Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dijous, 6 de febrer del 2020

Sobreviu un cavallet de les atraccions Caspolino

Treballadors de les atraccions Caspolino
de la plaça de Gal·la Placídia, a la
Vila de Gràcia, cap a l'any 1945
Arxiu de Jorge Álvarez


El 6 de febrer de l’any 2005 les atraccions Caspolino van abaixar la persiana després de més de 70 anys d'activitat a Gràcia. Els fills de la propietària no van voler continuar el negoci que aquesta família de firaires procedents de Casp van iniciar l'any 1905. Tot i així, la família conserva les atraccions històriques d'aquest petit parc d'atraccions que van ser construït l’any 1942. S'hi van instal·lar les dues atraccions que per a moltes generacions de nens i joves van ser referència obligada i part del paisatge del seu imaginari: els cavallitos i uns autos de xoc comprats a París, que van ser els primers elèctrics de tot l’Estat. Aquests autos de xoc van ser la primera atracció que va rebre el nom de Caspolino, que després s’estendria al conjunt de les atraccions.


Els cavallitos i els autos de xoc de
les atraccions Caspolino de la
plaça Gal·la Placídia (1951)


L'any 2014, però, Encarnación Moreno, néta dels primers propietaris i última encarregada de les atraccions, va cedir un cavallet original del carrusel de les atraccions de la plaça Gal·la Placídia a l'escola bressol del carrer Neptú de la vila de Gràcia, que va ser batejada, precisament, amb el nom de Caspolino. El cavallet i fotografies de les atraccions es poden visitar en el vestíbul de l'escola, com podeu veure en el vídeo.

Si voleu conèixer tota la història d'aquestes atraccions de Gràcia i l'altre Caspolino que la família va instal·lar al Paral·lel (1942-1973), cliqueu l'enllaç Atraccions Caspolino, de Gràcia al Paral·lel.


© El Digital DBarcelona

14 comentaris :

  1. Bon dia Enric. Fa unes setmanes i amb motiu d'un partit de bàsquet,de cadets, que enfrontaba l'equip del meu nét Joan, amb el de l'escola del centre aquest, vaig tenir l'ocasió de visitar-lo, doncs te'l trobes just a l'entrada.
    El què són les coses.. després de tants anys de "Caspolino"!!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Jaume. Segur que va ser una alegria trobar-lo i veure que encara en sobreviu alguna cosa.

      Elimina
  2. Debe de dar una ilusión tremenda el verlo allí ¡
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, Miquel! Una gran sorpresa amagada en un racó de la ciutat. Salut!

      Elimina
  3. Jo, quan sortia de Can Culapi de Balmes, hi anava a fer la partideta de futbolín. Quins temps !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Futbolins, billars, màquines de "millon"... Cert. Quins temps! Al Caspolino, al Novetats, a l'Alpe, a les atraccions Apolo... Ja no en queda res!

      Elimina
    2. I tant, les màquines de pinball i els "autos de choque", quins temps aquells.

      Elimina
  4. Al Poblenou per la festa major,venien els autos de xoc Caspolino,eren un classic.anys 70

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a banda de les dues atraccions estables de Barcelona, la família tenia atraccions itinerants que anaven a les festes majors.

      Elimina
  5. Jo de petit acudia molts cops aquest, ja que era un lloc de pas, el dia que van tancar baix anar per fer unes fotografies i no en van permetre de poder ferles amenaçant que en trencarien la maquina de fotografia o avisarien a la guardià urbana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jaribi, això t'ho van dir els propietaris o els nous amos de la finca? És molt estrany perquè altres persones hi van anar, fins i tot a filmar, i tot va ser molt cordial.

      Elimina
    2. Ignoro quins si eren els antics o nous propietaris, era un home gran que no se si podia ser el propietari o era un empleat o vigilant amb bastant mal caràcter i poc a voler escoltar, ja que li vaig fer el comentari que tenia records de aquestes atraccions, ja que el meu avi i pares mi portaven i havia pujat molt cops en la meva infantesa i no va claudicar.

      Elimina
    3. Doncs llàstima. Com et deia, sé de gent que va anar-hi a fer fotos sense cap problema.

      Elimina
    4. El que vaig fer és des de el carrer en la boca de la estació de Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat vaig fer de lluny un parell o tres de fotografies pro des de dintre en les atraccions impossible, una cordial salutació i gràcies per la teva atenció.

      Elimina