Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dijous, 24 de novembre del 2011

La vida en un shtetl



Das schtetl (Штетл, 2011), de l'artista rus Alexander Pavlenko (1963), resident a Alemanya, retrata la vida quotidiana en un  shtetl jueu a principis del segle XX. Shtetl és el nom que rebien a l'Europa de l’Est, abans de l’Holocaust (Xoà), les localitats on la comunitat jueva representava un alt percentatge de la població total. L'animació és un homenatge a l'escriptor jueu d'origen rus en llengua ídix Sholem Aleichem (1859-1916), autor dels contes en què s'inspira El violinista a la teulada (1964), i als artistes, també jueus d'origen bielorús, Marc ChagallSolomon Yudovin, en els quals està inspirada.



2 comentaris :

  1. És preciosa aquesta història animada
    ... sembla, però, que al final haurà perdut el tren...¿?.. és bó això ??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Jaume. Al final perd el tren. És una metàfora del que vindrà després. Els shtetls i la cultura ídix desapareixeran uns anys després del seu territori natural exterminats durant l'Holocaust. La majoria dels jueus assassinats per l'Alemanya nazi (85%) pertanyia a aquesta cultura. Encara en queden parlants a Ucraïna, però la resta són dispersos a Israel i els Estats Units.

      Elimina