Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dimarts, 14 de juny de 2011

Les deportades de Ravensbrück: Neus Català fa 100 anysFa quatre anys l'Amical de Ravensbrück va organitzar un homenatge a les deportades al camp de concentració de Ravensbrück, amb motiu del 20è aniversari de Montserrat Roig, l'autora del llibre Els catalans als camps nazis que ens va mostrar que les dones també van patir les atrocitats de l'holocaust. Ravensbrück (Alemanya) va ser el camp de concentració per a dones més gran durant el nazisme. Aleshores, amb Montserrat Roig, la protagonista va ser Neus Català, supervivent d'aquest camp.

El lloc triat va ser a la plaça del Rei. Un lloc recollit, que va permetre una certa intimitat per homenatjar les supervivents i recordar les víctimes catalanes i espanyoles que hi van deixar la vida per defensar la República i la llibertat. Al llarg de l'acte van ser dits en veu alta tots i cadascun dels noms d'aquestes dones que van viure l'horror de la deportació, acompanyats de la música de Josep Tero, Marina Rossell, Hevia i Paco Ibáñez.

Avui, 6 d'octubre de 2015, Neus Català (Els Guiamets, Priorat, 1915) fa 100 anys i amb la seva presència i la seva lluita contra el nazisme i el feixisme manté viva la llumeta que ens recorda l'extermini sistemàtic que el nazisme va exercir sobre 6 milions de jueus i centenars de milers d'homosexuals, gitanos, eslaus i d'opositors al règim de Hitler. És l'última supervivent de Ravensbrück i el 2015 ha estat declarat "Any Neus Català" per la Generalitat de Catalunya.

Fruit dels treballs al voltant d'aquest aniversari és el vídeo realitzat per l'Institut Català de les Dones. Un viatge en imatges per la vida de Neus Català, elaborat per l'historiador Jordi Alguer.
El passat 27 de desembre, la directora de la l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i l’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, van presidit l’acte de cloenda de l’Any Neus Català, on es va donar a conèixer aquest vídeo i va ser inaugurada en el seu poble natal l’escultura Solidaritat, que representa una cadena de mans que vol ser un monument a la lluita i a la solidaritat que permeten travessar murs impossibles, segons explica la seva creadora, l’escultora Ció Abelló.


Inauguració a Els Guiamets de l'escultura de Ció Abelló
dedicada a Neus Català


http://www.rtve.es/alacarta/videos/arxiu/arxiu-tve-catalunya-personatges-neus-catala/3259171/
Entrevista de Montserrat Roig a Neus Català en el programa
Protagonistes, emès per TVE l'1 de gener de 1978

2 comentaris :

  1. Has trobat una bona manera d'anomenar la Montserrat Roig en el seu aniversari (molt aprop del teu, per aquelles casualitats).
    Postdata: he vist això del concurs del post de la setmana... em diverteix molt veure que s'ha associat el post a "Mil dimonis", però en fi, l'atzar té aquestes coses.

    ResponElimina
  2. Lluís, segurament tenia més sentit fer el comentari en el bloc antic. Té un no sé què de cop de porta.

    La mort de la Roig va ser una desgràcia. On hauria arribat?

    ResponElimina