'arbres frondosos i de salzes dels torrents: celebreu la festa amb alegria, durant una setmana, a la presència del Senyor, el vostre Déu. De generació en generació celebreu cada any aquesta festa de set dies dedicada al Senyor. Observeu perpètuament aquesta llei per totes les generacions. Celebreu la festa el mes setè: durant set dies heu de viure en cabanes. Vosaltres, els nascuts a Israel, viureu en cabanes, perquè els vostres descendents sàpiguen que vaig fer viure en cabanes els israelites quan els vaig fer sortir d'Egipte. Jo sóc el Senyor, el vostre Déu"

Els elements descrits per a les enramades reben el nom de "quatre espècies" i són l'etrog (אתרוג), un cítric conegut com a poncem o naronja; lulav (לולב), una branca verda de palmera datilera; hadàs (הדס), branques de murtra amb fulles; i l'aravà (ערבה), branques de salze amb fulles.


Família jueva dins d'una sukkà, a l'antic Emirat de Bukharà,
avui dins de l'Uzbekistan, cap el 1900
Library of Congress (Washintong, DC)


Però com a gairebé totes les festes religioses, darrere s'hi amaga una festa agrària: la fi de les collites de tardor. Un dia d'acció de gràcies, abans no arribi el fred, per demanar que la resta de l'any sigui fecund i abundant.

També en l'entorn cristià són habituals aquestes celebracions de tardor, sense data fixa, però que giren al voltant de les festes patronals, com la de sant Miquel, de caire més expansiu, o com la de la nit de Tots Sants, que és una festa de recolliment familiar.

Buscant rastres de la celebració jueva en el folklore hispà, en alguns llocs, com per exemple a Madridejos (Toledo), es coneix amb el nom de "las cabañuelas" una forma de predicció meteorològica popular a llarg termini. Una de les explicacions de l'origen d'aquesta tradició es troba en què durant la festa de Sukkot es feien prediccions de pluja. L'antropòloga Pilar Moreno Rodríguez (1) afirma que per metonímia el lloc on es feien les prediccions (la cabana jueva, dit també en castellà cabañuela) va acabar donant nom a la cerimònia.


La sukkà de la família Kalbermann a
Mannheim (Alemanya), l'any 1935
Dempeus a l'esquerra, Marta
Rosenfeld Kalbermann
Font: USHMM


*

Nota:

(1) Pilar Moreno Rodríguez, "La predicción metereológica, costumbre y creencia en Madridejos (Toledo)", en III Jornadas de Etnología de Castilla-La Mancha [Guadalajara, 1985. Actas]. Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, Servicio de Publicaciones, 1987.

3 comentaris :

 1. Comme d'habitude, molt interessant. L'apunt filològic sobre "las cabañuelas" m'ha fet pensar en la quantitat de rastres jueus que hi ha també a la cultura mallorquina, tant en contacte amb el món judaic com la de Toledo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. En el cas mallorquí, Sícoris, més viu que en cap altre lloc per la pervivència i persecució dels xuetes fins avui.

   El del rastres de costums jueus que han arribat fins avui de forma més o menys emmascarada és un tema que m'interessa molt però en el qual m'hi posat poc perquè no dono més de si. Però m'has fet pensar en una expressió ben catalana que té un origen jueu: fer dissabte. Netejar la casa en dissabte era la manera com els conversos o els criptojueus feien veure que eren bons cristians: netejar dissabte, canviar-se roba diumenge i estendre-la dilluns.

   Elimina
  2. I deixant de banda els costums religiosos cristians, que gairebé tots tenen arrel jueva.

   Elimina