Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dissabte, 12 de març del 2011

Pista d'atletisme [04] aèria: Abu Dhabi


El pobre Emil Zátopek havia d'entrenar al passadís de casa seva, calçat amb botes militars, perquè la postguerra mundial no donava per a gaires alegries. Als anys 80, la noruega Ingrid Kristiansen, durant els crus hiverns escandinaus i mentre criava el seu fill, també entrenava a la seva llar. Al soterrani de casa hi tenia una cinta rodant i allà hi feia quilòmetres i quilòmetres mentre el seu fill jugava.

Amb condicions adequades o no, sempre és possible trobar un espai on entrenar. I si se surt de viatge, totes les localitats ens ofereixen espais on poder córrer. Però, heu pensat mai en la possibilitat d'entrenar en una pista sense sortir de l'hotel? Doncs, si hi ha calés, tot és possible. I en aquest sentit, on no falten diners és als països petroliers del Golf Pèrsic.


La firma americana Leeser Architecture ha guanyat el primer premi del concurs per construir un hotel de luxe a la badia Zayed d'Abu Dhabi, en els Emirats Àrabs Units. L'hotel, anomenat Helix, estarà format per pisos de plaques escalonades, simulant l'hèlix de l'adn, i tindrà una part flotant sobre la badia, al costat del pont-serpentina Xeic Zayed, que construeix actualment Zaha Hadid.

Una de les peculiaritats d'aquest hotel és que en la cinquena planta s'hi integra una pista d'atletisme, una part de la qual se suspèn a l'aire: la força centrífuga a les corbes deu fer l'entrenament... emocionant! No deixa de ser una luxosa excentricitat. Cert. Però s'hi hi ets... Perquè córrer per aquelles latituds deu ser un suïcidi.

L'extrem de la pista sobresurt de la resta de l'edifici

L'hotel tindrà 208 habitacions i suites disposades al voltant d'una planta helicoïdal que prescindeix dels paradigmes habituals que estructuren un hotel. Han desaparegut els passadissos i els intercanviadors típics, i les habitacions i les sales no segueixen distribucions estàndards. El terra i els espais públics canvien de mida i no guarden proporcions simètriques en cap dels pisos.

L'edifici està pensat perquè sigui ecològicament sostenible. Una cascada d'aigua interior permet regular la temperatura ambient dins de l'hotel mitjançant el filtratge de l'aigua. Una paret dinàmica de vidre construïda des de la base del segon pis actua com a cortina i permet, igualment, controlar la temperatura, obrint-se quan l'ambient és massa fred i tancant-se quan és massa calenta per l'exposició a l'aire calent del desert. La superfície exterior està revestida d'uns panells de grow, que tenen la capacitat d'aprofitar l'energia fotovoltaica i eòlica.

1 comentari :

  1. Curiosa aquesta pista d'atletisme en un hotel.

    Sembla ser que a Barcelona també n'hi haurà una altra, a dalt de la plaça de toros Les Arenes, l'edifici que estan reconvertint en un espai comercial i de lleure.

    ResponElimina