Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimarts, 21 d’agost del 2018

Les filles de Lot








A l'article La Bíblia, un llibre inacabat parlàvem de l'evolució que ha patit el cànon bíblic, dels llibres desaparegut d'aquest llibre de llibres, de les troballes posteriors al tancament oficial del corpus bíblic i de la tasca inacabable que representa interpretar-ne els textos, tant des d'un punt de vista religiós com de la crítica literària.

En aquest sentit, a El Gènesi, segons Robert Crumb, vèiem la versió il·lustrada del Gènesi del dibuixant nord-americà i, per tant, una nova interpretació del relat que passa per la mirada de Crumb. A partir de les vinyetes en què Moab i Benammí, les filles de Lot, mantenen relacions sexuals amb el seu pare per assegurar-ne la descendència (vegeu la història bíblica a la Viquipèdia), vam aprofitar per mostrar tres versions de 1958, 200 2007 d'aquest tema recorrent de la història de l'art.

Avui, portem la versió del dibuixant i il·lustrador israelià Eliran Harush: בנות לוט (Lot's Daughters, 2013). Harush ens mostra una versió moderna on la luxúria que tants pintors del Renaixement, el Barroc i altres períodes ja van plasmar sobre el llenç, pren aquí un to sexual molt explícit de l'incest de les filles amb el seu pare, que acaba amb una última escena irònica i anacrònica en la qual les filles fan un cigarret després de l'acte sexual.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada