Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March

dilluns, 6 de febrer de 2012

Dues premonicionsLes imatges inferiors ens mostren una jova Rita Barberá (1948-2016), alcaldessa de València des del 5 de juliol de 1991 fins l'any 2015 (sis legislatures!), quan l'any 1973 va ser triada Musa del Humor de la 8ª Olimpiada Internacional del Humor de les festes de les Falles de València.


Lliurament del guardó a Rita Barberá


En aquella època, doña Rita treballava a Radio Valencia i al periòdic Jornada. La senyora Barberá cobria la informació generada per l’Ajuntament, la Diputació i el Govern Civil, institució aquesta darrera on entraria poc després com a cap de premsa del polític franquista Enrique Oltra Moltó, antic alcalde d'Alcoi, procurador a Corts, cap provincial del Movimiento i governador civil d'Àlaba, Guipúscoa, Múrcia i València. Oltra va morir el 1993.

El paper de musa de la senyora alcaldessa va ser tota una premonició de l'alegria amb què els polítics valencians del Partit Popular dirigeixen les seves institucions. Ens ho prendrem, doncs, amb humor.
El diari Jornada on treballava Rita Barberà formava part de la Prensa del Movimiento i el va dirigir José Barberá, pare de Rita, que va morir l'any 1993, igual que Oltra, i el mateix any en què Ibáñez es carregava les torres bessones de Nova York, vuit anys abans que ho fessin els islamistes radicals. Ni ho sabia Francisco Ibáñez ni la junta organitzadora de les Falles de València, però les dues premonicions apocalíptiques passaran a fer companyia a Nostradamus i a les llegendes maies.
L'any 1993, celebrant el 35è aniversari del naixement de Mortadelo y Filemón, Ibáñez va dibuixar aquesta vinyeta a tota plana, on a la part superior dreta podem veure un avió estavellant-se contra una de les torres bessones de Nova York, com així va passar en l'atemptat de l'11 de setembre de 2001. Una simple casualitat, a no ser que Bin Laden llegís els tebeos de Bruguera i s'inspirés en el... gag.

8 comentaris :

 1. Em sona vagament haver vist la vinyeta de l'Ibáñez poc després de l'11-S (és curiós com hi ha gent que de seguida relaciona dades emmagatzemades al fons d la memòria), però en canvi no sabia del passat humorístic de la Rita. La veritat és que no m'ha sorprès. Els reietons i reietones del PP valencià tenen alguna cosa profundament còmica que ens pregunta què som, quina democràcia tenim, que coi ens passa. Ara he recordat la similitud terrible de l'Artur Mas i el grotesc príncep de "Shreck". Catalunya no és gens millor que València.

  ResponElimina
 2. Sabía lo de esa portada, no se donde lo leí. Puede que en "Borgo" no estoy seguro.

  Lo que me asombra es el mal envejecer que ha tenido doña Rita. A ella no se le puede aplicar aquello de, "Quien tuvo, retuvo"...

  ResponElimina
 3. Lluís, els valencians són més barrocs, els catalans, més continguts. I tens raó... què coi passa perquè es mantinguin personatges com aquests?

  ResponElimina
 4. Lorenzo, la mala leche le habrá agriado el caràcter y le ha inflado las hechuras.

  ResponElimina
 5. Tothom té un passat i hi ha qui, fins i tot, un present i un futur més que assegurats. Aquesta dona no té preu!... ara també se'ns ha fet una experta en canvi climàtic!
  De tota manera, les atzagaiades de la señá alcaldesa eren molt més previsibles que la premonició d'Ibáñez.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No m'estranya, Sícoris, que sigui experta en qualsevol cosa: amb l'alcohol deu tenir estats d'èxtasi.

   Elimina
 6. Respostes
  1. Doncs venint d'individus com aquest, Javier, ens podem creure qualsevol cosa, si no no s'explica la seva supervivència: deu ser un miracle de la Mare de Déu dels Desemparats.

   Elimina